Aktuális szakértői összeállításunkban a jogi kérdésre választ kereső és használt autóra vadászó olvasóink kerülnek porondra! Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Próbarendszámmal dupla büntetés

Olvasónk kérdez

Tisztelt Szakértő!

2021. májusában használt autót vásároltam Németországban. P (próba)rendszámmal hoztam haza, melynek érvényes nemzetközi engedélye, biztosítása volt, szabályos munkaszerződéssel stb.

Az autópályán a rendőrség megállított, levetette a rendszámot, megbüntetett 400 euróra, majd lezárta az autót kormánybilinccsel. Ezt csak a tréler megérkezésekor távolították el, ami hazahozta az autót. A napokban kaptam egy fizetési felszólítást a német rendőrségtől, hogy fizessek újabb 88 euró bírságot a nem megfelelő rendszám használata miatt.

Ugyanazon szabálysértésért (vétségért) hányszor lehet büntetést kiszabni? Hiszen a helyszínen kifizettem a 400 euro bírságot!

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Komoly büntetés járt a próbarendszámmal közlekedő magyar autósnak 1

Olcsó és főleg nagyon kényelmes P-rendszámmal, okmányirodai ügyintézés nélkül hazahozni egy használt autót a kinti eladótól. De szabálytalan, a próbarendszám nem autóbehozatalra szolgál

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

A németországi jogszabályok eltérőek a magyar szabályoktól. Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy a helyszínen valószínűleg “biztosítéki összeget” fizettettek Önnel, ami még nem a végleges bírság. Másrészt az utólag küldött levelek rendszerint felszámítják az eljárási költséget is, kb. 30 euró összegben.

Önnek ezzel együtt jogában áll fellebbezni német nyelven, ehhez ügyvéd közreműködése sem okvetlenül szükséges, anélkül is érdemben elbírálja a másodfokú hatóság a határozattal szembeni, megfelelő határidőben benyújtott jogorvoslati kérelmet.

A határozat részletes indokolásában találja meg annak magyarázatát, hogy mit és miért találtak szabálytalannak a rendőrök. Ez a későbbiekben hasznosítható.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Ha kérdeznél szakértőnktől, akkor írj nekünk, akár autóvásárlással, akár jogi problémával kapcsolatban

Mennyit veszítünk az autó értékéből a jégkár miatt?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor,

Kezdeném azzal, hogy nagyon szeretem az Értékbecslőt, be is vagytok csengettyűzve :). Most a hétvégi jégverés miatt abba a helyzetbe kerültem, hogy két autó kapcsán is a javítás és az eladás között vacillálok. Az egyik autó egy öregecske 2005-ös Swift, újkorától nálam, kb. 220 ezer km-rel, jó műszaki állapotban, kevés rozsdával belül a küszöbön, viszont nagyon csúnyán elverte a jég, főleg a motorháztetőt és a tetőt (több száz apró horpadás, a fényezés sértetlen), egy keveset kaptak a sárvédők is.

A másik autó egy kicsit fiatalabb, 2011-es Peugeot 5008 1.6Vti 168 ezer km-rel, szintén jó műszaki állapotban, ennek főleg a tetőjét verte el a jég, valamit felfogott a 4 bicajtartó a tetőcsomagtartón, de ott is 100 feletti apró horpadás van. Az ő esetében érdekes módon a motorháztető egész jól megúszta, talán a vastagabb anyag vagy a meredekebb dőlésszög miatt.

Tudnál nekem tanácsot adni, hogy mennyivel csökkentsem az eladási árat, ha esetleg arra kerülne a sor?

Üdv,
Gábor

Komoly büntetés járt a próbarendszámmal közlekedő magyar autósnak 4

Szakértőnk válaszol

Kedves Gábor!

Ebben az esetben lehet, hogy jobban megéri a karosszéria/fényezés hibáit kijavíttatni, mint rengeteg horpadással, jóval ár alatt eladni. Egy karosszériaelemet 30-40 000 forintért javítanak, viszont eladáskor ennél jóval többet fognak alkudni, vagy jóval olcsóbban tudja eladni majd, ráadásul a legtöbb érdeklődő nepper lesz, aki keresni akar majd az ön kárán. A sárvédőkön lévő horpadásokat akár horpadásjavító cég segítségével is orvosolni lehet.

Amennyiben úgy dönt, hogy kijavíttatja a hibákat, javaslom, készítsen fotókat a jelenlegi állapotról, így bizonyíthatja, hogy nem baleset miatt javították a fényezést!

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Első autónak átlagos kompaktot

Olvasónk kérdez

Jó napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy első családi autó milyen legyen? Nekem tetszik: Skoda Octavia, J Astra, Toyota Avensis, Hyundai i30 vagy i40, Mazda 6.

Ezek közül mit ajánlana? Milyen motor, illetve csak benzin jó bele?

Szakértőnk válaszol

Kedves Antal!

Első autónak mindenképpen egyszerű, viszonylag olcsóbb autót választanék. Ilyen pl.: Ford Focus II-III, Opel Astra H-J, Kia Cee’d/Hyundai I30, Toyota Corolla stb…

Dízel-benzin kérdésben inkább benzinest mondanék tapasztalatszerzésre. Később, ha már érzi az autót és sokat utazik vidékre, külföldre, jöhet akár egy dízel.

Bármilyen típust választ, mindenképpen nézesse át szakértővel vásárlás előtt, nehogy átverjék!

Üdvözlettel,

Varga Tibor
autovizsgalat.hu