Az első Skyactiv modell

Gepárdot kellene látni, ha szembe állunk vele

Gepárdot kellene látni, ha szembe állunk vele

Gepárdot kellene látni, ha szembe állunk vele


A Skyactiv lényegével már lassan egy éve találkozhattunk, amikor zárt pályán, prototípusokban ülve ízlelgethettük az újdonságokat. Akkor elejétől a végéig megismerhettük a technológia minden apró részletével, sőt, menet közben is kipróbálhattuk őket. Igaz, akkor még csak átalakított Mazda 6-osokba erőszakolták be a tudást, de most végre itt az igaziból is nagyon Skyactiv Mazda CX-5-ös. Akit a sűrítési rekorder benzin- és dízelmotorok részletei, vagy a merevebb karosszéria, a hatékonyabb automatikus és az áttervezett kéziváltó érdekel – ezek mind bekerültek a tényleg minden porcikájában új CX-5-be – azok kattintsanak ide.

a videó a hirdetés után indul
A Mazda egyik legfontosabb modellje lett a Skyactiv varázslatokkal telezsúfolt CX-5-ös

A Mazda egyik legfontosabb modellje lett a Skyactiv varázslatokkal telezsúfolt CX-5-ös

A Mazda egyik legfontosabb modellje lett a Skyactiv varázslatokkal telezsúfolt CX-5-ös


Külsőre a CX-5-ös annak ellenére, hogy vadonatúj modell, mégis ismerősnek hat. Mintha már láttuk volna valahol. Pedig a forma friss, és jegyezzük meg, mert valószínűleg hallunk még róla, a Kodo  – a Mozgás Lelke – jegyében született. Először a 2010-es Mazda Shinari személyében találkozhattunk ezzel a formanyelvvel, amelyet később a CX-5-ös alapjait is adó Mazda Minagi követett. A Kodo-t a vitalitás, az érzelem és a mozgékonyság jellemzi, és a formanyelv eredetét az állatok, méghozzá a gepárd mozgásában találták meg a tervezők. Ezért lett határozott, előre dőlő az orr és ezzel magyarázzák a markáns kerékíveket is.

Hatfokozatú automatikus, illetve manuális váltóval rendelhető

Hatfokozatú automatikus, illetve manuális váltóval rendelhető

Nagy, de nem látszik rajta
Nagy, de mégsem tűnik annak

Nagy, de mégsem tűnik annak

Nagy, de mégsem tűnik annak


A Mazda CX-5 nagy autó, még ha ez nem is látszik rajta elsőre. Kategóriájának legszélesebb és legnagyobb tengelytávú modellje a CX-5-ös, ha ez kintről, elnézve az arányos formát, nem is érhető tetten. De nemcsak ezekkel az értékekkel előzi meg a konkurenseket a Mazda, hanem a kategória legnagyobb szemmagassága és a legszélesebb látómezejét, valamint a legcsendesebb utasterét is a CX-5-ös kínálja.

A CX-7 után a Mazda rájött, hogy bár igen csinos a lapos szélvédőjű, sportos szabadidő-autó, de a vásárlóknak mégis más elképzelésük van arról, hogyan is kell kinéznie egy SUV-nak. Így bölcsen nem ragaszkodtak a saját verziójukhoz, hanem csináltak egy autót kevésbé hegyesszögű ablakkal. Ennek jótékony hatása odabent is érződik, hiszen a tengelytáv jelentős mértékű növelése nélkül sikerült minden irányban és minden sorban kellően tágas, otthonos belsőt faragni. De nemcsak a helykínálat nagyvonalú, hanem az ülések dőlésszögét is úgy választották meg, hogy ne feküdni kelljen az utastérben, hanem tényleg ülni.

Csomagtartója alapfelállásban 490 literes – lehajtott ülésekkel 1400 – és számtalan olyan apróságot rejt magában, aminek lehet örülni. Például ha valaki hóviharban, vagy kegyetlen kánikulában pakolászik a csomagtartóban, akkor ezt a rugalmas csomagtérrolónak köszönhetően úgy is megteheti, hogy a bent ülők az autón kívüli időjárásból semmit nem éreznek.

