„Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a 2020. évi jóváhagyott költségvetése terhére (…) nyílt közbeszerzési eljárásai eredményeként megkötött keretmegállapodásai terhére 45 db Skoda Kodiaq Ambition, valamint 50 db VW T6.1 kombi típusú 9 személyes, és 3 db VW T6.1 Multivan 6 személyes mikrobuszt vásárol” – válaszolta a rendőrség a Vezess kérdésére.

Azután kerestük meg az ORFK sajtóosztályát, hogy szerkesztőségünk olvasói fotókat kapott egy budaörsi telephelyen várakozó, soktucatnyi vadonatúj rendőrautóról. A képek készítésekor a járművek egy részét már felmatricázták, a fényhidak viszont még hiányoztak róluk.

Miből mennyit vásároltak, és darabra mennyiért?

A 98 darab jármű összesen bruttó 949,64 millió forintba kerül. A legdrágábbak – a fényezés hivatalos nevén – a reflexezüst színű „VW T6.1 kombik”, ezek ára darabonként bruttó 14,15 millió forint, kettőt vesznek belőlük. Ugyanebből a járműből 48 darab cukorfehér színű is lesz, ezek egyenként bruttó 13,82 millió forintba kerülnek.

Škoda Kodiaqból összesen 43-at vásárolnak kristályfehér színben, bruttó 9,88 millió forintos darabáron, valamint kettő ezüstszürkét egyenként 9,93 millióért.

A 3 darab Volkswagen T6.1 Multivan árát nem árulták el.

Tizenmilliós új rendőrautók állnak forgalomba jövőre 1

Hajtásláncok és extrák

Kétezres, 150 lóerős dízelmotor hajtja majd a hatfokozatú kéziváltóval és összkerékhajtással szerelt Škodákat. A felszereltségükkel és az extráikkal kapcsolatban ezt írta szerkesztőségünknek a rendőrség. „SmartLink funkció; az adott motorizáltsághoz elérhető legnagyobb teljesítményű generátor és legnagyobb kapacitású akkumulátor; oldallégzsákok hátul; parkolóradar elöl és hátul; rádió Bolero MP3 lejátszással; riasztóberendezés emelésérzékelővel; vezetői profil-választás, Drive Set Up.”

Ugyanez a gázolajos motor hajtja az első kerekeit a szintén hatfokozatú kézi váltóval rendelt VW T6.1 kombiknak. Felszereltségük és extráik a következők a rendőrség leírása szerint. „Fényasszisztens csomag; fűthető ablakmosó fúvókák elöl; klímaberendezés elöl-hátul a vezető- és utastérben elektronikus szabályozással; ködfényszóró kanyarfénnyel; oldallégzsák függönylégzsákkal a vezetőfülkében; parkolóradar elöl-hátul; állítható magasságú vezetőülés; az igényeknek megfelelő üléscsomag.”

Az árukhoz hasonlóan nem kaptunk leírást az egyre rejtélyesebb Multivanek motorjáról és felszereltségéről sem.

Mennyibe kerül egy ilyen Škoda az átlagember számára?

Ha megnyitjuk a Škoda honlapján a Kodiaq konfigurátorát, a szabadidő-autó 9,22 millió forintról indul, Ambition felszereltséggel már 9,945 millióról. Ebben az automata klímától a tempomaton és 17-es alufelniken át a hátsó parkradarig már több extra benne van. Ez a változat elvileg négy motorral lenne elérhető (köztük a 150 lovas, 4×4-es változat a drágábbak egyike), azonban a márka konfigurátorában innen nem tudtunk tovább lépni. Ami biztos, ezzel a vásárolt felszereltséggel a közbeszerzési ár felett van a jármű a civileknek. Mindezeken felül kapnak fóliázást, fényhidat, rádiót és sok más egyéb, kötelező rendőrautós kelléket. Hogy mik ezek részletesen, hogyan néznek ki, hol mi rejtőzik egy rendőrautóban, arról számos fotót láthatnak ebben az összeállításban.

Tizenmilliós új rendőrautók állnak forgalomba jövőre 2

Ki használja majd a vadonatúj járműveket?

Az autók 2021-ben állnak szolgálatba, és a rendőrség közlése szerint számos különféle egységük kap belőlük országszerte.

„Az ORFK által beszerzett gépjárművek a rendőrség valamennyi területi szerve – a budapesti és megyei rendőr-főkapitányságok, Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, Nemzetközi Oktatási Központ, továbbá a rendvédelmi technikumok – részére kerülnek kiadásra” – válaszolták kérdésünkre.

Ennél részletesebben csak annyit tudunk, hogy a két ezüstszürke Kodiaqot a Készenléti Rendőrség használja majd, ahogyan a két reflexezüst színű VW T6.1 kombit is.

Az új rendőrautók mellett a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. cégnév olvasható

Az olvasónktól kapott fotók alapján a Škodák és a Volkswagenek nagy része az egykori AutóExpo M1 telephelyén várakozik, Budaörs határában. Amint az alábbi képen látható, a kerítésen az „M Flotta Mészáros M1 Autókereskedő Kft.” felirat feszül.

Tizenmilliós új rendőrautók állnak forgalomba jövőre 3

Ott állnak, a képen balra, a kerítés mögött, az épület körül az új rendőrautók

Megkérdeztük az ORFK-t, hogy milyen kapcsolata van ezeknek a rendőrautóknak ehhez a céghez. „Az Országos Rendőr-főkapitányságnak a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-vel semmilyen kapcsolata nincsen. A járműveket a KEF honlapján a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.-től rendeltük meg és tőlük vesszük át” – válaszolta a rendőrség.

Megkérdeztük a Porsche Hungariát is. Vérten Sándor kommunikációs igazgató elmondta, hogy a nagyobb flották átadás előtti felkészítését a márkakereskedéseiken keresztül intézik. Az egyik ilyen kereskedő bérli ezt a telephelyet, amelyen raktározási célból állnak az autók az átadásig.