Röviden – Subaru XV 2.0 D 4WD

Mi ez?

A friss Impreza emelt hasmagasságú verziója

Mit tud? Megküzdeni könnyű tereppel, különleges vezetési élményt adva
Mibe kerül? Csak a dízelmotorral szerelt verziót érdemes megvenni, az 8 millióról indul
Kinek jó? Aki hisz a Subaruban, és minden vágya egy különc kompakt SUV

A Subaru menthetetlenül makacs. A japán gyártó elkerüli a hóbortos divatirányzatokat, és magasról tesz az aktuális trendekre. A boxermotor? Marad! Inkább faragnak belőle dízelt, de nem engednek a 180 fokos hengerszögből.

Mégis, ha autót akarnak eladni, néha kompromisszumot kell kötni. A maguk módján ezt meg is tették, és felismerve a piaci igényt beléptek a kompakt szabadidőautók piacára. Így született a Subaru XV, ami tulajdonképpen nem más, mint egy 22 centiméterre emelt hasmagasságú Impreza.

Mivel az Impreza legfrissebb generációját itthon nem forgalmazzák, a hasonlóság nem kézenfekvő, de egy gyors Google keresés leleplezi az ikreket. Az XV oldalán körbefutó fekete műanyag dekoráció jelent némi különbséget, ettől eltekintve megegyezik a két típus.

Impreza divat kényszerítette gúnyában 1
Impreza divat kényszerítette gúnyában 2

Impreza divat kényszerítette gúnyában

Impreza divat kényszerítette gúnyában 31
Impreza divat kényszerítette gúnyában 32
Impreza divat kényszerítette gúnyában 33
Impreza divat kényszerítette gúnyában 34
Impreza divat kényszerítette gúnyában 35
Impreza divat kényszerítette gúnyában 36
Impreza divat kényszerítette gúnyában 37
Impreza divat kényszerítette gúnyában 38
Impreza divat kényszerítette gúnyában 39
Impreza divat kényszerítette gúnyában 40
Impreza divat kényszerítette gúnyában 41
Impreza divat kényszerítette gúnyában 42
Impreza divat kényszerítette gúnyában 43
Impreza divat kényszerítette gúnyában 44
Impreza divat kényszerítette gúnyában 45
Impreza divat kényszerítette gúnyában 46
Impreza divat kényszerítette gúnyában 47
Impreza divat kényszerítette gúnyában 48
Impreza divat kényszerítette gúnyában 49
Impreza divat kényszerítette gúnyában 50
Impreza divat kényszerítette gúnyában 51
Impreza divat kényszerítette gúnyában 52
Impreza divat kényszerítette gúnyában 53
Impreza divat kényszerítette gúnyában 54
Impreza divat kényszerítette gúnyában 55
Impreza divat kényszerítette gúnyában 56
Impreza divat kényszerítette gúnyában 57
Itt van tessék egy kiemelt Impreza, állandó szimmetrikus összkerékhajtással, magas üléspozícióval, tökéletesen megfelel a célnak, a sallangokat pedig tessék elfelejteni.
Fotó megosztása:
Impreza divat kényszerítette gúnyában 59

Egyértelműen a költségcsökkentést okolhatjuk a hasonlóságért, de én szeretném hinni, hogy némi Subaru filozófia áll a háttérben. Belegondolva, miért kell a kedves vásárlónak kommunikációs légvárakkal körbevett, külön típus? Szükség van a kifinomult stílust sugárzó cicomára, az egyedi megjelenésre, vagy tényleg könnyű terepre termett használati tárgyat szeretne?

A Subaru utóbbira optimalizált, itt van tessék egy Impreza, állandó szimmetrikus összkerékhajtással, magas üléspozícióval, tökéletesen megfelel a célnak, a sallangokat pedig tessék elfelejteni. Az XV pont ettől különleges, púderhegyek nélkül tűnik ki a tömegből. Baltával faragott vonalvezetése követi a jó öreg Subaru hagyományokat, ha valaki ilyet rajzol a Bertone, vagy a Pininfarina tanoncaként, egy csésze ristorettóban fojtják meg.

Impreza divat kényszerítette gúnyában 60

A japán gyártó persze bolond lenne követni az európai ízlést, de a hűtőrács helyén díszelgő tyúkrács már sok, ezt a gyenge fémhálót egy hízott darázs is átüti. 


Félredobva a filozófiát, az autó ebben a formában végre tényleg versenyképes, hiszen az 1,6 literes gyenge és iszákos benzinmotor helyett már a japánok büszkesége, az első dízel boxer ketyeg a narancsszínű XV orrában. 


147 lóereje és 350 Nm nyomatéka már megbirkózik az összkerékhajtás adta terheléssel, miközben szerényebb étvággyal rendelkezik benzines társánál. Boxerhez illően indul, köszörül párat, majd a karosszériát billentve kottyan életre.

Impreza divat kényszerítette gúnyában 61

Picit zajosabb, picit nyersebb, mint a friss fejlesztésű soros vetélytársak, de az XV szinte minden eleme erőteljesebb, férfiasabb a kategóriában megszokottnál. Alapjárat környékén nem annyira magabiztos a boxer, de a régivágású turbólyuk szűk sávján túllépve vehemensen lódítja magával az 1525 kilós kocsit. A nyomatékmaximum 1600-as fordulattól zúdul a nyakunkba, ilyenkor nagyot lép az autó, és dízelekhez mérten meglepő lendülettel pörög fel egészen a 4-5 ezres tartományig.

