A Suzuki Jimny egy bájosan komikus Disney-figura és egy villogó szemű, véres kardú szamuráj keveréke. Látványában is, viselkedésében is.

1968-ban kezdődött a sztori

44 éve készítette el első kistestű, két merev hidas terepjáróját a Suzuki. Azt a kocsit még csak nem is Suzukinak hívták, az akkortájt megvásárolt Hope márka emblémájával, HopeStar (Reménycsillag) ON360 néven dobták piacra ezt:

Van még új autó egyéniséggel! 1

A HopeStar még 359 köbcentis, elenyésző teljesítményű, kerti traktor-szerű dolog volt. Az amerikai Jeep elnagyolt, apró karikatúrájából aztán az LJ sorozaton és a Samurai-okon keresztül harmincéves vajúdás után született meg ez a kedves pofájú, a mai korban meglehetősen avítt műszaki jellemzőkkel rendelkező, de bizonyos körülmények között páratlanul jól használható kis terepjáró, a Jimny.

Kimosakodva, indusztriális környezetben is mutatós jószág a Jimny

Kimosakodva, indusztriális környezetben is mutatós jószág a Jimny

Bizony: nagyjából változatlanul már 14 éve készül a legkeményebb Suzuki. Hiába, az igazi terepjáró modelleket nem szokás az átlagos autóipari 6-7 éves ciklusban váltogatni. És a Jimny, nézzen bármilyen ártatlanul is a nagy bociszemeivel, vérbeli, kőkemény sárdagasztó.

Adatlap

Suzuki Jimny

A Jimny voltaképp egy japán Lada Niva. Kisebb, takarékosabb, megbízhatóbb, de ugyanúgy fantasztikusan jó a terepen
Motor 1328 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 84 LE
Nyomaték 110 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 14,1 sec
Végsebesség 140 km/h
Fogyasztás (vegyes) 7,1 l / 100 km

Merev hidak alvázon

A Jimny majdnem klasszikus terepjáró, különálló alvázzal és karosszériával, két merev híddal. És miért a majdnem? Mert a tengelyeket nem laprugó-kötegek, hanem elöl-hátul egyaránt csavarrugók tartják távol a kasztnitól. Az alépítmény sok masszív vasa a felelős a csepp kis autó meglepően nagy, tonna feletti tömegéért, a finom rugóknak köszönhető viszont a Jimny meglepően kulturált, már-már kényelmes és nagy tempónál is stabil viselkedése aszfalton és terepen egyaránt. (Kivéve erős oldalszélben. Olyankor mintha egy játékos óriás próbálná le-lelökni az útról.)

Az 1,3 literes, négyhengeres, 16 szelepes benzinmotor 85 lóerős, elméletileg nem is lenne kevés a kocsika súlyához még autópályán sem. De egy olyan extrém rövid, terepre hangolt váltóval, amely a legmagasabb, ötödik fokozatban is 4500-on pörgeti szegény motort 130-nál, a Jimny nem igazán tud az aszfalt bajnoka lenni. Városban rendkívül agilis, dinamikusan gyorsul, de országúton, sztrádán idegborzoló üvöltés vele az élet, ha úgy szeretnénk közlekedni, mint más, normális autókkal. Nem egyszer kaptam azon magam, hogy 70-nel gurulva gyűjtögetem magam mögé a sort lakott területen kívül – hiába, a Jimny ilyenkor csendes és finom annyira, mint mondjuk egy Corsa 110-nél.

37, 31, 46(!) fok rendre az első terepszög, rámpaszög, hátsó terepszög (Land Rover Defender, rövid: 47, 33, 47)

37, 31, 46(!) fok rendre az első terepszög, rámpaszög, hátsó terepszög (Land Rover Defender, rövid: 47, 33, 47)

37, 31, 46(!) fok rendre az első terepszög, rámpaszög, hátsó terepszög (Land Rover Defender, rövid: 47, 33, 47)


No és ott a dobozforma kasztni. Egy ilyen terepjáró-forma a 19 centis hasmagassággal remekül szolgálja ugyan a jó kilátást, a nagyszerű közelítési-, lelépési- és rámpaszöget, de a légellenállás szükségszerűen pocsék. Az egytonnás, 85 lovas kocsi gyári fogyasztási értéke 7,1 liter százon átlagban, és a Jimny a valóságban 7,5 litert evett, viszonylag kevés tereppel, többnyire országúton, a már említett csigatempóban haladva. Ez az ár persze nem sok a kis Suzuki páratlan terepjáró képességeiért.

Közepesen kínos reklámfilm kedves, metroszexuális fiatalemberekkel:Semmi nem ilyen mozgékony terepen

Bár a Jimny a klasszikus terepjárókhoz képest nem áll túl magasan a talaj felett, és terepszögei is csak a SUV-okhoz képest parádésak, a rendkívül rövid tengelytáv, a mindössze 1,6 méteres szélesség és a 3,5 méternél alig hosszabb kasztni páratlan erdőjáróvá teszik.

