Érzéki csalódás vagy valóság? – jogosan tehetnénk fel a kérdést a Cadillac CTS láttán. Kívülről a valaha létező egyik
Megvan 12 millióból is

Megvan 12 millióból is

Megvan 12 millióból is


legdögösebb, legagresszívabb formával megáldott személyautó belül is valami olyat mutat, amit nem hogy az amerikai, de még egyes német prémiummárkák is megirigyelhetnének. A gagyi, ízléstelen műanyagok és formák hazájából a CTS egy igazi gyöngyszem.   

Ujjal mutogatnak rá

Nem ritka, hogy tesztautóinkat az átlagosnál jobban megbámulják a forgalomban, sőt az is előfordul, hogy leszólítanak bennünket egy-egy érdekes, vagy netán extrém kinézetű autóban.
A Cadillac CTS-ben mindez megtörtént, sőt kihajoltak az ablakon a mentőautóból és ujjal mutogattak ránk a járdáról is.

Hogy nekik mi volt a véleményük, azt nem tudjuk pontosan, de azt tudjuk, miért bambultak az autóra. A CTS-nél feltűnőbb járgány aligha járt még nálunk, ami nem a színének vagy a méretének volt köszönhető, hanem kizárólag a formájának. Szögletes, agresszív, pont olyan, mintha baltával faragták volna valamikor a jövőben és visszaküldték

Gyenge a 2,8-as motor

Gyenge a 2,8-as motor

Gyenge a 2,8-as motor


volna nekünk.  

Winchester, nagyképernyő, mi szem-szájnak ingere

A belsőre eddig csak az európaiaknak szánt Cadillac, a BLS tudott Saabos rokonságával kiemelkedni, ami igencsak szomorú, mert a svédek sajátos formavilágáról nem feltétlenül az igényességre asszociálunk. A többi modell tipikus amerikai igény szerint készült, ezért kellemes meglepetés a CTS.

A bőrrel borított műszerfal, az igényes karbon utánzatú műanyagbetétek, a műszeregységek, a szép analóg kijelzős óra egy Alfa Romeóban is megállná a helyét. Létezik elegánsabb és sportosabb utastér is, de a kettőt ilyen szépen még egyikben sem kombinálták.

Tesztautónkban egy 750 ezer forintos navigációs egységgel ellátott szórakoztató rendszer is javított az összhatáson, amit gombnyomásra kiemelhettünk a műszerfalból, és úgy már tévé vagy DVD-nézésre is alkalmassá

Ez 750 ezerbe kerül

Ez 750 ezerbe kerül

Ez 750 ezerbe kerül


vált. Az aranyárban mért eszköz egyik különlegessége, hogy CD-ről, pendrive-ról, vagy bármilyen külsőleg csatlakoztatott eszközről képes zenét rögzíteni saját beépített winchesterére.

Pirinyó debella

Bármennyire is igényes, több mint 4,8 méteres hosszához viszonyítva mégsem tudjuk elnézni az utastér egyes hiányosságait a csillogó, zenélő extrák és egyebek ellenére sem. A kritika a hátsó sorban ülőktől érkezett, akik a közepesnek mondható lábtér mellett a fejtérre panaszkodtak leginkább.

Tessék lapozni, ott kiderül milyen egy amerikai alapmotor


Az elöl még a panorámatető mellett is elegendő fejtér úgy megfogyatkozik mire hátraér, hogy 190 centivel már nem is a hajunk ér bele a tetőkárpitba, hanem normál ülőhelyzetben még a fejünket is alig tudjuk nekitámasztani a fejtámlának. A lábtér ehhez képest elfogadható, de itt is inkább csak közepes kényelemről beszélhetünk az európai konkurensekkel összehasonlítva.
Bőr borítja a műszerfalat is

Bőr borítja a műszerfalat is

Bőr borítja a műszerfalat is


A CTS-nél még  a több zsák krumplinak elegendő csomagtérről is le kell mondanunk, mert az autó hátuljába mindössze 373 liternyi jutott belőle. Ez nagyon kevés.

