A hetvenes évei végén járó német nyugdíjas, Sebastian 2018 nyarán feleségével az oldalán az egyik Balaton-parti üdülővárosban vezetett, amikor a zebrán Mercedese elé lépett három testvér. A fivérek sajnos már nem jutottak el az út túloldalra – így kezdődik a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti, meghökkentő védekezést tartalmazó története.

A kedvenc éttermükbe tartó fiatalok közül Ádám és Levente 8 napon belül gyógyuló, míg Gergő 8 napon túl gyógyuló, maradandó testi fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett, amikor a Mercedes elgázolta őket a zebrán.

A feleségével a magyar tengernél sokadszorra nyaraló idős férfi elmondása szerint az úton érvényes sebességkorlátozást megtartva, 30 km/óra körüli tempóval közeledett a gyalogátkelő felé, és 25-30 méteres távolságból észlelte is a zebrán áthaladni kívánó fiatalokat, lassított, ám a továbbiakra nem emlékezett.

Sebastian közúti baleset okozásának vádjával állt a bíróság elé.

Nem volt magánál, a felesége azt hitte, meghalt

Ahogy fentebb már említettük, a német nyugdíjas az eljárás során tett vallomása során hangsúlyozta, hogy 60 éve vezet balesetmentesen, a zebrát az előírt sebesség tartásával közelítette meg, látta is a fiúkat, át akarta engedni őket, ám innen már nem emlékezett semmire, szédülést érzett, minden elsötétedett előtte, elvesztette az eszméletét.

Állítása szerint a következő emlékképe az volt, hogy az úttesten fekszik, és a felesége föléje hajolva vízzel mossa az arcát, majd egy idegen segítette fel. Mivel az ő autója ütötte el az áldozatokat, elismerte a felelősségét a balesetért, ugyanakkor leszögezte, hogy a gázolás idején nem volt tudatánál. (A műszaki hiba lehetősége fel sem merült, az autó egy új, kiváló állapotú Mercedes GLE volt.)

Ájulással védekezett a zebrán testvéreket gázoló német nyugdíjas 2

Illusztráció (Getty Images)

Felesége Sebastian vallomásával egybehangzóan nyilatkozott, elmondta, hogy mindketten látták a fivéreket, a férj lassított, ám ezt követően azt vette észre, hogy az idős férfi elájult, az ülésben hanyatt dőlve ült, feje hátradőlt a támlán, a kezei pedig leestek a kormányról, nem reagált semmire, az ütközéskor pedig a vádlott ráborult a kormányra.

A hölgy állítása szerint a gépjármű úgy állt meg, hogy ő behúzta a kéziféket, de így is csúszott tovább, majd lefulladt. Hozzátette, hogy ekkor a járókelők megpróbálták az autót hátrafelé tolni, hogy kiszabadítsák alóla Gergőt, a férje eközben előreborulva feküdt a kormányon, ezért megpróbálta visszadönteni az ülésbe, mert azt hitte, hogy meghalt. Ekkor két férfi kinyitotta a vezetőülés felőli ajtót és kivette a vádlottat a kocsiból, lefektették az útra, majd kiengedték a kéziféket és visszatolták a kocsit.

Senki sem látott ájult öregurat

Az elgázolt fiúk és az eset szemtanúi szemszögéből egészen másképp festett a történet. Ádám elmondta, hogy mialatt Levente kimászott a Mercedes alól, addig ő Gergőt húzta ki alóla. Ő nem látta, hogy a vádlott elájult volna, ahogy azt sem, hogy valaki kivette volna a férfit az autóból.

Levente azzal egészítette ki ezt, hogy a balesetet okozó gépjármű a megszokottnál lassabban közlekedett, és hogy miután megállt az autó, a sofőr kiszállt és németül elkezdte mondani, hogy hogyan tartsák Gergő fejét. A másik utas, egy idős hölgy, azaz a feleség nem szállt ki a Mercedesből.

Több tanú szintén megerősítette, hogy bár a vádlott zaklatott volt és furán viselkedett, eszméleténél volt, a földre nem fektették.

A vallomások határozottan cáfolták a vádlott és felesége vallomását.

Ájulással védekezett a zebrán testvéreket gázoló német nyugdíjas 4

Illusztráció (Getty Images)

A gázoló hazudhat, a kamerák nem

A bíróság a fentiek, a helyszínen lévő térfigyelő kamera felvételételéről készült rendőri jelentés, valamint a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv alapján megállapította, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez érve a gyalogosok megálltak, körülnéztek, majd szabályosan megkezdték az átkelést. A felvétel nem rögzítette, hogy Sebastian a gépkocsi bal oldala mellé fektették volna, ahogy azt sem a jobb első ülésről kiszállt volna a feleség a rendőrség megérkezéséig.

Az eszméletvesztésre vonatkozó vádlotti védekezést gyengítette továbbá az is, hogy a vádlott, és felesége vallomása szerint az eszméletvesztést a helyszínre érkező mentőápolóknak, orvosoknak nem jelezték.

Hármas gázolás – mi a büntetés?

A bíróság nem meglepő módon bűnösnek találta Sebastiant közúti baleset okozásában.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét, a kifogástalan közlekedési múltját, időmúlást, az idős életkorát, valamint a vádlott bocsánatkérését, megbánó magatartását. Súlyosító körülmény volt viszont a kiemelten súlyos KRESZ-szabályszegés, továbbá az, hogy 3 ember sérült meg a balesetben.

Ájulással védekezett a zebrán testvéreket gázoló német nyugdíjas 5

Illusztráció (Getty Images)

A bíróság a per során megjegyezte Sebastian félrevezetési szándékát, ám tekintve, hogy a vádlottnak nincs igazmondási kötelezettsége, ezt semmilyen módon nem szankcionálta, az ítélet meghozatalánál nem volt szempont.

A bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlottal szemben elégséges a pénzbüntetés kiszabása, ezért őt 375 000 Ft pénzbüntetésre és 2 év járművezetéstől eltiltásra ítélte.

“Gyakori jelenség a büntetőeljárás során, hogy a terhelt nem ismeri el büntetőjogi felelősségét és/vagy a történteket elferdítve, megmásítva adja elő. Nem célravezető az ilyesfajta védekezés, hiszen a további bizonyítékok alapján hamar felfedhető a valós történeti tényállás, azaz, hogy ténylegesen mi történt” – magyarázta a Vezessnek a Sebastian védelmét ellátó közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd, dr. Janklovics Ádám.

Magyar valóság

A jogi, bírósági ügyeket feldolgozó sorozatunkban megjelent cikkek mind valós, Magyarországon megtörtént eseteket dolgoznak fel, a helyszíneket, időpontokat, az érintettek személyes adatait azonban általában – részben vagy teljesen – megváltoztatjuk.