Nagyon tud kanyarodni

Nagyon tud kanyarodni

Nagyon tud kanyarodni


Az új Renault Laguna bemutatója már hónapokkal ezelőtt megvolt, sőt már hazai környezetben is kipróbálhattunk egy-egy hosszabb teszt keretében. Engem személy szerint nem nyűgözött le a nálam járt példány, de ennek a tetőablak miatti szűkös fejtér volt az oka, amitől egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni.

A most kipróbált Renault Laguna GT viszont jóval több, mint két átdolgozott motor és némi külcsín, így a rossz tapasztalat ellenére is felcsigázott. A Renault olyan technikai vívmányt vonultat fel a GT-ben, amit a 80-as évek végén a Honda Prelude-ben mutattak be, de az átlagember csak a csuklós Ikaruson láthat naponta. Ez pedig a kormányzott hátsó kerék.

A Renaultnak volt ideje jócskán továbbfejleszteni a rendszert, és feltehetőleg házon belülről a Nissan tapasztalatát is felhasználták a fejlesztéseknél. Érdekes, hogy az egykor oly divatos megoldást mostanság egyik-másik európai gyártó sem erőlteti, csak a japánok élnek vele elvétve. Pedig a mostani teszt alapján a négykerék-kormányzás nagyon is működik, ráadásul élvezetes, és az árlista szerint még csak nem is vészesen drága.

Négykerék-kormányzás
Max 3,5 fokot fordulhat

Max 3,5 fokot fordulhat

Max 3,5 fokot fordulhat


Az 1988-ban bemutatott, harmadik generációs Honda Prelude volt az első autó, amiben megjelent a 4WS ( four-wheel steering – négykerék-kormányzás).  Ott két generációt élt meg, aztán hirtelen abbamaradt a gyártás.

A Honda először egy kezdetleges mechanikus megoldást választott, majd jöttek az elektronikus változatok, amit rövid időre a Mazda, a Mitsubishi vagy a Nissan is alkalmazott vagy alkalmaz napjainkban is.

Az európaiak valahogy nem kaptak rá z ötletre négykerék-kormányzásra, így a Renault itt most kilóg a sorból. A Laguna GT-ben a korábbi megoldásokhoz hasonlóan kis sebességnél (60 km/óra alatt), maximum 3,5 fokot az elsővel ellentétes irányba fordulnak a kerekek, mivel így jobb a manőverező képesség, és kisebb fordulókör érhető el. A Laguna fordulóköre a 12,05 méterről kapásból 10,8-ra csökkent, ami épp megegyezik a jóval kisebb Clio értékével. Ez zseniális eredmény.

60 km/óra felett a hátsó kerekek az elsőkkel egy irányba mutatnak, amivel nagyobb kanyarsebesség érhető el. A hátsó kerekek maximum 3,5 fokos szögben képesek kitérni vészhelyzetben, az ESP parancsára, a normál elfordulás 2 fok.

Sportautó lett belőle

Közvetlen a kormányzás

Közvetlen a kormányzás

Közvetlen a kormányzás


Nincs ráírva, nincs kontroll-lámpája a műszerfalon, nem mozog álló helyzetben a hátsó kerék, de az összes GT Lagunában ott lapul a négykerék-kormányzás. Az új Laguna-változatot már ez a tény is veszélyes ellenféllé tenné az utakon, de a GT kizárólag a modellpaletta két legerősebb motorjával kerül forgalomba. Így pedig majdhogynem verhetetlen.

A Renault középkategóriás, kényelmes limuzinjából egy vérmes, sportos utazóautót kalapáltak a mérnökök, amivel majdnem olyan élvezetes kanyarogni, mintha egy igazi sportkocsiban ülnénk. Persze egy Lagunát nem lesz könnyű sportautóként pozícionálni.
 
Ezzel mit sem törődve a GT szinte kiegyenesíti a kanyarokat, és olyan manővereket képes végrehajtani, amit talán még a sperrdiffivel feltuningolt, kisebb méretű Mazda3-as sem tudott. Gumicsikorgás nélkül, nagyképű egyszerűséggel veszi a kanyarokat, a menetstabilizálót szinte munkanélküliségbe kényszerítvén. Az alulkormányzott viselkedést is kiverhetjük a fejünkből, a meglepően közvetlen kormányreakció pedig csak a hab a tortán.


