Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance - Mestermunka
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance - Mestermunka

Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka

Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance - Mestermunka
Jól áll az Astrának a fekete metálfényezés, a 16 colos könnyűfém felni alapfelszerelés
Valóban elegáns az Elegance kivitel belülről. Igényes műanyagokra minőségi kárpitok rímelnek
Országúton csak 5,07 liter fogyasztott a 100 lóerős dízelmotor, autópályán a rövid váltóáttételek miatt majdnem 7 liter fogy
Hegyre fel, hegyről le elemében van az Astra. Az autó agilis, a négy tárcsafék nem melegszik túl hágókon gyorsan leereszkedve
4 765 000 forint az Elegance ára, ugyanezzel a motorral az Astra Essentia 4,3 milliótól kapható
Magasra nyúlt utasoknak is elegendő a hátsó térkínálat, az ülés kényelmes
Nem sokra elég a 350 literes csomagtartó. Az üléstámla három részre osztott
Egyenletes sebességnél igen csendes a motor, a szélzajt a 0,32-es alaktényező csökkenti, a rugózás kényelmes
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 32
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 33
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 34
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 35
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 36
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 37
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 38
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 39
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 40
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 41
Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 42
Fotó megosztása:

Teszt: Opel Astra 1.7 CDTI Elegance – Mestermunka 43 Augusztus közepén a tesztautóval igen hosszú útra indultunk. Az adottságok nem tűntek jónak, mert 190 centimmel én voltam a legkisebb a három utazó között, ezért mindenképpen egymás mögé kellett ültetnünk két magas embert, ha elvetjük azt a lehetőséget, hogy senki nem vezet, és hárman ülünk hátul.

Aztán a 2500 kilométer megtétele során azt tapasztaltuk, hogy a két langaléta békében ül egymás mögött, mindketten jól elférnek, holott ez csak egy alsó középkategóriás autó. Hátul a lábtér tágasságát és a fejtér bőségét mindannyian nagyra értékeltük.

Baj volt viszont a rakodási lehetőségek viszonylag korlátozott számával, főleg elöl. A méretes kesztyűtartó nem pótolja a nyitott rekeszeket, a kifelejtett pohártartó helyett végképp nem alkalmas. Hátul is kicsik a térképtartók, az első ülések háttámláján lévő zseb viszont könnyen elnyelte a kint összevásárolt fél tucat autós lapot.

Elegance felszereltséggel a műanyag fabetétek ellenére az Astra utastere, ebben a kategóriában, lenyűgöző minőségi benyomást kelt. Az elegáns formatervre rímel az első osztályú anyagválasztás. A világos ajtóborítás, a szöszösödésre hajlamos üléshuzatokkal olyan előkelő, mintha nem is egy Opelben, főleg nem egy alsó középkategóriás és kedvező árú Opelben ülnénk.

A szőnyeget megfordítva egy matricáról kasmírt olvastunk le anyagaként. Nem sokat értünk a textilekhez, de a kasmír értékes szövet lehet, legalábbis generációnk hőse, Adrian Mole a címkével kifelé hordta kasmírsálját.

Szinte meghatódtunk azon a figyelmességen, hogy az Enjoy szinttől alapáron járó CD 30 rádió megbirkózik MP3 fájlok lejátszásával. Sajnos a konkurenciát ismerve 2004-ben még mindig nagy szó, ha egy fejegység nem ostoba csenddel fogadja az MP3-as lemezeket.

Önmagában a zene kevés lett volna a jó hangulathoz. Az Astra kényelme várakozáson felüli volt. Az első ülések igen kényelmesek, felületük kellően nagy. A vezetőé nagyon jól beállítható a föl-le, ki-be mozgó kormánnyal.

Némi ejnye, bejnye azért kijár az Opelnek, mert az utas oldaláról az ülésdöntést, a külön deréktámaszt és a magasságállítást is kispórolta. Szintén az első utast érinti a lábterét leszűkítő műszerfal.

Hátul jól sikerült az ülés és a támla párnázása, a kettő jó szögben áll egymáshoz képest. A három részre osztott hátsó üléstámla előnye, hogy a középső részt előrehajtva könnyű átnyúlni a csomagtérbe, de a többféle üléslehajtási lehetőségnek más előnye is akadhat az autót évekig használók számára.

Szükségpótkerékkel 350 literes a csomagtartó, ami átlagos a ferdehátú kompakt autók között. 350 liter nyaralni indulva nem sokra elég, egy családnak biztosan kevés. Ősszel bemutatkozik az Astra Caravan, abban nem lesz ilyen gond.

Immár közös nyomócsöves befecskendezés és hengerenként négy szelep tartozik a régóta szolgáló 1,7 literes dízelmotorhoz. A modern befecskendező rendszer kulturálttá teszi a motor járását, egyenletes sebességnél zajai szelídek.

1700-as fordulat alatt newtonméterek reszketeg közössége vonszolja csak az autót, majd gyors szteroidkúra jön, és 1800-2000-es fordulattól előtör az erő. A maximális turbónyomás 1,18 bar.

Vezetés közben nem érezni, hogy a 240 Nm-es nyomaték csak 2300-nál jelenik meg, 2000-től 4500-ig egyenletesen jön az erő. Az inkább rövidre áttételezett, közepesen kapcsolható váltó besegít a motornak.

