A jövő héten mutatja be vadonatúj tanulmányautóját a Škoda. A Vision RS egy leendő modell – a várakozások szerint a következő generációs Rapid – előfutáraként lép színre, de fontosabbnak tűnik hajtáslánca: egy hálózatról tölthető hibrid egység, amely 70 kilométernyi távot képes megtenni tisztán villanymotorja segítségével, így a 245 lóerős teljesítmény 33 g/km CO2-kibocsátással (azaz 1,4 l/100 km üzemanyag-fogyasztással) társul.

Az alapot egy 150 lóerős 1.5 TSI benzinmotor adja, ehhez kapcsolódik egy 102 lóerős villanymotor. A gyorsulás nulláról százra 7,1 másodpercig tart. A 13 kWh kapacitású Li-Ion akkucsomag 2,5 óra alatt tölthető fel dedikált töltőállomásról.

Hibrid sportautó a Škodától 2

A tanulmányautó fehér fényezése is különleges lesz (ez az egyelőre nyilvánosságra hozott rajzokon nem érvényesül): a kékes tónusú festék szervesanyag-tartalma visszaveri a hőt, így csökkentve az utastér hőmérsékletét. A fehér festést fekete szénszálas idomokkal ellenpontozták a dizájnerek, a hűtőrácstól a légterelőkön át a külső tükrökig, a küszöböktől a légbeömlőkön át a diffúzorig.

Hibrid sportautó a Škodától 3

Az üléskárpit felső részét 100 százalékig újrahasznosított textilszálból szőtték, a padlószőnyegek ananászpálmából kinyert rostokból készültek. Ahogy a nyitott hátrészű, szellőző ülések, a középállás-jelzéssel ellátott kormánykerék is határozottan sportos darab.

Hibrid sportautó a Škodától 4