Kombi és limuzin, dízel és benzines

A GT mind kombi, mind limuzinváltozatban elérhető, mindkettőt ki is próbáltuk. A hosszabbik változatot egy 180 lóerősre felerősített, 2 literes dízelmotor hajtotta, aminek a nyomatéka kereken 400 newtonméterre növekedett. A dízel meglepően könnyen forog, kellően csendes és nyomatékos, és az Active Drive-nak hívott kormányrendszerrel bőven veri a konkurens családi autókat, ha időre megyünk az operába.

Új a váltó borítása

Új a váltó borítása

Új a váltó borítása


Evidens, hogy az igazi sportcsemege a 205 lóerősre feltornászott benzines turbómotor, ami a limuzinban még a kombinál is agilisabb és agresszívabb viselkedésre képes. Kétezer felett itt is van nyomaték elegendő, de a motor 3 ezer körül van igazán elemében. Kár, hogy a kipufogó botfülű, és nem járul hozzá a sportos hangulat megteremtéséhez.

A designerek jobb munkát végeztek ilyen téren, kívül-belül szép, és elegánsan sportos a GT. Belül az alcantaraborítású sportülés, a lecsapott aljú kormány, és a szintén Audira emlékeztető váltógomb az, amitől több a GT, és még alumíniumpedálokat is kapunk.

A külső szemlélők több apró részletet is megfigyelhetnek a GT-n, ha azokat éppen nem külső íven hagyja állva a Laguna. A dinamikusabb lökhárítók, a bi-xenon fényszórók, és a 18 colos alufelnik csak néhány ismertetőjel a sok közül.

A biztonság a szempont

8,3 és 8,5 millió forint

8,3 és 8,5 millió forint

8,3 és 8,5 millió forint


Csak nézőpont kérdése és a gyors kanyarsebesség valamint az átlagon felüli úttartás máris a biztonságot szolgálja a sportosság helyett. Így reklámozva valószínűleg egyszerűbb lesz eladni a Lagunát, mint sportautóként beállítva.

Elég egy hirtelen sávváltás, netán egy elszámított, a kelleténél élesebben szűkülő aszfaltcsík, és máris bizonyíthat a négykerék-kormányzás. A GT kisebb kormánymozdulatra is jóval stabilabban fog kanyarodni vészhelyzetben egy sima Lagunánál, de csodára azért itt sem érdemes számítani.

A kormányzott hátsó kerék hasznos segítséget nyújthat még az egyszerre két eltérő minőségű útfelületen való fékezéskor is, amikor a 10 milliszekundomonként kommunikáló számítógép automatikusan úgy forgatja el a hátsó kerekeket, hogy ott nagy valószínűséggel még ellenkormányzásra sem lesz szükség. Utóbbit még az ESP-vel sem lehet elkerülni.

Széria a bi-xenon

Széria a bi-xenon

Széria a bi-xenon


A rénszarvasteszt a Laguna GT egyik erőssége, állítólag olyan sebességgel csinálja a kikerülő manővert, mint egy Porsche Boxster. Ez elég jól hangzik.

Az ára

A Laguna GT a Dynamique-felszereltségre épül, aminél 900 ezer forinttal kerül többe. Így a limuzin 8,3 millió, a kombi 8,5 millió motorváltozattól függetlenül. Ez a négykerék-kormányzás mellé járó rakás extra és többlet lóerők függvényében abszolút elfogadhatónak tűnik. Ha már ennyi pénzt adunk egy autóért, azt a kis pluszt érdemes még összekuporgatni. Higgyék el, megéri!

Renault Laguna GT in action:

Lapozás után: Műszaki adatok és szavazás!


Renault Laguna GT 2.0 Turbo

Motoradatok
Hengerek/szelepek S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 150(205)/5000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 300/3000
Menetteljesítmények
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 7,8/8,0
Végsebesség (km/h) 232/227
Fogyasztás
Város (l/100 km) 11,5
Lakott területen kívül (l/100 km) 6,5
Vegyes (l/100 km) 8,2/8,3
CO2 kibocsátás (g/km) 194/196

Renault Laguna GT 2.0 dCi
Motoradatok
Hengerek/szelepek S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 131(170)/3750
Max. nyomaték (Nm/ford.) 400/2000
Menetteljesítmények
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 8,5/8,7
Végsebesség (km/h) 222/217
Fogyasztás
Város (l/100 km) 8,6/8,8
Lakott területen kívül (l/100 km) 5,5/5,7
Vegyes (l/100 km) 6,5/6,7
CO2 kibocsátás (g/km) 172/177
Renault Laguna GT
4 szavazat - átlag: 9.50 (10-ből)
Renault Laguna GT