5 vagy 7 személyre?
Ez a kisebb fenekű Scénic

Ez a kisebb fenekű Scénic

Ez a kisebb fenekű Scénic


Az első skiccek papírra vetésétől négy év telt el, mire megérkezett az új egyterű. Volt egy kis botrány is közben, mivel a Scénic-család új gyermekének érkezése még be sem volt hivatalosan jelentve, de már megnézhettük milyen lesz. Nem ultrahang fotók szivárogtak ki, de majdnem: az EU szabadalmi hivatalába beadott 3D-s grafikákat szellőztették meg az újságok.

A Renault most is, mint az előző generációnál, egyszerre két autóval támad. Egy komoly méretű kombival, azaz Grand Scenic-el, melyben hét ülés van, és a rövidebb változattal, amiben a sofőrön kívül elfér még négy ember, vagy kettő és egy óriási plüssmackó.

Természetesen vannak újdonságok is, nem tétlenkedtek 2005 óta a tervezők. Kitaláltak egy szép, bumeráng formájú hátsó lámpát, mely L-alakban kanyarodik a csomagtér ajtajára. Megnyúlt hét centit, ezen a pluszon a csomag- és az utastér osztozik.

A bumeráng ihlette lámpa

A bumeráng ihlette lámpa

A bumeráng ihlette lámpa


A kocsi büszkesége a TFT kijelző. Nem egy buta LCD, oldalról is jól leolvasható, illetve tűző napban sem kell lemondanunk az információról, akkor is kiválóan látható. Több szín közül is választhatunk, így csak tőlünk függ, hogy milyen árnyalatú háttérben mutatja többek között a keréknyomást, hogy melyik rádiót hallgatjuk, hogy tolatáskor mikbe ütközhetünk, hogy mennyivel megyünk, és ehhez mekkora a fordulatszám.

A testreszabhatóság jegyében az is tőlünk függ, hogy egyszerre mennyi információt osszon meg velünk. Nem csak színes, hanem rajzos is, így új értelmet nyer a fedélzeti computer. A Scenic IV-ben ezek után minimum háromdimenziós grafikával kell, hogy előálljanak.

További érdekességek lapozás után.


Mi újság?

De ne szaladjunk előre, vannak még itt is érdekességek. Például a tárolóhelyek, melyből négyet a padlóba rejtettek, a többit ülések alá, fiókként. Pakolhatunk a kétemeletes kartámaszba, óriási hűthető kesztyűtartóba, térképzsebbe álcázva  az első ülések háttámláján. Van repülőgép-asztalka is, mely hosszú út során még jól jöhet kisgyermekes családoknak.

Kettőnek is lenne hely

Kettőnek is lenne hely

Kettőnek is lenne hely


Külön kiemelném a csúsztatható középkonzolt, melyben a könyöktámaszt külön mozdíthatjuk az alatta levő fő rekesztől, mely olyan mély, hogy akár egy másfél literes palackot is elnyel. Ha az autót a család női tagja vezeti, minden apró kis vackának talál helyet a keze ügyében, a telefon tárolására több megfelelő kis beugró is van például. Ilyenekkel könnyen le lehet kenyerezni az egyszeri női autóst, mégsem figyel oda minden autógyártó az apróságokra.

Zenegép

Egyszerűsíti az életet

Egyszerűsíti az életet

Egyszerűsíti az életet


Itt is újítottak, az audiorendszert is kezelésbe vették. Az alapváltozatban kapunk MP3 kompatibilis CD-lejátszót, bónusznak egy RCA aljzatot. Ha a telefonunkon tároljuk a zenéket, az sem gond, a Bluetooth segítségével megoszthatjuk útitársainkkal.

Hogy hány pontot kapott a Scénic, kiderül a következő oldalon.


Műszaki adatok – Renault Grand Scenic 1,4
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 1397
Furat x löket (mm) 78 X 73,1
Hengerek / szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 96(130)/5500
Max. nyomaték (Nm/ford.) 190/2250
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 12,0
Végsebesség (km/h) 190
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 9,4
Lakott területen kívül (l/100 km) 5,8
Vegyes (l/100 km) 7,1
CO2 kibocsátás (g/km) 168
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4560/2077/1645
Tengelytáv (mm) 2770
Csomagtér (liter) 752
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1495/585
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 60
Gumiméret 205/60 R16
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 4 390 000
Konkurensek (forint) Opel Zafira 1.8 – Essentia 5 266 000 Ft
Volkswagen Touran 1.4 – Conceptline 5 621 000 Ft
Toyota Corolla verso 1.6 – Fullmoon 5 160 000 Ft
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye Praktikus családi autó, sok tárolóhellyel, meglepően jó áron.
Pontszám (max. 10) 8 pont
Mellette – Ellene
  • jó ár
  • sok tárolóhely
  • okos kijelző
  • sokat fogyaszt