A fene egye meg, ezért spekuláltam, tapostam gátlástalanul, öltem, dolgoztam keményen, örököltem, nyertem meg a lottó ötöst? Hogy ne vehessek olyan BMW-t, ami összkerékhajtású, dízel és nincs hosszabb nála?

D? Akkor vagy L, vagy X

Bár a BMW 7-es limuzinok árlistáján van összkerékhajtású X-Drive változat L jelzésű nyújtott modellként, de csak benzinmotorral. Furamód, ha dízel Hetest akarunk, korlátok közé szorulunk. Van a gyengébb 30d rövid és hosszú kasztnival, és van az erősebb 40d, csak rövid változatban, de akár 4×4 hajtásképlettel.

A tesztautó tehát nevetségesen rövid, mindössze öt méter hét centi hosszú (egy új Suzuki Swift 3,85), mégis csúcsmodell. A BMW-kínálat legerősebb, de csupán hathengeres dízelmotorja dohog arisztokratikus orrában, és 4×4-es, vagyis a Quattro Audikkal és a 4-Matic Mercedesekkel is kiállhat gyorsulni havas pályán.

Adatlap

BMW 740 xd

A legnagyobb BMW limuzin, háromliteres, 306 lóerős dízelmotorral, 600 Nm-rel és összkerékhajtással. 6,0 másodperc alatt gyorsul 100-ra, pedig 50 kiló híján két tonna
Motor 2993 cm3, Dízel, S6
Teljesítmény 306 LE
Nyomaték 600 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 6 sec
Végsebesség 250 km/h
Fogyasztás (vegyes) 7 l / 100 km

Csámcsogjunk a piszok gazdagokon

Bár a Vezess.hu konfigurátorában is összerakhattam volna a tesztautót, és kikalkulálhattam volna pontos vételárát, a biztonság kedvéért inkább elkértem a BMW-től az adatlapot. A sok-sok hat és hétjegyű összegbe kerülő extra láttán aztán fel is horgadt bennem az elfojtott Kun Béla.

Az autó alapára 25,999 millió forint. (Pszichológiai árképzés: az érdeklődő meglátja a szalonban, hogy még 26 milla sincs a 740xd, és már nyitja is a bukszáját, szalad a pénztárhoz.) Tesztautónk viszont még ennél is többe kerül 7,8 millióval. A különbségből kényelmesen kijönne egy 116i BMW is. Mire ment el ez a sok pénz?

Motoros csomagtérfedél: 172 100. Rosszul becsukott ajtókat behúzó motorok: 192 600. Tolatókamera: 122 600. Üveg napfénytető: 434 800. Motoros napvédő rolók a hátsó ablakokhoz: 361 800. Ülésszellőztetés elöl: 213 100. Ülésfűtés hátul: 131 300. USB-csatlakozó: 87 600.

Fehér bőr, fekete műanyagok

Fehér bőr, fekete műanyagok

Aztán van pár meglepően olcsó, egyszersmind hasznos extra is. Az éjjel szükség szerint automatikusan fel-lekapcsolódó reflektor, az autóipar leglenyűgözőbb új csodája például mindössze 43 700 forint, pedig ez annyira hasznos éjjel, hogy még a tízszeresét se sokallanám érte.
Egyen-BMW váltókar és ultraszéles középkonzol

Egyen-BMW váltókar és ultraszéles középkonzol

Egyen-BMW váltókar és ultraszéles középkonzol


A Dynamic Drive nevű csomag, mely kanyarban a lengéscsillapítók elektronikus vezérlésével csökkenti a dőlést, stabilizálja a kocsit, és jelentősen növeli a menetkomfortot, 779 100 forint. A 277 200 forintos kulcsnélküli nyitás-indítás is jutányosnak tűnik, főleg, hogy szerencsére még a súlyos, gyönyörű kulcsot is megkapjuk mellé azért.

Viszont van egy extra, ami tényleg felesleges hülyeség ebbe az autóba. Az M sport csomag, 1 923 200 forintért.

M pakett egy Hetesbe?

A látványos spoilerek , küszöbdíszek önmagukban még tán jól is állnak a kocsinak, de az M logók? A Hetes olyan távol van a sportosságtól, amennyire csak lehet. Meg egyáltalán; M1-es volt, M3-as, M5-ös, M6-os BMW van, de  M7-esből csak autópályát ismerünk.

M, mint Motorsport

A BMW M Gmbh a BMW tuningra szakosodott leányvállalata (olyan, mint a Mercedesnek az AMG). Az 1972-ben alapított cég első munkája a 3.0CSL Batmobil sport-luxuskupé volt.

Fából vaskarika, azaz sportos luxusbálna

Fából vaskarika, azaz sportos luxusbálna

Fából vaskarika, azaz sportos luxusbálna


A BMW-etimológia megkülönbözteti az igazi M-BMW-ket, amik minden luxus és bőr és fabetét dacára kőkemény sportautók is; illetve az M-jelvényes BMW-ket, amik finomabbak, néha erősebbek, feszesebbek, de közel nem sportkocsik.

