Napellenző nélkül kezdte
A lovaspólóból jön a név, kapcsolódva a golfozáshoz

A lovaspólóból jön a név, kapcsolódva a golfozáshoz

A lovaspólóból jön a név, passzol a golfhoz


Néhány fotós ínhüvelygyulladást kaphatott a film felhúzásától, amikor az Audi 35 éve bemutatta az 50-et. A média rohama nem volt véletlen. Ez a modell egyfajta Lancia A112 volt Németországból: az első kisautó, amely a brit Mini orr-keresztmotoros elrendezését átvette.

Az 1975-től Polo néven is, majd 1978-tól csak Volkswagen-emblémával gyártott kisautó a meghatározó Polo-Golf-Passat triász tagja. Ezek az 1973 és 1975 között bemutatott autók vezették ki a Volkswagent a léghűtéses, farmotoros Bogár zsákutcájából, mindössze három év alatt.

Az Audi tervezte, a Volkswagen gyártotta
1978-ig élt az Audi 50, utána csak a Polo

1978-ig élt az Audi 50, utána csak a Polo

1978-ig élt az Audi 50, utána csak a Polo


Összesen 10,6 millió darab kelt el a Polóból 1975 óta. A sikerért a Volkswagen nagyon hálás lehet az Audinak.

Azért nekik, mert az Audi 80-ból kikanyarított első Passatal együtt a wolfsburgi kisautót is az Audi tervezte. Olyannyira, hogy eredetileg Audi 50 néven jelent meg, ennek szakasztott mása az első Polo. Mindkettő Wolfsburgban készült, gyakorlatilag a Polo volt a lecsupaszított verzió.

1982-ben a második szériából a ferdehátú mellett meredekebb, kombiszerű modell is kapható volt, de továbbra is csak két oldalajtóval. A nagy dobás a 113 lóerős, G-alakú spirálfeltöltővel erősített G40 volt. A másik véglet az 1,4 literes szívódízel.

Derby, Classic és Polo Variant

Csak ami az autózáshoz igazán kell

Csak ami az autózáshoz igazán kell

Csak ami az autózáshoz igazán kell


Egy erős modellfrissítés után 1994-ig kellett várni a harmadik sorozatra, amely a maga idejében kényelmével, biztonságával kiemelkedett a kisautók mezőnyéből. Ez volt eddig az egyetlen széria, amelyből kombi is kapható volt.

Többet élt a lépcsőhátú, amely az első két eresztésben Derby, majd Polo Classic néven futott. A 2001 őszén bemutatott, négy körlámpás Polóból is készült lépcsőshátú, de nálunk nem forgalmazta az importőr, mert Bora-árban lett volna. Az ötödik Polóból valószínűleg sem szedán, sem kombi nem készül.

Szép és igényes a műszerfal

Szép és igényes a műszerfal

Szép és igényes a műszerfal


Jó harminc éve kartonból volt az ajtóburkolat, az alapmodellből kispórolták az utasoldali ajtózárat, nem jutott neki kapaszkodó és napellenző sem. Furcsa erre visszagondolni, mert az ötödik generáció belül közel áll a Golf minőségérzetéhez, amelyet egy kategóriával feljebb próbálnak lefőzni a vetélytársak, nem túl sok sikerrel.

Majdnem Golf VI

Az Alfa MiTót és a jóval drágább MINI-t is nyugodtan idevehetjük: a tágan értelmezett kiskategóriában még nem láttunk ennél szebb anyagokból megvalósított autót. A műszerfalat ujjal benyomhatóan puha, elegáns erezetű műanyag borítja.

1,4 centivel alacsonyabb, 5,4-gyel hosszabb elődjénél

1,4 centivel alacsonyabb, 5,4-gyel hosszabb elődjénél

Alacsonyabb és hosszabb elődjénél


A nagyautós kiskocsi-érzést támogatják az igazán jó ülések. Rendesen tartanak, az üléshelyzet kínai artistanőknek és skandináv favágóknak egyformán jól beállítható a tengelyirányban is állítható kormánnyal.

86 lóerő: nem kell nagyobb motor

A benzines motor halk, alig venni észre, hogy már forog. Finoman jár a váltó, puhán és precízen kapcsol-fordul-kattan minden, amihez hivatalból hozzáérünk. Ez a működési kultúra elhiteti az emberrel, hogy jó minőségű autóban ül, az igazság persze csak évek múlva derül ki az új Polóról.