Nem temető, de zabálja

Magától érthetődő, hogy ilyen agresszív fellépéshez egy brutális V8-ast képzel el a nagytöbbség, de az is biztos, hogy a mostani üzemanyagárak mellett kevesen lennének, akik így is fizetnének érte. Erre itthon esély sincs, mert csak V6-ossal kínálják a CTS-t, amiből az erősebbiket néhány hónapja már kipróbáltuk.

Most a kisebbik, a 2,8 literes, V6-os szívómotoron volt bizonyítási kényszer, aminek részben eleget tett, részben nem. A 211 lóerős benzines elég haloványnak tűnik indulás után, aminek részben a hatsebességes automata váltó is lehet az oka. Ezt támasztja alá, hogy automatával 20 km/órával alacsonyabb a végsebesség, valamint a 100-as

Közepes a lábtér

Közepes a lábtér

Közepes a lábtér


osztásig is 9 másodperc kell, amíg elér a mutató.

Tempósabb haladáshoz rendesen oda kell lépni a pedálnak, ami a gyárilag is 17 liter közeli városi fogyasztást könnyen 20 liter közelébe juttathatjuk. Ennyivel pedig egy V8-asnak is illene lassan beérnie. Vegyes használatban jobb a helyzet, óvatosan vezetve 13 literes fogyasztással is sikerült megúsznunk.

Feszes, kicsit darabos

Semmi gond sem volt a CTS futóművével, amíg úgy használtuk az autót, ahogy az a motorerőhöz illett. A csillapítás kellően feszes és kényelmes egyszerre, amivel városban és autópályán egyaránt biztonságban éreztük magunkat.

Gyorsabb kanyarokban néhol kicsit nehézkesnek tűnik a CTS, néhol kicsit darabosnak, de az a1,8 tonnás saját tömeg mellett ez nem is csoda. Amerikai származásához képest még így is dicséret illeti az autót.

Kicsi a csomagtartó

Kicsi a csomagtartó

Kicsi a csomagtartó


Sokat ad elfogadható áron

A végső ítélkezésben érdemes összevetni az árakat a konkurensekével, amiből biztosan a Cadillac kerül ki győztesen. Egy hasonló teljesítményű és felszereltségű BMW vagy Mercedes legalább 2-3 millióval többe kerül, igaz motorikusan mind többet nyújtanak.

Akinél ez a szempont másodlagos, utazásra használja az autót, vagy csak egyszerűen nem akar beleolvadni a tömegbe, annak érdemes megfontolnia a CTS-t is. Amerikaiban ennél jobbat nem talál. Szőröstől-bőröstül 13 millió alatt megúszhatja.


Műszaki adatok -Cadillac CTS 2.8 V6 Sport Luxury
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm)2792
Furat x löket (mm)89 X 74,8
Hengerek / szelepek számaS6/24
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.)155(211)/6800
Max. nyomaték (Nm/ford.)246/3600
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h)9,0
Végsebesség (km/h)205
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km)16,8
Lakott területen kívül (l/100 km)7,7
Vegyes (l/100 km)11
CO2 kibocsátás (g/km) 263
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm)4867/1575/1473
Tengelytáv (mm)2880
Csomagtér (liter)373
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg)1775/585
Üzemanyagtank kapacitás (liter)68
Gumiméret235/50 R18
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint)kb. 12 000 000 Ft
Konkurensek (forint) BMW 525i: 13 442 000
Mercedes E300 Bluetec: 13 900 000
Audi A6 2.8: 14 761 000
Tesztelt autó ára (forint) kb. 13 000 000
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleményehm, megfontalandó
Pontszám (max. 10)  7,25 pont

Mellette – Ellene
  • Dögös külső
  • Igényes belső
  • Kedvező ár/érték arány
  • Nem tömegcikk
  • Szűkös hátsó fejtér
  • Kicsi csomagtartó
  • Gyengécske motor
  • Magas fogyasztás