Mínusz hét százalék

A Hyundai is csökkenti az emissziót

Modellcsalád az i30 Blue, többféle motorral


Mivel a koreai autógyártók semmiben nem maradhatnak el az európai konkurenciától, a környezetkárosítás elleni harcban nekik is illik felmutatni valamit. A Hyundai többek között az ISG (Idle Stop & Go) nevű automatikus motorleállító rendszert húzta elő a kalapból, mintegy 120 000 forintos felárral.

A stop-start-automatika a BMW-modellek zömében alapfelszerelésként jár, az alacsonyabb árkategóriákban azonban a Hyundai abszolút az élmezőnyben van a technika bemutatásával. A motorleállítás átlagosan 7 százalékos fogyasztáscsökkenést ígér a szabványos mérési ciklus alapján, főleg városban autózva ez az eltérés 15 százalékos lehet.

Hogy működik az Idle Stop & Go?

Csak meleg hűtőfolyadékkal működik az Idle Stop & Go

Csak meleg hűtővízzel működik az ISG


A Boschtól vásárolt motorleállító rendszer több paraméter alapján dönt a négyhengeres működéséről. Az i30 motorja akkor kapcsol ki, ha az autó megáll vagy 5 km/óránál lassabban gurul, a hűtőfolyadék nem túl hideg, megfelelő az akku töltöttsége és a telep hőmérséklete 2 és 60 Celsius-fok közötti. Érdekes, hogy a rendszer csak becsatolt övvel működik.

Piros lámpánál akkor is másodperceken belül leáll a motor, ha épp erősen dolgozik a légkondicionáló. Szélvédő-párátlanításra kapcsolva azonban nem, mert ilyenkor a maximumon jár a ventilátor.

A kezelési útmutató megnyugtatja a tulajokat, hogy egyes visszajelző lámpák (pl. ESP, ABS, kézifék) felgyulladása a motor beindításakor nem hibát jelez, hanem az akku gyenge töltöttségét. Akit zavar a működése, az gombnyomásra bármikor kikapcsolhatja az ISG-t, amely természetesen akkor is visszavonul, ha merül az akkumulátor. A gép nyitott vezető oldali ajtóval vagy motorházfedéllel sem áll le, hogy kímélje a szerelők idegeit. Úgy tűnik, hogy az ISG valóban alkalmas a fogyasztás csökkentésére: száz budapesti kilométerre átlagosan 7,9 litert tankoltunk, légkondicionálással.


Idle Stop & Go: először a benzinesekkel

Méretben a többiek sokkal jobbak

Méretben a többiek sokkal jobbak


Jelenleg az ISG csak az 1.4-es ötajtós és kombi i30 mellett szerepel az árlistában, de az ezerhatoshoz is megrendelhető. Ez a technika az őszi Frankfurti Autószalon után az 1,6-os dízellel is megjelenik a négyliteres átlagú i30 Blue-ban. A szerényebb környezeti terhelést okozó Hyundai modellek neve Blue Drive, függetlenül a motortól.

Tágas és igényes

A kombinak a kategóriában megszokottnál szűkebb a csomagtartója, bár így sem apró. Valószínűleg ezzel különböztetik meg a CW-t a felfújt gumicsónakot is elnyelő Cee’d SW-től.

Használt Hyundaiok
Az autentikus fostól a világszínvonalig: koreai autók 50 ezer és 7,1 millió forint között. Irány az Autókereső!

 

Nagyon hangos az 1.4-es motor

Nagyon hangos az 1.4-es motor


Öt centivel hosszabb a CW (cross wagon) tengelytávja az ötajtós i30-énál, amiért az összes hátsó utas hálás, aki későn állt meg a növésben. A tágas tér miatt a komfort hátul is az első ülésekéhez mérhető. A bal egyen hosszú órák után sem fárad el a vezető, értékeltük a felkeményíthető deréktámaszt és a jól beállítható üléshelyzetet.

Zajongás az orrból

A kevéssé pontos váltóval akadt némi bajunk, nem mindig volt egyértelmű, hogy egyesbe vagy hármasba sikerült-e betolni. Ennél rosszabb, hogy nincs hatodik gang. A gyér nyomatékot a Hyundai nagyon rövid áttételekkel próbálta ellensúlyozni. Egy ötödikben 120-nál majdnem négyezret forgó motor szerintünk értelmetlenül le van áttételezve, de ez talán még beleférne.

