Új az arca is
Új az arca is

Új Thalia: Élet a kocsonyában

Új Thalia: Élet a kocsonyában

Új az arca is
Csinosabb lett
Széles krómcsík telepedett az elejére
Van mit elkoptatni
Szaténfényűnek nevezik
Még az 1,4-es is egy tonna alatt van
Hajszálnyit kisebb lett a csomagtér
Spoiler
Elfogadhatóbb far
Igazi négyajtós forma
Praktikus tudás
Van még ilyen rádió?
Fedélzeti számítógép is van
Vállban szűk
Olcsó műanyag, de nem csúnya
Csak ötfokozatú
Kormányról is állítható a rádió
Átlátható műszerfal
Elektromosság segíti a beállításokat
Befelé keskenyedik
Pihepuha belső
A szükséges dolgok mind megvannak
Fotó megosztása:
Új az arca is

Új az arca is

Új az arca is


A kifejezetten a kelet- és közép-európai, illetve török piacokra szánt korábbi Thalia itthon is a legnagyobb sikerű autók közé küzdötte fel magát. Ami érthető is, ha a kétmilliós árért járó helykínálatot vesszük alapul. De mi másért szerethetjük még a Thaliát?

Megszépülve

Külsőre a korábbi változatokhoz képest jóval vállalhatóbb arcot kapott a legújabb Thalia. Kicsit talán sok lett az orron a króm, de a szinte már szépre sikerült első fényszórók és a karosszériához mind formájában, mind arányaiban passzoló csomagtartó bőven kárpótol ezért. A lemezek alatt továbbra is a Clio II fődarabjai találhatóak, így a megújulás elsősorban a szemnek szól.

Spoiler

Spoiler

Spoiler


Ugyan néhány centivel nagyobb helyet foglal el az új Thalia a parkolóban, ebből bent nem érezni sokat. A plusz centik mindössze a túlnyúlásokat gyarapítják, hiszen a korábbi (2,47 méteres) tengelytáv változatlan maradt. Vállban kicsit szűknek érezhetjük a kocsit, de a kalapot nem kell benne levenni, felfelé bőven van hely.

Pakoljuk tele!

Az idétlen módon nyíló csomagtartóban – két kéz szükséges a kinyitásához – érdekes megoldást találtunk. A csomagtérfedél mozgását segítő spirálrugó közepébe szorgos kezek nagydarab szivacsot rejtettek. Hogy mi célból, sosem tudjuk meg, de a rugó mozgása közben ledarált apró szivacsdarabok összeszedegetésével elleszünk egy darabig. Ezt jobb, ha már az elején kihajítjuk.

Pihepuha belső

Pihepuha belső

Pihepuha belső


De nem nyavalygunk, mert az 506 liternyi cuccot befogadó csomagtartót legalább ki lehet nyitni kintről is, így nem kell az utastérben elrejtett gomb után kutatni. Amúgy nem vicces, hogy 2008-ban már a kívülről nyitható csomagtartónak is tudunk örülni?

Kicsit nagyobb, maradhat?

Szívünk szerint elsőként az 1,2 literes benzinmotorral felszerelt, legolcsóbb változatot próbáltuk volna ki, de az 1,4-es, gazdagabban kistafírozott modell is jó vételnek tűnik. Főleg városon kívül jön jól az a pár többlet-köbcenti.

Lapozás után előkerítjük a kocsonyába rejtett finomabb falatokat is.


Ráadásul, mint egy ideje már tudjuk, a fapados alapkivitelek nem is annyira népszerűek. Az igen alacsony alapár gyakran csupán figyelemfelkeltésre szolgál. A Thalia-vásárlók többsége alighanem úgy dönt majd, ahogy mi is döntenénk: ha már mindenféleképpen Thaliában kell leautózni az elkövetkező néhány évet, legyen az orrában inkább ez az 1,4-es benzines.

Megy ez!

Praktikus tudás

Praktikus tudás

Praktikus tudás


Az 1,4-es, 16 szelepes, 98 lóerős motorra nem lehet sok panaszunk. Nem különösebben zajos, és szépen mozgatja a lepkesúlyú Thaliát. (Az 1,2-es tömege alig éri el a 904 kilogrammot, így tehát még a Twingónál is kevesebbet nyom a mérlegelésen.)

Fogyasztása sem dönt senkit romlásba; a benzinkútnál kereken nyolc literes városi fogyasztást számítottunk ki, ami a gyár által ígért 9,9-es értéknél sokkal barátibb. Pedig – Isten látja lelkünket – ezúttal nem  akartunk fogyasztási rekordokat döntögetni.

Zselémenet

Igazi négyajtós forma

Igazi négyajtós forma

Igazi négyajtós forma


Vezetni nagyjából olyan a Thaliát, mintha egy medencényi alig dermedt kocsonyában kapálóznánk. Minden puha, de annak, aki ezt szereti – vagy legalább nem irtózik tőle -, biztosan tetszeni fog. A kormányt tekerhetjük napestig, lágyak a pedálok – sajnos a fék esetében nem csak a pedál, az általa kiváltott hatás is -, és a váltó sem az a határozott jellem.

Rugózása elsőre aggasztóan puha, de a sokadik simára vasalt förtelmes úthiba után már kifejezetten kedvelhető. A tempós kanyarok pedig amúgy sem jellemzőek egy olcsó családi modell rendeltetésszerű használatára, így az átlagember boldogan élhet vele.

Befelé fordulunk

A szükséges dolgok mind megvannak

A szükséges dolgok mind megvannak

A szükséges dolgok mind megvannak


A belső hangulattal nincs baj, bár forradalmi változásokat itt sem lelünk. Természetesen felesleges pihe-puha műanyagok után kutatni, ilyet nem nagyon találunk a Thaliában. Az olcsó műanyagok ridegek, de ha csak nézzük őket, nem is tűnik annyira vészesnek. Az ülések lágyak, a bal egyben kissé furcsa a vezető helyzete, de – ez csak a gazdag felszereltség mellé jár – a kárpitozás teljesen rendben van.

Odabent az összkép teljesen korrekt, minden megvan, ami szükséges. Kellemes fényű, könnyen átlátható műszerek, munkájukat elvégző kezelőszervek. Kell ennél több a helyváltoztatáshoz?

Ja, és hátulról még Csillának is tetszett…


Műszaki adatok -Thalia 1.4 16V
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 1390
Hengerek / szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 72(98)
Max. nyomaték (Nm/ford.) 127/3750
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 11,5
Végsebesség (km/h) 181
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 9,9
Lakott területen kívül (l/100 km) 5,4
Vegyes (l/100 km) 7
CO2 kibocsátás (g/km) 165
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség (mm) 4261/1940
Tengelytáv (mm) 2470
Csomagtér (liter) 506
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 956/506
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 50
Gumiméret 17565 R14
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 2 090 000
Konkurensek Hyundai Accent 1.4 8V 3 349 000
Chevrolet Aveo 1.2 (72LE) 2 860 000
Dacia Sandero 1.4 (75LE) 1 950 000
Tesztelt autó ára (forint) 2 640 000
ÉRTÉKELÉS
Pontszám (max. 10)   7,75pont
Mellette – Ellene
  • olcsó
  • tágas belső
  • szépülő külső
  • lágy mindene
  • a szomszéd nem irigyli