Polo használtan: jó a 60 lóerős
Fél- és egymillió Ft között találni jót

Fél- és egymillió Ft között találni jót

Fél- és egymillió Ft között találni jót


Egy új autó nagy öröm, de nem mindenki tud vagy kíván áldozni nullkilométeres autóra. A cikk írásakor az Autókeresőben 100 ezer és 3,3 millió forint közötti áron kínáltak használt VW Polókat. Kétszázezer Ft alatt a második generációba tartozó autókat találni, a legtöbbe a párszáz vagy párezer kilométert futott, néhény hónapos dízelek kerülnek az immár régi Polóból.

Kényelme, márkaneve és jó értéktartása miatt a Polo keresett modell. Ár/érték arányban a 60 lóerős 1.4-es benzinest tartjuk a legjobb változatnak az 1994 és 2001 között gyártott, tágas és viszonylag biztonságos harmadik generációból. Cseppet sem lomha a maga nemében, a kis fordulatra hangolt motor – elfogadható fogyasztással – sokáig húzza az igát. Fél és egymillió Ft között bőséges a választék ebből a generációból.

Mennyibe kerül egy hasonló Fiesta, Yaris, Corsa, Punto vagy 207? A második oldalon folytatjuk a tesztet az árakkal


Mintha a motorvezérlés valami lefulladásgátlóval támogatná a négyhengerest, nagyon kis fordulattal el lehet indulni, akár hegynek felfelé is. Ha a domborzat nem szegi szárnyát, a Polo a 86 lóerős benzinessel lendületes autó, amire egyáltalán nem számítottunk.
Hét liter alatt fogyasztott az 1.4-es Polo

Hét liter alatt fogyasztott az 1.4-es Polo

Hét liter alatt fogyasztott az 1.4-es motor


Gázra érezhetően elindul, nemcsak nyúlik és szenved, mint sok modern benzines. Ha legfelül jobban tűzbe jönne, adnánk rá ötös alát, de egy erős négyest így is megérdemel, mert érzi a 308 forintos benzinár súlyát. Országúton és Budapesten is járva 6,6 litert fogyasztott a tesztautó, amivel elégedettek voltunk.

Kényelmes az új futómű

Több kisebb-nagyobb változtatással sikerült magas szintre felhozni a futóművet. Az első McPherson rugóstag új fejlesztés, a nyomtáv elöl 29, hátul 30 milliméterrel szélesebb. Az első kerekeket 5 milliméterrel előrébb helyezték el a tervezők, amivel nőtt az utánfutás, javítva az egyenesfutáson.

Biztonság: kinéz az öt csillag
Négy légzsák és ESP jár alapáron

Négy légzsák és ESP jár alapáron

Négy légzsák és ESP jár alapáron


A Polóhoz Magyarországon is szériafelszerelés az ESP, amely adott esetben életmentő lehet. Ez jó a vásárlóknak, akik összeadják az árát, és jó a Volkswagennek is. Az európai uniós országok 85 százalékában felár nélkül adott berendezéssel szinte biztosan ötcsillagos lesz az Euro NCAP törésteszt, amelynek egyik kritériuma az alapáron járó menetstabilizáló elektronika.

A Volkswagen gyári sajtóoldala szerint a Polo lesz a kategóriában az első autó, amely a szigorított normák szerint is öt csillagot kap, de vagy tévednek, vagy hasba akasztják a kevésbé alapos kollégákat, vagy elavultak az információik. A Toyota iQ-ra mondhatjuk, hogy nem egy kategória a Polóval, de a kisautószegmenst képtelenség úgy felosztani, hogy az új normák alapján ötcsillagos Hyundai i20 ne egy kasztban legyen a Polóval.

2,5 százalékkal könnyebb elődjénél, fogyasztása is kedvezőbb

2,5 százalékkal könnyebb elődjénél, fogyasztása is kedvezőbb

2,5 százalékkal könnyebb elődjénél az új Polo fogyasztása is kedvezőbb


A Polóban hirtelen európainak tűnt a hazai úthálózat, érzésre a futómű zselés szaloncukorba fojtja az összes úthibát. A lágy rugózás ellenére is szép stabil az autó, nagyon el kell nézni egy kanyart, hogy az alapáron adott ESP-nek dolga akadjon.