Üléshajtogatásból a Mazda a Karakuri feltalálása óta mindig is jeles volt. Most vittek még egy csavart a megoldásba, mert a csomagtartóban lévő ülés-döntő kilincsek megduplázódtak, így 40-20-40 arányban lehet ledönteni a két szélső, illetve a középső ülés háttámláját. Közben az adott háttámlához tartozó ülőlap is elmozdul, és mélyebbre siklik, hogy sík felületre lehessen rámolni.

Valahogy úgy, ahogy az alábbi kisfilmen látszik:

a videó a hirdetés után indul

Belsejének kialakítása hozza a megszokott Mazda minőséget. Kicsit komor ugyan, és a játékosságnak a csírája sem fedezhető fel benne, de ergonómiailag nehezen támadható. Műanyagjai sötétek, nem ingerelnek arra, hogy tapogassuk őket, de ha hosszabb távú kapcsolatban gondolkodunk, egyszer hálásak leszünk azért, hogy ilyenek.

A kormány gombjai a megszokott Mazdás megoldástól teljesen elütnek – bár a világ legtöbb gombbal vezérelhető tempomat vezérlése azért megmaradt. Az érintőképernyős navigációt, illetve a menüt a váltó elé telepített forgótárcsával is lehet vezérelni.

Biztonság

Tiszta lappal: Mazda CX-5 6


A merevebb karosszéria és az első- oldal- és függönylégzsákok mellett aktív biztonsági felszerelésekkel is megtömték a CX-5-öt. Új a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, amely sajátos módon az audiorendszer hangszóróin keresztül jelez. Méghozzá úgy, hogy csak azon az oldalon jön rémisztő brummogás a hangszóróból, ahol átlépjük a sávelválasztó útburkolati jelet. A rendszer nagy előnye, hogy érzékenységét a vezető a saját igényeihez szabhatja.

A Smart City Brake Support névre hallgató szerkezet a 30km/h alatti tempónál bekövetkezett ütközéseket igyekszik kivédeni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a kárt, a holttérfigyelő pedig a tükörben láthatatlan autókat jelzi a vezetőnek. A Fényszóró szabályzásért – amely a távolsági és tompított fény közt vált automatikusan – a szembejövők lesznek hálásak.

Gyalogosbarát orrkiképzés

Gyalogosbarát orrkiképzés

Szépen fogy

Meglepően jól fogy már most is az új CX-5-ös. Japánban már a teljes évi mennyiség háromnegyede elkelt előértékesítésben, Európában ez az arány csak 25 százalék. Itthon valamivel az európai átlag feletti érték jött ki, nagyjából a készlet egyharmada ment el, igaz, hogy ebben a kereskedések által rendelt egy-egy demo-autó is benne van az igazi vevők által vásároltak mellett.

Motorok

Hamisítatlan Mazda dizájn

Hamisítatlan Mazda dizájn

Hamisítatlan Mazda dizájn


Jelenleg kétféle motor, és kétféle váltó található a listán. A 2,2 literes Skyactiv D a világ legalacsonyabb sűrítési viszonyú dízelmotorja, amelyet kétfázisú turbótöltő lát el levegővel kétféle teljesítménnyel 150 (380Nm) és 175LE-s (420Nm) változatban rendelhető. A kétliteres Skyactiv G – amely a világ legmagasabb sűrítési viszonyú szériagyártású benzines motorja – szintén kétféle teljesítményben kapható.

A szimplán elsőkerekes változatokban 165, míg az összkerekes kivitelben 160 lóerős teljesítményt kínálnak. Váltóból a Skyactiv-Drive automatikus és a Skyactiv-MT manuális változat egyaránt hatfokozatú.

Mennyibe kerül?

Az aktuális árlista már a Mazda oldalán is elérhető, de aki nem szeretne odakattintani annak eláruljuk, hogy a legolcsóbb CX-5-ös 6 880 000 forint – 2,0i 2WD – míg a legdrágább, gazdagon felszerelt, összkerekes, automatikus váltós, 175 lóerős dízelért négymillióval többet, 10 880 000 forintot kérnek.