Jó érzés, amikor az ember valami fontos dologról az elsők között értesül. Valamit a többieknél hamarabb megszerezni, kipróbálni, ezáltal mintegy a többiek elé, vagy akár fölé kerülni, de legalábbis így képzelni: olyan érzés ez, amiről bizonyára igen sok BMW-s tudna mesélni.
Olyan, mint minden új BMW

Olyan, mint minden új BMW

Olyan, mint minden új BMW


Hát most tapasztalhattam egy kicsit ebből a jó érzésből. Pár napja adtam le az 535i-t, majd két óra múlva elrepültem a Genfi Autószalonra. Itt meg mit látok? A világ összes újságírója egymást öli a BMW standján, hogy a most bemutatott, vadonatúj Ötos BMW (kódjele: F10) közelébe kerülhessen. Én meg büszkén pöffeszkedhetek a gomolygó embertömeg mögött: hehehe, nekem már megvolt, magyar rendszámmal, egy hétig!

Akár némi logisztikai egyszerűsítés, akár a Jóisten irántam való szeretete okozta a kis időhurkot, a magam részéről nagyon hálás vagyok érte. Mit tagadjam, nagy lieblingem a BMW – az 535i pedig olyan töményen nyújtja a bajor motorizáció hangulatát, hogy máig belebizsergek, ha rágondolok.

Megint más, és még mindig jellegzetes BMW

Megint más, és még mindig jellegzetes BMW


Nem osztja meg a tömegeket az F10 formaterve. Szép, azt’ kész
Az éjjellátó képén látszik, ki hol hordja a kipufogóját

Az éjjellátó képén látszik, ki hol hordja a kipufogóját

Az éjjellátó képén látszik, hol a kipufogó


A formáról nem vagyok hajlandó vitába bonyolódni. Az előzőt nagyon szerettem, az előző előttit nagyon nem, ezt meg most megint igen, de nem nagyon. Harmonikus, kockázatkerülő forma, kicsit undorító, de azért még elviselhető hátsó lámpákkal. Elegáns understatement, ki-ki döntse el maga, mit gondol róla: ugorgyunk.

Ugorgyunk a beltérbe. Becsukott szemmel is felismerhetően újkori béemvés, a váltókar, a kormány kis fülei, az i-Drive joystick-tárcsája, a kihúzható combtámaszos ülés: megvan minden, ami kell, úgy, ahogy kell. A műszerfalon van egy apró jelzés, hogy ez nem Egyes vagy Hármas: megvan mind a négy hagyományos körműszer a kormány mögött. A kormány pedig háromküllős, jelzi, hogy hiába nagy és drága autó ez, a lelke egy sportkocsié.

Klasszikus német elrendezés

Klasszikus német elrendezés

Klasszikus német elrendezés


Alaposan felextrázott tesztautónkban a motoros ülés oldaltámaszait kompresszor pumpálja körénk, a fejtámla is motorral emelkedik. A hatalmas tévén középen még megyeszinten is átláthatóan követhetjük utunk a navigáción, bolyonghatunk a hifi menüjében, vagy hangolhatjuk finomra a klímát a mára már tényleg gyorsan, logikusan, intuitívan működő i-Drive tárcsájával.

Villanymotor húzza be a hanyagul becsukott ajtókat, a kormány előzékenyen felhúzódik kiszállás előtt. A kényelem, a térkínálat pazar, már-már hetesi magasságokba szárnyal az új Ötösben.

Vicces üres négyzet az extralistán
Nem tudom, mi volt az oka, hogy az elektrokromatikus tükör helyett, ami már a legkisebb kocsikban sem szokatlan hagyományos billentéssel szüntethetjük meg az éjszakai vakítást. Ez a pártízezres extra már nem fért bele? Tényleg tombol a válság!

Van Road Presence-e

Van Road Presence-e

Van Road Presence-e


Két dolog különbözteti meg az Ötöst a Hetestől. Az egyik, hogy az ajtóbelsők könyöklői nem elég szélesek. A másik, hogy a gázt és a féket képtelenség finoman adagolni. Minden gázadásra durván megugrik, minden fékezésre durván megtorpan az 535i. Akár Comfort, akár kikapcsolt menetstabilizálós hülyegyerek-módban van az elektronika. Egy Hetesben ez képtelenség volna – az Ötösben rá lehet fogni, hogy ez van, fickándoznak a telivérek.

A gyorsulás, a nagy, masszív test könnyed nekilendülése lenyűgöző élmény. A test az ülésbe szorul, a motor pörög négyezerig, ötig, hatig, erőlködés nélkül. Szemvillanás alatt vált feljebb és feljebb az automata, egészen nyolcasig, ha van hely, idő és jog, akár 250-ig. Fantasztikusan jó motor a most már egyturbós hathengeres, fantasztikusan jó autó körülötte az Ötös.

