Elektromos, hibrid és hidrogén üzemanyagcellás modellekkel közös csoportban vizsgázott az Euro NCAP töréstesztjén a Subaru Outback. Hagyományos hajtáslánca miatt nem került annyira a reflektorfénybe, mint villamosított társai, pedig nagyon is fontos eredményt ért el: 95%-ra teljesített a vezetőtámogató segédrendszerek vizsgálatán. Ilyen jó eredményt még soha egyetlen autó nem ért el.

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 1
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 2

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 15
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 16
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 17
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 18
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 19
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 20
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 21
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 22
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 23
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 24
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 25
Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 26
Fotó megosztása:

Ehhez az Outback minden ülésén emlékezteti az utasokat, hogy kössék be az övüket; az autó két módszerrel – a szemmozgást és a kormánymozdulatokat elemezve – figyeli a vezető éberségét. A sávkövető funkciót kamera segíti, a rendszer visszakormányozza a járművet a sávba, valamint beavatkozik kritikus helyzetben. Ugyanez a kamera észleli a sebességkorlátozó táblákat, bár a Subaru automatikusan nem tartja be a sebességhatárt. Az AEB (automata vészfékrendszer) kis és nagy sebességnél egyaránt jól működik, a legtöbb szituációban sikeresen elkerülte az ütközést.

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 27

Ami az Outback egyéb biztonsági képességeit illeti, felnőtt ütközésvédelem terén a vezető felső teste gyenge, a jobb lábszára megfelelő védelmet élvez; az autó nem kellőképpen megbocsátó, ha kisebb járművel ütközik. A merev akadálynak csapódó autó hátsó utasa jelentős mellkasi terhelést kap. Gyakorlatilag hibátlan az oldalirányú ütközés elleni védelem színvonala, ellenben nincs központi légzsák, így az elöl ülő utasok oldalra elmozdulva kárt tehetnek egymásban.

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 28

Ennél súlyosabb probléma, hogy az ülésmagasítóban utazó 10 éves gyermek oldalirányú ütközés esetén minimális (gyenge) védelmet élvez csupán; más helyzetben nem kell aggódnunk a gyerekek miatt.

A gyalogosokkal, kerékpárosokkal szemben megbocsátó a Subaru Outback, kivéve, ha az A-oszlopot találja el a fejük. Problémát okoz, hogy a hátrameneti gázolást elkerülő rendszer, amelynek létezése önmagában dicséretes, nem teljesített az elvárások szerint.

Biztonsági csúcsot döntött ez a családi kombi 29

Alább videón nézheted meg, hogyan tört miszlikbe (és védte meg mégis utasait) a Subaru Outback.

a videó a hirdetés után indul