Sínautó - keresztben

Sínautó – keresztben

Sínautó – keresztben


Befordul, ahol bármi mással vissza kéne tolatni, ott is elfér két fa között, ahol semmi más, és nem fekszik fel a bakhátakon, hiszen szűk nyomtávjával röhögve elgurul a behemót pickupok által kitaposott nyompár egyikében, két kerekével a közön.

A szervokormánnyal nem gond a manőverezés, az elektronikusan kapcsolható összkerékhajtási rendszerrel pedig bármikor könnyedén, a kabinból kapcsolható a 4×4 vagy a felező. A Jimny 100 km/h alatt menet közben kapcsolható összkerékbe és vissza hátsókerék-hajtásra, a felező pedig megállással, de szintén egy gombnyomásra aktiválható. Felezővel lejtmenetben, egyesben a Jimny – megfelelő gumival – olyan szépen, lassan, óvatosan mászik le a legmeredekebb sáros lejtőkön is, hogy az ember csak szánakozó, megvető vigyorral gondolhat közben a huszon-milliós SUV-ok parasztvakító Downhill Control-jára.

Meredek műszerfal, csak a legszükségesebbekkel, de mégsem hat korszerűtlennek

Meredek műszerfal, csak a legszükségesebbekkel, de mégsem hat korszerűtlennek

Apró, tehát különleges

Egy ilyen pici autó szükségszerűen kompromisszumokat jelent a hétköznapi kocsikhoz képest. A Jimny kompromisszumai azonban olyan ügyesen köttettek meg, hogy semmilyen hiányosságáért nem bírtam rá haragudni.

113 literes az icipici csomagtér, és a hátsó ülések ledöntésével, plafonig is csak 816 literre növelhető. Pici autó a Jimny

113 literes az icipici csomagtér, és a hátsó ülések ledöntésével, plafonig is csak 816 literre növelhető. Pici autó a Jimny

113 literes az icipici csomagtér, és a hátsó ülések ledöntésével, plafonig is csak 816 literre növelhető. Pici autó a Jimny


A csomagtér például mindössze 113 literes. Viszont az oldalra nyíló hátsó ajtó mögötti apró tér könnyedén bővíthető a pofonegyszerűen ledönthető hátsó támlák lebuktatásával. Az apró kabin csak négyszemélyes, de még a hátul ülők is meglepően tágas lábteret, elképesztően bőséges fejteret kapnak, és, bár a hátsó ablakok fixek, a Suzuki tárolórekeszes könyöklővel, pohártartóval igyekezett komfortosabbá tenni az icipici autó hátsó traktusát.

Tündéri, ahogy a sofőrülés mellett az ablakemelő kapcsolókat elhelyezték: mivel a komikusan keskeny könyöklőn egymás mellett nem férne el két gomb, a kapcsolók egymás mögé kerültek. A rádió kezelhetősége példaértékű, a vékony kormány, a japán autóhoz képest meglepően lötyögős váltókar és a filigrán kézifékkar jól kézre áll és minden kis erővel, hatékonyan működik.

Két merev tengely, ellenkező irányú csavarásnak kitéve. Látványos

Két merev tengely, ellenkező irányú csavarásnak kitéve. Látványos

Kinek éri meg?

A Jimny mai magyar listaára elsőre talán megdöbbentően hangzik: 4,49 millió forint. Ebben az árban az egyetlen létező felszereltséggel klímát, villanyablakokat, központi zárat és rádiót is kapunk a kocsihoz. No de, teszi fel magának a tájékozott autós újságíró automatikusan a kérdést a Suzuki árlistáját lapozgatva, hogyan kerülhet ez ennyibe, amikor egy dízel, minden extrával ellátott, 110 lóerős. teljesen autószerű és autóméretű  összkerekes Dacia Duster ára 4,54 millió?

Nos; el kell fogadni: a Jimny egyedülálló a kategóriájában, a gyártó annyit kér érte, amennyit akar.

Ha valakinek tényleg kemény, strapabíró, sárban csúszásra – sziklákon pattogásra tervezett terepjáróra van szüksége, ami ott is elfér, ahol más semmi, egyszerűen nem talál alternatívát a pici Suzuki helyett. És külön jó, hogy a Jimny van akkora jellem, hogy sosem, egy pillanatig sem érezni benne: kényszerű választás, hiszen nincs helyette más.

A magam részéről beleszerettem. A lottóötös után ott a helye a tízállásos álomgarázsban. Egy jó gumival ezzel a tömeggel még difizár nélkül is elmegy ott, ahol a nagyok – viszont ott is elfér, ahol a nagyok mind kerülőutat kell, hogy keressenek.

Mert van, amikor számít a méret – és bizony van, amikor a kicsi a nyerő.