Elérte az újítás szele

Népautó lehetne
Szürke, hétköznapi, mégis szerethető

Szürke, hétköznapi, mégis szerethető

Szürke, hétköznapi, mégis szerethető


A Škoda újjászületése utáni első igazi fegyver a 96-ban bemutatott Octavia volt. 2004-ben érkezett a frissített külsővel felvértezett modell, tavaly októberben pedig a még frissebb. Év eleje óta már itthon is kapni, de egyelőre nagyon keveset látni az utcán. Vagy csak nem vesszük észre?

Pedig rendesen átalakult az Octavia, mégsem változott meg a korábbi felállás: kísértetiesen hasonlít a Superbhez (neeem szuperbééé, azt csak a taxisok mondják). Kívül-belül. Szinte csak szögmérővel, centivel és vonalzóval lehet felfedezni a különbségeket. Az átalakítás egyébként az első sárvédőtől kezdve a lámpákon és a lökhárítón át az orrig szinte mindent érint.

Nagyobb, mint az Astraféleségek

Nagyobb, mint az Astraféleségek

Nagyobb, mint az Astraféleségek


Nem változott viszont a koncepció, amivel szinte lehetetlen besorolni az Octaviát. Alig drágább, mint egy Astra pedig sokkal nagyobb, kényelemben pedig felér egy Mondeóval. Mégsem lehet egyikhez sem igazán hasonlítani, éppen az eltérések miatt.

Emiatt inkább csak sejthető, hogy ár/érték arányban az egyik legjobb vétel a piacon, ha a Focustól a Passat-ig mindent górcső alá veszünk és érzelmektől mentesen próbálunk dönteni.

Belül sokkal kevesebb a feltűnő újdonság. Szerencsére nem változott a tágas lábtér hátul és a páratlan méretű csomagtartó, ami telis tele van rekeszekkel, rakodásra alkalmas zugokkal. A középkonzol teljesen új, a kormány közepén pedig ott a vigyorgó krómcsík, pont, mint a Superbben.

Bohóckodnak

Bohóckodnak

Bohóckodnak


A vigyori-motívum egyébként az első lámpákban is felfedezhető, sőt, a burába belegravírozták a modell nevét is. Egy kicsit beljebb egyébként még ennél is érdekesebb dolgokat találni. A kormánykerék helyzetétől, illetve az irányjelzőtől függően felkapcsolnak a ködlámpák, kvázi, mint egy bétaverziós kanyarkövető fényszóró.

Maga a tökély

Ha valakinek értelmezhetetlen a vezetési élmény, mint fogalom és megelégszik a 80 lóerős beugrómodellel, akkor lesz egy kiváló, de korszerűtlen autója. Ez az 1.4 TSI viszont maga a tökély! Rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amitől igazán szerethető egy autó.

Még több ömlengés jön a következő lapon!


1.4 TSI

Az Octavia is megkapta az 1,4 TSI benzines turbómotort, mint rendes, dolgos VW-családtag. Ez csavarra ugyan az, mint a Golfban, 122 lóerős és ugyan már így is eleget dicsértük, most sem tehetünk másként.

Jól áramlik a Tsí

Jól áramlik a Tsí

Jól áramlik a Tsí


Talán annyi, hogy nagyon hiányoltuk a kisebb motorokhoz már hétfokozatú DSG-automatát, de így legalább sokkal életszerűbb maradt a dolog. Az Elegance felszereltségű modell, így majd egymillióval kerül többe, mint az alapmodell, a DSG felára fél millió fölött van.

Olyan halk az alapjárat, hogy az már szinte lehetetlen. Gyorsításnál sem kell megsüketülni, izgalmas duruzsolással szól a motor. Nem helytállóak azok a félelmek, ami szerint a turbómotorokat nagyon kell pörgetni, ha megfelelő teljesítményre vágyik az ember. Egyenletesen és lendületesen húz, alacsonyabb fordulaton is megvan a kellő nyomaték.

Fogyasztás

MOTORADATOK Lökettérfogat (ccm) 1390 Furat x löket (mm) 76,5 x 75,6 Hengerek / szelepek száma 4/16 Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 90 [122]/5000 Max. nyomaték (Nm/ford.) 200/1.500-4.000 MENETTELJESÍTMÉNYEK Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,7 Végsebesség (km/h) 203 FOGYASZTÁS Város (l/100 km) 8,8 Lakott területen kívül (l/100 km) 5,3 Vegyes (l/100 km) 6,6 CO2 kibocsátás (g/km) 154 MÉRETEK Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4569/1769/1462 Tengelytáv (mm) 2578 Csomagtér (liter) 560 Önsúly/terhelhetőség (kg) 1265/660 Üzemanyagtank kapacitás (liter) 55 ÁR, KÖLTSÉGEK Alapár (forint) Octavia Classic 1.4 TSI – 5 035 000 Tesztelt autó ára (forint) 6 068 984 A szériafelszereltség fontosabb tételei Erre találhatóak ÉRTÉKELÉS a vezess.hu véleménye Mindenkinek el kell ismernie előnyeit. Ha nem a szocialista Skodára gondolunk a név hallatán, még bele is szerethetünk! Pontszám (max. 10)   9 pont
Mellette – Ellene
  • Ár/érték
  • Tágas
  • Kényelmes
  • Erős
  • Szép
  • Nem mindenkinek tetszik a Škoda név
  • 6 millió egy normálisan összerakott modell
  • Városban nem lehet megúszni 9 liter alatt