A Jetta, vagy a Vento név hallatán eddig valószínűleg senki nem gondolt arra, hogy ez a szó valami formás dolgot is takarhat. Pedig a legújabb, hatodik generációs Jetta határozottan jól néz ki. Igazán jót tett neki, hogy megkapta az egységes VW arculatot, valamint a komoly méretnövekedés is előnyére vált.

Amerika kedvenc Volkswagene

Félúton a Golf és a Passat között
Félúton a Golf és a Passat között

Golf és Passat között félúton

Félúton a Golf és a Passat között
Nem sok jót ígér, a fenyegető tekintet
Kilenc centivel lett hosszabb, mint az előd
Golf és Passat között félúton 40
Távirányítóval is nyitható a hátulja
Golf és Passat között félúton 42
Klasszikus autóformájú járgány a Jetta
Hagyományos elemekből is lehet látványosat építeni
Ebből a szögből talán sok is a csillogó betétekből
Audis hangulata van a hátsó lámpatestnek
Jó anyagok, tisztességes munka
Nem hoz lázba a szürke, egyhangú belső
Mindent tud, amit egy műszerfalnak tudnia kell
Így festenek a műszerek sötétben
Logikus helyen az ajtózár gombja
Nincs spórolás, mind automatikus
Nem kell vele foglalkozni, ha megállunk, lekapcsolja magától a fényszórót
Minden egy helyen
Remek, puha fészek a telefonnak, zenegépnek
Azért van itt hely extráknak bőven
Nehéz lenne belekötni, így nem is erőltetem
Oldalirányban eltolták a kéziféket, így nagyobb lehet a pohártartó
Emelhető ülések elöl
A könyöklő mögötti ajtó nyitásával befér a síléc is
A tengelytáv-növekedés szinte kizárólag a lábteret javítja
Hátra is jár hűtés-fűtés
Az 510 literes csomagtartó tisztességes világítást kapott
Átjáró a csomagtartó és az utastér között
Ez a kar csak kiold, az ülések hajtogatásához vissza kell menni előre
Nem a legszebb a csomagtartó zsanérjának megoldása
Nini, egy rendes pótkerék is belefért az 510 literes csomagtartóba
Szellős motortér, szinte lötyög benne az 1,2-es motor
Nem a szomszédban készül
Sokáig a Jettát egyszerűen a  Golf négyajtós változatának tekintették, de ez már a múlté. A hosszban és tengelytávban nagyot nőtt modell, mára alaposan kinőtte magát. Minden idők legszebb és legnagyobb Jettája járt nálunk
Fotó megosztása:
Nem sok jót ígér, a fenyegető tekintet

Nem sok jót ígér, a fenyegető tekintet

Nem sok jót ígér, a fenyegető tekintet


Bár Amerikában a Volkswagen szénája nem áll túl jól, a Jettát mégis nagyon szeretik. Olyannyira, hogy évente ebből a modellből megy el a legtöbb, az európai autógyártók termékei közül. Ott a modell névváltoztatása is elmaradt, amióta megszületett, azóta Jettának hívják, nem volt se Bora, se Vento.

Nem véletlen az sem, hogy az amerikai változatot már tavaly nyáron bemutatták, míg Európában csak pár hónappal később debütált az új Jetta.

Ekkorát nőtt:
Golf és Passat között félúton 72
Rendesen megnyúlt

Jó anyagok, tisztességes munka

Jó anyagok, tisztességes munka

Jó anyagok, tisztességes munka


2,65 méteres tengelytávjának hála térdben senkit nem fog szorítani a Jetta. Az elődhöz képest kilenc centivel lett hosszabb az autó, amelynek nagy részét a tengelytáv-növekedés teszi ki. Egészen pontosan 73 milliméterrel távolodtak el egymástól az első és hátsó kerekek, amelynek hála 6,7 centivel lett több helye a hátul ülők térdének. Így nem lehet kifogás a hátsó lábtérre, még az átlagnál hosszabb alsó végtagokkal élőknek sem lesz gyötrelmes kaland, ha csak itt marad nekik hely.

