Ha egy 3-as BMW-ről azt írom, jó vezetni, nem mondtam semmi újat. Mivel lehet ezt még megfejelni?

Szinte napra pontosan egy éve járt Rácz kolléga Münchenben, a BMW 3-as limuzin (kódnéven: F30) világpremierjén, amit a sajtóval egy időben tartottak a gyári munkásoknak az üzem udvarán, és a népnek a Facebook-on. Vezettük már azóta a Hármast dízelmotorral, benzinessel és még hibridként is, itt volt már az ideje a kombi kipróbálásának (ezt F31-nek nevezik gyári nyelven).

Tegye fel a kezét, aki ennyi pénzért Mondeót rendel

Tegye fel a kezét, aki ennyi pénzért Mondeót rendel

Meglepő, de a családos apaként számomra sokkal érdekesebb kombi BMW a 3-as vásárlói számára nem olyan izgalmas. Az elmúlt hat évre visszanézve csak az eladások 12%-át tette ki a kombi, a limuzin meg 70-et. A maradék 18 százalékon 11-7 arányban a kupé és a kabrió osztozott. Nem vagyunk egy kombinemzet, na.

Adatlap

BMW 320d Touring

9,9 millió az alapár - a tesztautó mégis 16 millióba kerül. A hiányzó 6,1 milliót elrejtettük a képen
Motor 1995 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 184 LE
Nyomaték 380 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 7,7 sec
Végsebesség 230 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,8 l / 100 km

Vagy ha már kombi, akkor legyen Passat vagy Mondeo, hisz azokba minden befér. Tény, a 3-as kombi inkább praktikus, mint tágas, bár a prémium szegmensben (az A4-es Audi és a Mercedes C-osztály mellett) ez a legtágasabb modell a maga 495 literjével.

Asszonynak tűnt fel, hogy a csomagtartó elektromos működése mennyire praktikus – neki minden kombiban nyújtózni kell, és küzdeni a nehéz vassal, a 3-as kombi ellenben felár nélkül nyújtja ezt a falatnyi luxust. Annak viszont már nem látta értelmét, hogy a kisebb táskákat a csomagtérajtó külön nyitható ablakán juttathatjuk be, mert így macerás felhajtani a rolót, ami egyébként érintésre szalad fel, ha a teljes csomagteret felnyitjuk.

Persze ha ránk állnak a parkolóban, és csak bedobnánk valamit, jól jön a külön nyitható üveg.


Ígérem, nem papolok sokkal többet a praktikumról, mindjárt jön a motor és a vezetési élmény, mert abból van bőven. De ki kell térni arra, hogy a 3-as BMW mostani generációja (hatodik) kényelmes utazóautó tud lenni, ha arra van szükség. Jócskán növeltek a helykínálaton, a legszűkebb prémiumautóból a tízcentis nyújtással (az előző kombihoz mérve) rögtön a legtágasabb lett. Több a hely a fejnek és a lábnak, a pakolórekeszek számára és méretére viszont még mindig sajnálják a teret a BMW-nél. Egy mobiltelefonnak vagy egy kulcscsomónak nehéz megtalálni az ideális zugot, ahol könnyen elérhető, még sincs útban, vagy nem esik le az első kanyarban.

Kézi váltóval 7,7, automatával 7,6 mp alatt van 100-on

Kézi váltóval 7,7, automatával 7,6 mp alatt van 100-on

150-nél kislányom csak annyit kérdezett: apa, miért nem akarsz gyorsan menni? Nem érezni a sebességet, hiába nagy a motor és a szélzaj. És igen, még mindig a BMW gyártja a legjobb kétliteres dízelmotort. De ezt nem abból tudom, hogy 184 lóerős és 380 Nm-t teljesít, amivel a kategória átlagára bő 10-15 százalékot ráver. Hanem abból a laza könnyedségből, amit erejének köszönhetően kihoz magából, és belőlem, aki vezetem. Élvezni lehet ezzel az autóval azt is, hogy az alacsony fogyasztásra hangolt ECO PRO módban elindulok a garázsból.

A villámgyors ZF automata váltó alig 100 méteren 3 fokozatot kapcsol, az autó 60-ra gyorsít. A motor nem bőg föl, én nem erőlködöm, az autóval érzékeltetem szándékomat, testem meghosszabbított végtagjaként a 320d Touring finoman meglódul és helyet változtat. És ez az emberi mozgást imitáló természetes folyamat Sport módban is megvan, még akkor is, ha a gyorsítás nem 0-ról 60-ra, hanem 190-ről 230-ra történik. De ezt persze csak Németországban próbáltam.

Csak úgy dől be a fény a feláras tetőablakon

Csak úgy dől be a fény a feláras tetőablakon

És ami a legszebb az egészben, még csak sokat sem fogyaszt. Van egy céges 2011-es Audi A4-esem, 120 lóerős dízelmotorral. A szokásos 100 km-es napi útvonalamban van város, autópálya és országútnak mondható külvárosi szakasz is. Az Audi ezen 7,2 litert fogyaszt, a BMW 320d beérte 6,9 literrel.

Jól látják, ez a kocsi M-kék. A közel 16 milliós tesztautó kék festéke csak azért kerülhetett fel a lemezekre, mert M-es optikai csomaggal és a vele járó futóművel van felszerelve az autó. Nem állítom, hogy ez az ideális összeállítás egy dízel kombi BMW-hez, de kétségtelenül feltűnő ezzel az autó.

Sport módban jobb' szerettem csak a futóművet használni. A motorvezérlés túl agresszíven vált és pörget

Sport módban jobb’ szerettem csak a futóművet használni. A motorvezérlés túl agresszíven vált és pörget

Jót tesz az M-es sportfutómű a vezetési élménynek is, de ez csak akkor tűnt fel, amikor a fotókat készítettük Visegrád felé. Fotósunk, Ádám kérte, hogy lágyan ringatózó Comfortba tegyem az autót, mert Sport módban úgy ráz, hogy nem lehet éles képet készíteni. Így viszont azonnal feltűnt, hogy a kombinak a jobb terhelhetőség miatt libeg a fara. Sportban jobban pörgeti a motort az elektronika, amitől erősebb és sportosabb nem lesz a dízel hármas, csak hangosabb.

Jó hír, hogy a Sport mód teljesen személyre szabható, azt is be lehet állítani, hogy csak a futómű váltson, a kormányzás és a váltó maradjon mindig kényelmes üzemben.

Az alapár elfogadhatónak mondható, 9,9 millió forintos árcédula lóg jobban felszerelt Passatokon és Mondeókon is. A másfél milliós M-csomag mellett 800 ezres automata váltó és több kisebb tétel járul hozzá a hatmilliós felárhoz.

Eddig (csak) annyit tudott a hármas BMW kombi, hogy ezt volt a legjobb vezetni a középkategóriában. Ma már prémiumok között tágasnak és praktikusnak is számít.

Az extrákat óvatosan válogatva egy Mondeo kombi áráért 3-as BMW-nk is lehet.

Akkor meg miért ne legyen?