Hivatalosan ugyan a holnap kezdődő Párizsi Autószalonon mutatták volna be, de már itt van pár gyári fotó a BMW Concept X1-ről. Nem kétséges, szinte megszólalásig ezt az autót fogjuk látni a szalonokban jövőre, amikor az X1 sorozatgyártásba kerül.

Ezzel a BMW ismét egy új kategóriát teremtene, az X1 ugyanis a Sports Activity Wagon, azaz ahogy a képeken is látjuk, egy emelt hasmagasságú 4×4-es kombi. Bár nevében az egyes sorozathoz köthető, méretében azért a hármashoz lesz közelebb, ugyanarra a padlólemezre épül, csak 108 milliméterrel rövidebb az X3-asnál. A 4,4 méteres kocsi tengelytávolsága 2760 mm, ami csak 35 milliméterrel rövidebb, mint a nagyobb szabadidő-autóé. Azaz lényegében belül ugyanazt a kényelmet nyújtja majd.


Jól értesült brit lapok szerint a bemutatáskor két motorral lesz kapható az X1, mindkettő 2,0 literes, a dízel 177 lóerős, míg a benzines 170. Elképzelhető, hogy ha már méretben alig üt el az X3-tól, hiányoznak majd a BMW-s soros hathengeresek ezzel alakítva ki egy olcsóbb kategóriát. Viszont két év múlva várhatóan hibrid változat is készül. A hatfokozatú manuális váltó mellett rendelhető lesz 8 sebességes automata is, amely összkerékhajtáshoz továbbítja a motorok erejét. Alaphelyzetben a hátsó tengelyre jut a nyomaték, de ha szükséges, az első is bekapcsolódik.

Az alacsonyabb fogyasztás érdekében az X1-ben is szerepelnek a BMW Efficient Dynamics megoldásai, a start-stop rendszer és a fékenergia-regeneráló megoldás.