Adatlap

Citroen DS4 2.0 Hdi

7 750 000 forintba kerül a dízelmotoros csúcsmodell
Motor1997 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény163 LE
Nyomaték340 NM
Gyorsulás (0-100 km/h)9,3 sec
Végsebesség212 km/h
Fogyasztás (vegyes)5,3 l / 100 km

Nézem, nézem a sima C4 mellé leparkolt tesztautót és szemből a DS4 túl közel van hozzá, bár azt is mondhatjuk, hogy a donor lett sokkal látványosabb a mezőnynél. Oldalról egészen más, akár kétajtósnak is nézhetjük és hátulról is egyedi.

A Giulietta és a Qashqai között

Terepkupénak nem nevezhető, mert közepes hasmagassága és két hajtott kereke miatt biztosan nem való aszfaltozatlan útra, valahol az Alfa Giulietta és egy Nissan Qashqai között áll félúton. Kicsiben a Nissan Juke hasonló, csak a Citroënen látszik, hogy a jó ízlés őshazájából származik.

Kár is görcsölni a besorolásán, a DS4 különleges és váratlanul használható autó. Nem a hátul gyér lábtér, nem is a hátrafelé elfalazott kilátás miatt, de ahhoz képest, milyen vagány, a csomagtere tágas és kicsit megemelt első üléseiből jól átlátni a forgalmat. Szerencsére csak a többieknél ülünk valamivel magasabban, az üléshelyzet kellően mélyre szabható.

Elhiteti, hogy benne van az anyag

Látványosan szépek az anyagok, jó a minőségi összkép

Látványosan szépek az anyagok, jó a minőségi összkép

Látványosan szépek az anyagok, jó a minőségi összkép


A franciák rájöttek, hogy megtépázott hírüket csak érezhetően más igénnyel készülő autókkal állíthatják helyre. Ennek örömére a DS4 minőségérzete egy kaszttal feljebb is bőven jó volna, elegáns a műszerfal, szépek az anyagok és az újabb modelleknél arra is figyelnek, hogy a bicskakulcs tolla ne petyhüdten fittyedjen ki a műanyag házból, hanem határozott erővel csattanjon elő.

Szorosabbra vették az indexkart és az ablaktörlő bajuszkapcsolóját is, mert ki ne tudná, hogy ami nehezebben jár, abban benne van az anyag.

Egészen addig lelkesedtem a DS4-ért, amíg feleségem rá nem kérdezett, kislányunkkal hogyan ússzanak ki hátulról, ha vízbe esünk?

A DS4 és konkurensei kétliteres dízelmotorral
Alfa Romeo Giulietta 2,0 JTDM Distinctive (170 LE)7 495 000 Ft
Citroën DS4 2,0 HDi Sport (163 LE) 7 780 000 Ft
Nissan Qashqai 2,0 dCi Tekna (150 LE)7 830 000 Ft
Peugeot 3008 2,0 HDi Premium Pack (150 LE)7 840 000 Ft

Sok baj van vele: leengedni, de még kibillenteni sem lehet a hátsó ablakot és az ajtó sarka kioszt egy mellport

Sok baj van vele: leengedni, de még kibillenteni sem lehet a hátsó ablakot és az ajtó sarka kioszt egy mellport

Sok baj van vele: leengedni, de még kibillenteni sem lehet a hátsó ablakot és az ajtó sarka kioszt egy mellport


Még sosem próbáltam, de anno úgy tanultuk, hogy leengedett ablakkal meg kell várni, amíg a kocsi megtelik vízzel, aztán a víznyomás kiegyenlítődésével kinyithatóak az ajtók és úszás kifelé.

Nyithatatlan ablak: nem légkondi kérdése

Bár kevesen esnek vízbe, az addig is ellenszenves nyithatatlan hátsó ablak miatt a DS4 kiesett a pikszisből. Akinek családja van, miért venne elvben veszélyesebb autót más, szintén vonzó ötajtósoknál? Más kérdés, hogy a DS4 nem elsősorban gyermekes szülőknek szól, aki hátra többnyire senkit nem ültet, az tépelődés nélkül örülhet neki.

Autópályán és országúton 6,1 litert fogyasztott a kétliteres dízel

Autópályán és országúton 6,1 litert fogyasztott a kétliteres dízel

Meg nem mondanám róla, hogy egy Peugeot 308 rejtőzik a látványos kasztni alatt

Meg nem mondanám róla, hogy egy Peugeot 308 rejtőzik a látványos kasztni alatt

Meg nem mondanám, hogy egy Peugeot 308 rejtőzik a kasztni alatt


Mert van mit szeretni benne. A tesztautó igazi csúcsmodell volt, nemcsak kivitele, hanem a kétliteres dízelmotor miatt is. Ekkora autókban a 100 lóerő körüli dízelekkel sincs baj, de a 2,0 HDi-ről mindig az a szuverenitás ugrik be, ahogy az autó a körforgalmak után ellőtt a 710-es út emelkedőin, a Balatonról az M7 felé.

Nagy dízel plusz 600 ezerért

Kevesebb is megjárná, de mintha a 340 Nm nyomaték nemcsak 2000 és 3000 között volna állandó, de az alapjárat fölött kicsivel is majdnem ugyanekkora erő repítené az autót. 600 ezer forinttal kerül többe a 112 lóerős dízelnél a 163 lóerős HDi, de országúton hasítva érezni, hogy nem volt rossz invesztíció.

A franciák márkák évtizedekig igazolták, hogy képtelenek pontosan kapcsolható váltót konstruálni, de a PSA csoport hatgangos váltója végre nem olyan, mintha fokhagymás lében sült csigák között karistolnánk a tányér alján.

Start-stop csak az 1,6 e-HDi-hez

A Citroën egyelőre csak az 1,6 literes dízelmotorokhoz adja remek stop-start rendszerét, és én pont előtte vezettem egy e-HDi C3-ast. Motorleállítás nélkül a nagymenő DS4 csúnyán maradinak tűnt, mint az összes többi autó, amely értelmetlenül pöfögteti a motorját lámpánál vagy megállás után.

Ezért aztán én voltam a stop-start automatika, ami kevéssé profi megoldás, mert a motor leállításakor automatikusan behúz a rögzítőfék és a kuplungot alapjáraton felengedve természetesen nem old ki, csak gázzal indulva ereszt, mintha ma kezdtem volna. Reméljük, hogy hamar elterjed a szíjas motorberántás.

8 millió alatt

A futómű nem szerencsésebb kompromisszum a kényelmesebb alap C4-nél, mert 18 collos kerekeivel a tesztautó kényelmetlenül rázott az úthibákon. De ahol volt pénz rendes útra, ott igazán nagypályás és kanyarokban is igen gyors gép.

Nyithatatlan hátsó ablakán kívül nincs megbocsáthatatlan hibája, felszereltségéhez képest a HDi 160 – kiviteltől függően – 7,3 vagy 7,75 milliós listaára nem túlzás. Lassan unalmas lesz leírni, de a franciák megint csináltak egy jó autót.