Törésteszt: pótvizsga az öt csillagért

Másodikra öt csillag

Másodikra öt csillag


Tavaly ősszel a Hyundai i30 csalódást okozott az EuroNCAP töréstesztjén, hiszen eredménye elmaradt a testvérmodell, a Kia C’eed ötcsillagos minősítésétől. A koreai gyártó nem nyugodott bele az eredménybe, és visszaküldte az autót, hogy javítson az ötösért. A pótvizsga jól sikerült.

Térdlégzsák nélkül is mehet jobban

Elsőre a legnagyobb gondot a sofőr lábának biztonsága jelentette, ütközésnél a műszerfal értékelhetetlenül szerepelt, és ez négy csillagra rontotta az egyébként nem rossz pontszámokat. A Hyundainál dolgoztak a problémán,és bár most is akadtak kifogások a kormányoszlopot illetően, az i30 ez alkalommal már bezsebelte az áhított öt csillagot. Részletek a linken.

A folytatásban: képtelen vagyok megérteni az i30 fogyasztását, de bárhogy számoltam, ugyanaz jött ki  


Az igazi baj a motor bömbölése. A belső tér már 130-tól értelmetlenül hangos. Akkora a ricsaj, hogy tovább gyorsítva már alig súlyosbodik a helyzet. A zajszintből alig mondanánk meg, hogy 150-nel vagy 180-nal megyünk egy korlátozástól mentes autópályán.

Leáll, feléled, meglódul

Újraindításkor elnémul a rádió, ami rossz megoldás

Minden újraindításkor elnémul a rádió


Az ISG eredendően hasznos ötlet, kétségtelenül jót tesz a környezetvédelemnek és a spórolásnak is. A Hyundai rendszere olajozottan működik, csak a rádiót ne kapcsolná le minden indításkor! Zavaró, amikor a kedvenc számunkat minduntalan megszakítja az újraindítás. A nyugodtra hangolt, igényes konstrukciójú futómű viszont semmivel nem idegesít.

A kis fordulaton reszketeg benzines hajlamos lefulladni elindulásnál. Az ISG a kuplung benyomására ilyenkor is újraéleszti a motort. Mire a kulcsot elfordítanánk, a kocsi él, elhúzhatunk a blamázs helyszínéről.

Motorleállítás: nem ma kezdték

Automatikus start-stop a Regatából

Automatikus start-stop a Regatából


Húsz-harminc éve is fontos volt a kisebb fogyasztás, csak akkor az olajválság okozta sokk miatt léptek az autógyárak. Ma inkább a károsanyag-kibocsátás és a fogyasztással egyenesen arányos szén-dioxid-emisszió leszorítása a cél.

Formel E az olajválság után

Formel E néven az Audi az 1982-es modellévre bemutatott egy takarékos 80-ast. Az ezerhatos autó 4+E fokozatú váltójában az E a kímélőre áttételezett ötödiket jelölte. Ezt a korabeli Polo vagy a Passat Formel E is tudta, az Audi fogyasztását azonban motorleállító rendszer is korlátozta. A 85 lóerős motor gombnyomásra leállt, újraindítása automatikus volt. Egyesbe tett váltóval és kinyomott kuplunggal gázadásra kelt életre a négyhengeres.

Fiat: nekik is megvolt

Nem, az ablakspoiler nem kisipari. Célja a légellenállás csökkentése

Nem, az ablakspoiler nem kisipari


A Fiatnál a Ritmo Strada Energy Saving volt az első takarékosra vett verzió 1982-ben, magasabb sűrítési viszonnyal, a légellenállást javító ablaklégterelőkkel és dísztárcsával, motorfékezéskor a benzinellátást elzáró karburátorral.

A váltásokra LED figyelmeztetett a műszerfalon. A Ritmo ES az akkori szabvány szerint 6,4 literes átlagával 13,5 százalékot spórolt a sima 1,3-as modellhez képest. A későbbi Regata ES már a Citymatic nevű, automatikusan leálló és újrainduló motorvezérléssel is rendelkezett.

A kombi a vonzóbb i30

A kombi a vonzóbb i30


A sovány kis nyomatékon nincs mit szépíteni, de ha nem rezelünk be a zajtól, felébred mind a 109 lóerő.

A motor másik arca megcsillant valamit a nagy fordulatra hangolt, sportos benzinesek örömeiből. Valahol 4500 és a leszabályozás között vad hang és megélénkülő gyorsulás váltja az egy-négyes kompakt autókban megszokott lanyhaságot.