Hasonlóan a kocsi külsejéhez, a Jetta belseje is szépen illeszkedik a Volkswagenes egyen-dizájnhoz. A kezelőszervek, kapcsolók, gombok és mütyűrök ismerősek lehetnek más VW modellekből. Hasonlóak a berendezés anyagai is ahhoz, mint amit a márkától megszokhattunk. Mivel nálunk egy aránylag szerényen felszerelt példány vendégeskedett, így az ergonómiailag szinte támadhatatlan, de sötét műanyagokkal telerakott belsőért nem tudtunk igazán rajongani. Kicsit vastagabb pénztárcával és némi jó-ízléssel felvértezve biztos sokkal izgalmasabb, barátságosabb utastereket is össze lehetne válogatni a Jettába.
Golf és Passat között félúton 74
Kisebb figyelmességekkel azért készültek a VW szakemberei, így a telefonnak példás helyet alakítottak ki – puha, nem karcoló borítással, 12 voltos csatlakozóval a közelben – és a hátsó utasoknak is jár világítás, szellőzés, valamint elektromos csatlakozó is. A tekintélyes – 510 liter – befogadóképességű csomagtartó alján rendes pótkeréknek is jutott hely, nem kell defektjavítóval bajlódni, esetleg az út szélén várni az autómentőt.

Semmi meglepetés

Szellős motortér, szinte lötyög benne az 1,2-es motor

Szellős motortér, szinte lötyög benne az 1,2-es motor

Szellős motortér, szinte lötyög benne az 1,2-es motor


Az 1,2 literes apró, turbófeltöltős motor már a konszern számos termékében bizonyított, kezdve a Polótól, a Golfon és Fabián keresztül egészen az Octaviáig. Szerettük is mindegyikben, így nem ért váratlanul, hogy a Jettában is igen jó arcát mutatta a szerkezet. Álló helyzetben megdöbbentően csendes, így ha letakarjuk a fordulatszámmérőt, akkor az égvilágon semmi nem árulja el, hogy jár a motor. Markolászhatjuk a kormányt, hallgatózhatunk napestig, vagy vizslathatjuk a váltógombot is, nem leszünk egyiktől sem bölcsebbek.

Adatlap

Volkswagen Jetta 1,2 TSI

Félúton a Golf és a Passat között
Motor 1197 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 105 LE
Nyomaték 175 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,9 sec
Végsebesség 190 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,7 l / 100 km

Menet közben aztán tova tűnik a némaság, és egész kellemes, tompa morgás váltja fel a csendet. Meglepő, hogy 105 lóerővel is milyen boldogan el lehet éldegélni, ha az ember nincs rákényszerítve a száguldozásra. A csöppnyi szerkezet már 1500-as fordulattól leadja a 175 Nm-nyi nyomatékot, és papíron 10,9 másodperc alatt a százas tempót is képes elérni az autó és a száguldást egészen 190 km/órás tempóig lehet folytatni.

Közben a hatfokozatú kézi váltóval a kapcsolások is rendben mennek, nem mondanám észbontóan jónak, élvezetesnek, hanem egyszerűen csak annyira eltalált darab, hogy fel sem tűnnek a váltások. Nem könnyű, nem nehéz, nem akad, egyszerűen csak úgy működik, ahogy kell. Valahogy az egész autó ilyen, a merészre faragott orron kívül kevés dolog van benne, ami képes megpörgetni az ember pulzusát, autózni mégis jó vele.

A film végén az amerikai áraknál a nyugalom megzavarására alkalmas számok lesznek láthatóak. Gyengébb idegzetűek ne nézzenek oda!

a videó a hirdetés után indul


Étvágy

Golf és Passat között félúton 77


Nálunk vegyes használatban 7,1 literes átlagfogyasztás jött ki a teszthét végén, amely a nagyrészt városi körülményeket és az alig százvalahány kilométert futott motor frissességét is figyelembe véve egész ígéretes eredménynek számít.

Aki a Golfot kinőtte és nem irtózik a négyajtós karosszériaformától, az feltétlenül menjen el egy VW kereskedésbe és nézze meg élőben is a Jettát.