Bemutatkozott a Hyundai i20 WRC, a koreai gyártó új rali-versenyautója. Ezzel párhuzamosan a Hyundai bejelentette, hogy kész visszatérni a ralisport világába. Egyelőre nem részletezte pontosan az autógyár a menetrendet, de közleményük szerint hosszú távú stratégiai terv keretében saját gyári WRC csapat áll fel Európában.

“A rali-világbajnokság a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő versenye. Lendületes, látványos és izgalmas, akárcsak maga a Hyundai márka. A WRC jelenti a legkomolyabb és legváltozatosabb technológiai kihívást, amellyel egy autógyártó szembenézhet. Mindeközben számot adhatunk műszaki tudásunkról, és ihletet nyerhetünk a jövő közúti járműveinek fejlesztéséhez” – mondta Mark Hall, a Hyundai Motor Europe marketingigazgatója.

Visszatér a rali-vb-be a Hyundai 2
A Hyundai 1998-ban próbálkozott először a raliban. Két szezonon keresztül versenyzett az F2-es kategóriában, majd 2000-től a WRC-k osztályában folytatta a szereplését a háromajtós Accentre alapuló raliautójával. Viszonylag eredménytelen szereplésüket követően 2003-ban kiszálltak a sportból.

A most bemutatott autó természetesen egy prototípus, de amint a lenti videón is látszik, már szerepel benne a négykerék-hajtás. Motorja 1,6-os turbós, amihez hatfokozatú szekvenciális sebességváltó kapcsolódik a szabályoknak megfelelően.

Ha a Hyundai már jövőre rajthoz áll, akkor öt gyártó autói versenghetnek egymás mellett, hiszen a Citroën, a Ford és a MINI mellett 2013-ban már indul a Volkswagen is. Nem titok az sem, hogy a Toyota is dolgozik a visszatérésen, de a japán gyár csak 2014 – 2015 környékén tűnhet fel újra a WRC-ben. 

Jönnek az anyagok a helyszínről, a lényeg: vezess.hu/Párizs.