Az igazi M-BMW-k nevükben is hordják a büszke betűt, kivéve, amikor nem. Az 1-es Coupe M-változatát nem nevezték el M1-nek, mert már volt egy M1 nevű középmotoros sportautó régebben. Az X5 és X6 tuningolt változataiból se lett MX, nehogy összekeverjék őket holmi Mazdákkal.

Hetesből sosem volt M modell.

A hatalmas, lágyan ringó, piros lámpánál D-ben hagyva a fékpedál pumpálásával a körülöttünk lévő autósok örömére lowrider-szerűen hintáztatható luxuslimuzinon optikai sportcsomag? M betű és vérforraló csíkok – a lábtámaszon? Röhej. Különösen annak fényében, hogy az összkerekes Hetes még annyira sem sportos, mint a sima. Gyorsabb, biztonságosabb, de unalmasabb.

M betűs, sportos lábtámasz

M betűs, sportos lábtámasz

X faktor

A BMW X-Drive nevű, igen kifinomult összkerékhajtása bizonytalan tapadású talajon is töretlen gyorsulást, stabil kanyarokat biztosít a Hetesnek. Mindenki örül. Kivéve azt, aki minden eleganciára és illemre fittyet hányva látványos gumifüstölésekre, kilinccsel előre kanyarodásra, eszetlen örömködésre próbálja használni a 740d 600 Nm-es nyomatékát. De hát nekik ott vannak az igazi M-ek.

X-Drive

Itt látható, hogy összkerekes. Ezt a BMW-nél x-drive-nak mondják

Itt látható, hogy összkerekes. Ezt a BMW-nél x-drive-nak mondják

Itt látható, hogy összkerekes. Ezt a BMW-nél x-drive-nak mondják


A varázslat abban áll, hogy az xDrive rendszerben az elektronikus szabályzású, lamellás tengelykapcsoló fokozatmentesen variálja a forgatónyomatékot az első és a hátsó tengely között.

Alapból előre negyven, hátra hatvan százalék jut, de szélsőséges esetekben, ha valamelyik tengely kerekei elvesztik a tapadást, akár 0-100 százalék is lehet a tengelyek közötti nyomatékarány.

A 740xd nem a füstölő kerekű kocsi ablakából kihajolva integető, teli szájjal vigyorgó kamaszhoz szól, aki sosem voltam, bár egy kicsit mindig is szerettem volna lenni. Hanem a deres halántékú, komoly, emberi sorsok, vállalatok, hatalmas pénzek sorsáról döntő sikeres, középkorú üzletemberhez vagy politikushoz, aki sosem leszek, de szerencsére soha nem is akartam volna lenni.

Azért ezzel a kocsival, 35 évesen, két gyerekkel mégis inkább eljárnék, mint egy M3-mal. Még akkor is, ha az autóskártyában nem sok kategóriatársát tudná megszorongatni lökettérfogatával és hengerei számával. No de nem csak a bors lehet kicsi és erős.

Nagyvállalatok elnöki autója

Nagyvállalatok elnöki autója

A sor hatos, duplaturbós, 306 lóerős aprósággal hat másodperc alatt van százon, kilenc és fél literből elvan még tempós használatban, klímával is. Remekül működik együtt a nyolcfokozatú automata váltóval, a kapcsolások villámgyorsak, érezhetetlenek. A 740xd nem benzines, nem legalább nyolc, de inkább 12 hengeres, mint a klasszikus nagy luxuslimuzinok – viszont sokkal praktikusabb, mint azok, és semmivel se tűnik gyengébbnek.

Miért nem jobb, mint az Audi A8

Az előző, Bangle-féle, még V8-as 740d-nek kicsit szebb volt a hangja, de ez jobb, finomabb, ugyanolyan erős, de takarékosabb motor. A benzines Hetesek persze ma is finomabban járnak, de a dízel jobban harmonizál a majd’ kéttonnás tömeggel, és pláne takarékosabb a benzinfalóknál.

A kényelem, a bőrök, a zene; erről meg kár is külön beszélni. A 740xd egy vérbeli német nagy szedán, tehát mindent tud, amit tudnia kell. Na jó, majdnem mindent.

A klímája egy kicsit zajosabb és erősebb, mint az A8-as Audié. A fene egye meg. Lelkem minden kék-fehérsége dacára az A8 3.0 TDI Quattro, csak emiatt az apróság miatt, jobb kocsinak tűnt, mint a BMW. És persze ott van még a 4.2 TDI, nyolc hengerrel, 350 lóerővel. Valójában nem kéne a sorhatos BMW helyett, de azért, újra csak a fene egye meg, mindig idegesítene, hogy Audiból, legalábbis dízelből van nagyobb.

Lehet, hogy a luxuskategória még nem érett meg a downsizingra?