A tesztidőszak pont a márciusi havazásra esett, így a latyakban pörögve mért 8,2 literes átlag nem tekinthető mérvadónak. A Spritmonitor.de adatai szerint 6,5 literes fogyasztást produkálnak a német XV tulajok, ez az érték vélhetően közelebb áll az átlagos mindennapokhoz.

A tesztautó és konkurensei. Nem akciós listaárak
Ford Kuga 2.0 TDCi (140 LE) 8 650 000 Ft
Toyota RAV4 2.2 D-4D (150 LE) 7 990 000 Ft
Nissan Qashqai 2.0 dCi (150 LE) 8 290 000 Ft
Peugeot 3008 2.0 HDi (150 LE). 7 560 000 Ft

Belül átlag japán hangulat fogad, Kracc-kracc, szól a körmöm alatt a kemény műanyag, szabványgombok és kapcsolók, Subaru féle munkahely a vezetéshez, semmi több. A középkonzol tetején trónoló LCD kijelző említhető meg az érdekességek sorában. A tolatókamera képén kívül információban gazdag menüpontokból választhatunk, mint ahogy azt az alábbi animáció mutatja. 

Impreza divat kényszerítette gúnyában 62

Ezzel a minimalista koncepcióval alapvetően nincs gond, de 8,5 millióért nagyon sok típus ötlik eszembe, ahol otthonosabb, igényesebb belsőt kapunk. 


Az ülés viszont tetszett van benne egy csipetnyi Subaru fűszer. Nem csábít terpeszkedésre, aki itt hátradöntött támlával, Jabbaként folyik szét, rossz autót választott. Inkább meredekre állítva feszül a hátnak, és ha ezt elértük, a Fiastyúk Csillagkép lassan bűvkörébe von. Hiába XV, hiába dízel, felsejlik némi ízelítő abból a tudásból, ami a márkát legendává tette a rali rajongók körében. Eddig csak sejtettem mit esznek rajta, de ahogy megvolt az üléspozíció, kezdett összeállni a kép.

Impreza divat kényszerítette gúnyában 63

A három pedál pont ott van, ahova álmomban kívánnám, a kormány és a váltó között bő arasznyi a táv, ha nem ülnénk magaslesen, tökéletes lehetne. Így se rossz, főleg mert vattába ágyazott, digitálisan lúgozott érzet helyett valódi élményt kapunk. A kuplunghoz, váltáshoz erő kell, fémet mozgatunk, olajat pumpálunk, nem csak jelet adunk a gépnek. Az emelt karosszéria nem hajlamos billegésre, cserébe a rugózási komfort is a sportos Imprezákra emlékeztet.

Adatlap

Subaru XV 2.0 D

Impreza divat kényszerítette gúnyában 64
Motor 1998 cm3, Dízel, Boxer 4
Teljesítmény 147 LE
Nyomaték 350 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,3 sec
Végsebesség 198 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,6 l / 100 km

Ez pedig egyszerre felemelő és szomorú. Felemelő, mert mutatja, hogy a Subaru nem adja meg magát, és kitart. Viszont szomorú, mert ezt az üzenetet csak elkötelezett bolondok, márkahívők, és igazi autórajongók értékelik. A vásárló tömegek már kevésbé.

Nekik lehet kevés a masszív hajtáslánc miatt 380 liternyi teret kínáló csomagtér, a konkurenciához képest rém unalmas belső, és szegényes az extralista.

Az árakat nézve sem fényesebb az XV helyzete. A dízel 8 090 000 forintról indul Active felszereltséggel, Ha szeretnénk USB ajzatot, Bluetooth kapcsolatot, tempomatot, automata fényszórót, akkor a Comfort szintet kell választanunk, 8 590 000 Forintért.

Friss konkurensként a Toyota RAV4 alapkivitele 2.2 D-4D, 150 lóerős dízellel 7 990 000 Ft vihető haza, a ráncfelvarráson átesett Ford Kuga 140 lóerős TDCi motorral pedig 8 065 000 forintos alapárral kapható Trend felszereltségi szinten.

Az összehasonlítás sántít, mivel a konkurensek javarészt 4-500 liter körüli csomagtartót és végtelenbe tartó extralistát kínálnak, a RAV4 esetén például vezetéssegítő rendszerek tömkelege érhető el, segít hegyre fel, lejtőről le, sávelhagyást, holtteret figyel, az XV esetén pedig a sofőrnek kell megbirkóznia ezekkel a problémákkal.

Mellette – Ellene
  • Nyomatékos, nem mindennapi boxer-dízel
  • Ideális üléspozíció
  • Valódi terepjáró képességek
  • Állandó összkerékhajtás
  • Konkurenciához képest szegényes felszereltség
  • Kemény műanyagok a beltérben
  • Szűk csomagtér
  • Képességeihez mérten magas ár

Tetszik az új Subaru XV ezzel a motorral? Igen? Nem? Itt értékelheted, egytől tízig!
átlag
8.11
szavazat
94
Tetszik az új Subaru XV ezzel a motorral? Igen? Nem? Itt értékelheted, egytől tízig!