Autópályán nagyon hiányzott a hatodik fokozat. Nem a zajszint miatt, állandó sebességnél a motorból alig hallani valamit, csak gyorsításnál jelentkezik be az adásba. 145-re állított, feláras tempomattal 3000 felett forog a motor ötödikben.

A majdnem szabályos tempó ellenére magyar gázolajból 6,9 liter, osztrák naftából 6,4 liter fogyott a tankból, ami a kiegyensúlyozott, óra szerint 140-150-hez képest túl sok, ráadásul a klíma sem ment állandóan.

Aztán csoda történt, mert a motor szomja országúton, majdnem állandó hegyre fel, hegyről le szakaszokkal, ráadásul több rövid úttal, 5,07 literre esett. A jóval kedvezőtlenebb körülmények miatt ez nagyon kedvező.

Az Alpok Európa talán legcsapadékosabb területe, ezért csöpörgőtől zuhogó esőig sokfajta csapadékkal próbára tettük az automata ablaktörlőt. Valahogy zsigeri ellenszenv alakult ki bennem az esőérzékelők iránt több pocsékul megvalósított rendszert megtapasztalva. A beszállítók az elmúlt években sokat fejleszthettek a technikán, mert az Astrában jórészt kifogástalanul töröltek a lapátok az elektronikus hoppmester utasításai szerint.

Egy hét során számtalan alpesi szerpentint megtámadtunk az Astrával, legnagyobb örömünkre. A sportos és élvezetes vezetéshez nem kell a Sport kivitelt megvenni. A kormány 2,66-ot fordul a két végpont között, a kormányzás közvetlenségén túl pontos is.

Utasaink helyenként elfehéredő ujjakkal markolták a kapaszkodót, de a 205/55 R16-os Bridgestone Turanza gumikkal és az átlagos konstrukciójú, de nagyon jól hangolt futóművel gyorsabb tempót is követelhettek volna.

A fékeknek kemény teszt volt a felfelé döngetés után hegyről lefele is bemutatott gyors kör, de a négy tárcsás rendszer nyomát sem mutatta túlmelegedésnek. Oldalszéllel sem lehet kifogni az autón, egyenesfutása stabil.

A 100 lóerős dízel Astra ötféle felszereltséggel kapható. A tesztelt Elegance modell 4,8 milliós ára nem számít magasnak a konkurensek ajánlatait ismerve, szerényebb extramennyiséggel 4 339 000 forinttól megrendelhető a DTH dízelmotoros Astra Essentia.

Az Elegance néhány apróságban is többet nyújt a többi változatnál, például a hűtött kesztyűtartóban, ahol nem olvadnak formátlanná az édességek. A fényre elsötétedő belső tükör is csak egy részlet, de hasznos részlet. Az Elegance Astrákban a hátsó üléssor felett is van 2 fényforrás.

Hazánkban nem jár érte adókedvezmény, de az Astra teljesíti a jövőre életbe lépő Euro 4-es károsanyag-kibocsátási normát. Az 50 000 kilométerenként, vagy évente egyszer kötelező szerviz a sokat autózóknak kedvez.

A többi tulajnak sem kell a könnyeit felszárítani, a 100 lóerős dízel Astrával mindenképpen jól jártak. Nyugodtan kipróbálhatják az összes konkurenst, nem fognak csalódottan visszaülni saját autójukba.


Műszaki adatok – Opel Astra 1.7 CDTI Elegance
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 1686
Furat x löket (mm) 79×86
Hengerek / szelepek száma S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 74/100 4400
Max. nyomaték (Nm/ford.) 240/2300
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 12,3
Végsebesség (km/h) 181
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 6,4
Lakott területen kívül (l/100 km) 4,2
Vegyes (l/100 km) 5,0
CO2 kibocsátás (g/km) 135
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4249
Tengelytáv (mm) 2614
Csomagtér (liter) 350-1270 (szükségpótkerékkel)
Menetkész tömeg/terhelhetőség (kg) 1365/475
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 52
Gumiméret 205/55 R16
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 4 765 000
Konkurensek (forint) Honda Civic 1.7 CTDi, 4 579 900
Peugeot 307 Premium 1.6 HDi, 4 800 000
Renault Mégane II 1.5 dCi 100, 5a, 4 745 000
Toyota Corolla 1.4 D-4D Sol, 5a, 4 585 000
VW Golf 1.9 TDI 90 Comfortline, 5a, 5 400 000
Tesztelt autó ára (forint) 5 159 000
Fontosabb extrák Blokkolásgátló, 4 légzsák, motoros, fűthető tükör, el. ablakemelő elöl, esőérzékelő ablaktörlő, fényre elsötétedő belső tükör, CD30 MP3-as rádió 7 hangszóróval, 16 colos könnyűfém keréktárcsák, klímaberendezés
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye Csak az autópályán magas fogyasztást és a rövid váltóáttételezést róhatjuk fel hibaként. Alpesi szerpentineken és autópályán is jó vezetni, motorja rugalmas és nem zajos. Az új Astra kényelme igen jó és a dízelmotor ellenére ára is kedvező maradt.
Pontszám (max. 10) 8 pont