Kettesben külföldre is

Autópályán és országúton kettesben-hármasban nem vágytunk nagyobb és drágább kocsiba. A halk utastér, a kényelmes ülés és a komfortos rugózás megteszi a magáét: akinek elég ekkora csomagtér és hátul sem kell több hely, annál az 1,4-es Polo külföldi utakon sem vall szégyent.

25 kilóval könnyebb elődjénél, szép eredmény

25 kilóval könnyebb elődjénél, szép eredmény


Ezt a galériát a gyári fényképész fotóiból válogattuk össze
Minden rendben volna, csak a kilátás rossz

Minden rendben volna, csak a kilátás rossz

Minden rendben volna, csak a kilátás rossz


Sajnos épp városban, az elsődleges célterületen akadt komoly bajunk az autóval, konkrétan környezetünk észlelésével.

Ma a sok fémmel és kevés üveggel megrajzolt kasztni a menő, amit a Polo is követ. A magasról húzott ablakvonal, a bőséges acélmennyiség tényleg biztonságot sugároz a szalonban, de a masszívságba belehabarodó tulaj az első kereszteződésben elveszetten nyújtogatja a nyakát.

Az egyik túl kicsi, a másik túl nagy

Közelebb van a négy-, mint a hárommillióhoz

Közelebb van a négy-, mint a hárommillióhoz

Közelebb van a négy-, mint a hárommillióhoz


Az eleve szerény látótérből a belső tükör sokat elvesz, talán feljebb helyezve nem zavarna ennyire. Még fájdalmasabbak a külső tükrök: annyira kicsik, hogy alkalmatlanok visszapillantónak. Egy főként városban használt autótól ez elfogadhatatlan.

Aki a hirdetésekben ígért kedvezményeken túl a normál listaárakat is követi, azt a Polo ára nem vágja mellbe. Listaáron a konkurensekhez képest a Polo értékarányos, a drága márkaszervizt ellensúlyozza a jó értéktartás. Ésszel belőtt, elődjénél kedvezőbb árával a Polo a kategória dobogóján landol.

A fő konkurensek Listaárak, öt ajtóval      
FIAT Grande Punto 1.4 16V Dynamic (95 LE) 3 680 000
Ford Fiesta 1.4 Trend (96 LE) 3 818 000
Opel Corsa 1.4 Cosmo (90 LE) 4 195 000
Peugeot 207 1.4 VTi Trendy (95 LE) 3 887 000
Renault Clio 1.2 TCe Expression (100 LE) 3 390 000
SEAT Ibiza 1.4 Style (86 LE) 3 934 750
Skoda Fabia 1.4 Ambiente (86 LE) 3 574 750
Toyota Yaris 1.33 Sol (100 LE) 3 765 000
Hyundai i20 1.25 Comfort (78 LE) 3 649 000
Volkswagen Polo 1.4 Comfortline (86 LE) 3 690 000

Jönnek az előnyök és a hátrányok a harmadik oldalon


Műszaki adatok – Volkswagen Polo 1.4 Comfortline
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 1390
Furat x löket (mm) 76,5 X 75,6
Hengerek / szelepek száma S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 63(86)/5000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 132/3800
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 11,9
Végsebesség (km/h) 177
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 8,0
Lakott területen kívül (l/100 km) 4,7
Vegyes (l/100 km) 5,9
CO2 kibocsátás (g/km) 139
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 3970/1682/1462
Tengelytáv (mm) 2470
Csomagtér (liter) 280-952
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1070/555
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 45
Gumiméret 0/0 R0
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 3 690 000
Tesztelt autó ára (forint) 3 970 429
A szériafelszereltség fontosabb tételei ESP, első, oldalsó és függönylégzsákok, CD-s rádió, elektromos ablakemelő elöl-hátul, távirányítós központi zár, manuális klímaberendezés
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye Ami egy autóban fontos, mint motor, kényelem, futómű, térkínálat, abban az 1,4 literes Polo igen jó. Két rendes tükör kellene rá és csak dicsérnénk, mert az ára sem durvább a vetélytérsakénál.
Pontszám (max. 10) 8,0 pont

Mellette – Ellene
  • Tágas, csendes utastér
  • Igényes anyagok
  • Kényelmes futómű
  • Életrevaló motor, jó fogyasztással
  • Értékarányos ár
  • Satnya külső tükrök
  • Sokat kitakaró belső visszapillantó
  • Korlátozott kilátás