Az Euro NCAP töréstesztjén az intézet történetében az eddigi legjobb összesített eredményét érte el az új V40. Az öt csillag simán megvolt. 


Az európai biztonsági intézet 2009 óta készít összesített értékelést valamennyi általa tesztelt autó biztonsági szintjéről. Négy különböző alkategóriában hajtanak végre különálló teszteket, amelyek értékelése után összeáll az összesített minősítés. Vizsgálják a felnőtt utasok biztonságát, a gyermekbiztonságot, a gyalogosbiztonságot és a biztonsági rendszereket is, a siker a mindegyik területen mutatott jó teljesítmények köszönhető. 
A Volvo V40 felnőttutas-biztonsága a valaha mért legjobb eredményt érte el a teszteken, 98 százalékot. Az eredmény hátterében az erőteljes szerkezet és olyan rendszerek állnak, mint például a WHIPS, azaz az ostorcsapás-nyaksérülésekkel szemben védő rendszer. 
A gyalogosbiztonság kategóriában is új rekordot állított fel az autó. Ennek egyik fontos tényezője az egyedi gyalogoslégzsák, amely a Volvo V40 modellben az alapfelszereltség része. Az autó elején található érzékelők észlelik a gyalogossal való érintkezést majd a pirotechnikai kioldószerkezet kioldja a motorháztető csuklóit, és ezzel egy időben a motorháztető felemelkedik a kinyíló légzsák révén. A légzsák párnázó hatása és motortér kemény részeitől való megnövekedett távolság kombinációja segít megvédeni a gyalogos fejét az esetleges ütközés során.
Az autó maximális pontszámot ért el a biztonsági rendszerek kategóriában köszönhetően az olyan elemek használatának, mint az automatikus fékezés, a gyalogosvédelmi rendszer, a sávtartást segítő rendszer és a holttérfigyelő rendszer.
Az autó töréstesztjének teljes hivatalos értékelése ezen a linken megtalálható (PDF).