Mindenkinek fontos a fogyasztás 1

Gyári képek a galériában!
Fogyasztás: ilyet még nem láttam

7,5 litert fogyasztott, ez belefér

7,5 litert fogyasztott, ez belefér


Egészen váratlan volt az autó fogyasztása, mind jó, mind rossz értelemben véve. A felerészben budapesti, felerészben országúti szakasz után egy egészen biztató 7,4 liter jött ki. Ezt követően 100-zal senyvedtem a kietlen autópályán, légkondi nélkül araszolva az éjszakában. 5,5 literes átlagról ábrándoztam, az életidegen menet eredménye azonban illúzióromboló: 7,8 liter.

Ezért spóroljak? Akkor inkább hadd szóljon, repesztünk és üvöltsön a motor! Megint országúton és autópályán, de sokszor padlógázzal már csak 7,1 litert tankoltam százra. Úgy látszik, az 1,4-es i30 díjazza, ha hajszolják. Ezt magamnak sem hiszem el, inkább maradjunk a teljes teszt átlagánál: 600 kilométer után 7,5 liter jött ki, nem rossz eredmény.

Árak: akcióban mindjárt más

Csehországból érkezik az összes i30. A korábbi, koreai gyártású autókra most nagy kedvezmény érvényes

A koreai gyártású autókra kemény akció van


Mindig a testvérmodell tükrében érdemes írni az i30-ról és a Cee’dről. A Kiánál százezer forintért adják az ISG-t. A tesztelt i30 CW-vel összevethető felszereltségű Cee’d kombi ára kicsit alacsonyabb. A motorleállítós, jól felszerelt i30 1.4 Comfort Plus kombit a teszt írásakor 4 149 000 forintért mérik a márkakereskedések, mert az importőr félmilliós engedményt hirdetett a cseh gyártású autóra.

Akinek jó egy 2008-as alvázszámú, koreai gyártású i30, az a 90 lóerős dízelt az ötajtósban 3,5 millióért hazaviheti, amivel szerintünk a legjobban jár. A táblázatban minden márkánál a normál, nem akciós listaárak szerepelnek!

VetélytársakListaár, forint
Ford Focus Turnier 1.6 Ghia (100 LE) 5 496 000
Hyundai i30 1.4 CW Comfort Plus +ISG (109 LE) 4 649 000
Kia Cee’d SW 1.4 EX Limited+ISG (109 LE)4 450 000
Opel Astra Caravan 1.4 Cosmo (90 LE) 5 291 000
Renault Mégane Grandtour 1.6 Expression (100 LE) 4 440 000


Nincs vége! A túloldalon jönnek az adatok, az előnyök és a hátrányok


Műszaki adatok – Hyundai i30 CW 1.4 Comfort Plus + ISG
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm)1396
Furat x löket (mm)77,0 X 74,99
Hengerek / szelepek számaS4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.)80(109)/6200
Max. nyomaték (Nm/ford.)137/5000
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h)11,7
Végsebesség (km/h)187
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km)nincs adat
Lakott területen kívül (l/100 km)nincs adat
Vegyes (l/100 km)nincs adat
CO2 kibocsátás (g/km) nincs adat
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm)4475/1775/1520
Tengelytáv (mm)2700
Csomagtér (liter)415-1395
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg)1415/405
Üzemanyagtank kapacitás (liter)53
Gumiméret195/65 R15
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint)4 649 000
A szériafelszereltség fontosabb tételeiLásd itt!
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleményeOtt tartunk, hogy egy koreai autógyár jóval a fő konkurensek előtt jelenik meg egy innovatív környezetvédelmi megoldással. Az ISG a 7-15 százalékos fogyasztáskülönbséggel aligha hozza be 120 ezer forintos felárát, de legalább tettünk valamit a környezetért. Az 1.4-es motor elfogadható, de az i30 CW az 1.6-os benzines vagy dízelmotorral sokkal jobb autó.  
Pontszám (max. 10)  7,5 pont
Mellette – Ellene
  • Nagyon tágas belső tér
  • Kényelmes ülések
  • Kedvező anyagminőség
  • Környezetkímélő, jól működő ISG
  • Reális ár
  • Öt év garancia
  • Hangos motor
  • Kis fordulaton gyér nyomaték
  • Közepes méretű csomagtér
  • Minden újraindításnál elhallgató rádió