Ősszel a Párizsi Autószalonon mutatkozik be a Honda legújabb hibrid modellje. Ezúttal a Jazzt alakították különösen takarékos és tiszta modellé.

Villanyautóként is közlekedhet

Villanyautóként is közlekedhet


Egyelőre annyit árul a jármű technikájáról a Honda, hogy ugyanazt a motort kapja, ami az Insightban is van. Ott 1,3 literes benzinmotort párosítottak elektromossal, amelyek nyomatékát fokozatmentes automata váltó juttatja a kerekekhez. A Honda közleménye szerint a hibrid Jazz az Insighthoz hasonlóan – alacsony sebesség mellett – képes lesz csak a villanymotorra támaszkodva közlekedni.

Fogyasztását és károsanyag-kibocsátását szintén az Insighthoz hasonlónak írja le a japán gyár. A 88 lóerős benzines és 14 lóerős villanymotorral szerelt Insight 4,4 litert fogyaszt átlagosan.
Ugyanakkor 12,6 másodperc alatt képes 100-ra gyorsulni, végsebessége pedig 186 km/óra, ezeket az értékeket is biztosan tudja majd a Jazz.

Az autó jelentősége komoly, hiszen eddig ilyen típusból nem készült hibrid. Ez az első az úgynevezett B szegmensben, vagyis a kisautók között. Tekintve, hogy kisebb az Insightnál, a Civic Hybridnél, a Toyota Priusnál, ára is várhatóan alacsonyabb lesz, ami jelentősen emelheti a márka hibrideladásait, hiszen maga az autó nem kíván alapvető kompromisszumot. A Jazz ötüléses praktikusan használható jármű.