Az új Ötös gyári trailere, csillogó golyókkal

Kitör belőlem a grínpíszes
Ahogy nemrég az Audi A8 tesztvezetésén, a BMW 535i átmeneti használata során sem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy lovaskocsiban hajtatok 1900-ban. Nagyon-nagyon drága, egyedileg, teljesen kézi munkával készült, aranyozott lovaskocsin. Aminél jobb lovaskocsit nem is lehet, meg nem is kell gyártani. De aminek nagyon-nagyon rövid időn belül múzeumban lesz a helye.

Remélem. Hiába vagyok masszív, gyerekkorom óta megszállott hardcore autóbuzi, nagyon remélem.

A kőolajégető, füstölő, hangos, nehéz, pazarló szerkezetek, amiket autónak hívunk, nem húzhatják már sokáig – vagy mi sem fogjuk. Legalábbis ennyien és nyugati életszínvonalon biztos nem. Ezért biztató, hogy az Ötösből már készül a hibrid, aztán meg, remélem, a teljesen füstmentes is. Csak nehogy késő legyen.

A faltól falig kettőt sem forduló, változó rásegítésű kormányzás a hátsó kerekekre is hat. Az eredmény komfortfokozatban egy kicsit lebegős, de felkeményített futóművel pontos, villámgyors, agresszív mozgás bármilyen tempónál.

Sávelhagyás-jelző, ütközés-előjelző, éjjellátó

Sávelhagyás-jelző, ütközés-előjelző, éjjellátó

Sávelhagyás-jelző, ütközés-előjelző, éjjellátó


Aztán vannak a kocsiban olyasmik is, amire az igazi fanatikus, E30-on nevelkedett benzinvérű BMW-s rá se hederítene, de a Mercitől, Lexustól, Auditól ezekkel lehet elcsábítani vevőket. Az éjszakai részeg öngyilkosjelölt gyalogosok és biciklisek elektronikus őrangyala az infravörös kamerarendszer. Ha emberszerű dolgot észlel az út mellett dülöngélni, sárga villanásokkal figyelmezteti a sofőrt. Korábban Mercedesben láttam ilyet – de a BMW-é profibb, mint az E-osztályé volt a bemutatón.

A fehér csík érintése előtt kormányt rezgető sávelhagyás-gátló, a holttérfigyelő és a dugóban önálló araszolásra is képes követőradaros tempomat is megrendelhető az új közepes BMW-limuzinba. A HUD nem csak a sebességet és a tempomat adatait, de a navigáció jelzéseit is kivetíti a szélvédőre a sofőr elé.

Hátul csaknem heteses a kényelem

Hátul csaknem heteses a kényelem

Hátul csaknem heteses a kényelem


A legolcsóbb új Ötös – egyelőre – az 523i, 204 lóerővel, 13 177 000 forintért. A legolcsóbb dízel az 525d, 13 845 000-ért, szintén 204 lóval. Amíg meg nem jön az F10-es M5, a csúcs a V8-as 550i, 407 lóerővel, 23 millió forintért. Egyelőre csak hat- és nyolchengeres motorokkal árulják az autót, az igazi dömpingmodellekre, bróker- és ügyvédmobilokra, az 520d-kre és 520i-kre még várni kell.

Nem sokat: Genfben már állt egy 520d fapad is a majdegyszertalán státuszú hibridváltozat mellett. Az biztos nem megy így, de ha 11,2 liter helyett tényleg csak hatot eszik majd vegyes üzemben – több helye lesz a magyar piacon.


Műszaki adatok – BMW 535i (F10) aut.
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm)2979
Hengerek / szelepek száma6/24 (feltöltött motor)
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.)225(306)/5800
Max. nyomaték (Nm/ford.)400/1200-5000
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h)6,1
Végsebesség (km/h)250
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km)11,8
Lakott területen kívül (l/100 km)6,6
Vegyes (l/100 km)8,5
Tesztátlag (l/100 km)11,2
CO2 kibocsátás (g/km) 195 (kézi váltóval 199)
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm)4899/1860/1464
Tengelytáv (mm)2968
Csomagtér (liter)520
Menetkész tömeg (kg)1700
Üzemanyagtank kapacitás (liter)70
Gumiméret225/55 R17
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint)16 399 000
Tesztelt autó ára (forint) ~22 000 000
A szériafelszereltség fontosabb tételeiItt találhatóak
ÉRTÉKELÉS
Pontszám (max. 10)9,0 pont

 

Mellette – Ellene
  • Végtelen kifinomultság
  • Bivalyerő
  • Élénk, közvetlen viselkedés
  • BMW
  • Túl durva gáz- és fékreakció
  • Még mindig nem az igazi a könyöklő az ajtóbelsőn
  • Benzinnel megy, méghozzá sokkal