Időnként körbenézünk a NAV oldalán: most ötezer forinttól két és fél millióig hirdeti a többnyire adóügybe keveredett polgároktól begyűjtött járműveket az adóhatóság. Személyautókat, kamionokat, motorokat, utánfutókat, mindent, ami mozdítható értéktárgy. A NAV honlapján jelenleg a megszokottnál valamivel több, 107 darab jármű várja új tulajdonosát.

Szokás szerint rendkívül színes a kínálat. A filmekből ismert kalapácsos árveréseket a visszaélések miatt jó pár éve megszüntette az akkori APEH, ma elektronikusan lehet licitálni a kiválasztott járműre. Első lépésként a Magyarorszag.hu oldal Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a rövidre szabott idő alatt ajánlatot tenni.

Kimondottan ajánlott elolvasni a jármű adatlapját, amelyen három dátum szerepel: az árverés meghirdetése után egy hónappal kezdődik a verseny, ami három nap alatt le is zajlik. A járműveket nyilván célszerű személyesen is megnézni, amit cseppet nehézkessé tesz, hogy az ország különféle pontjain lévő helyi NAV-kirendeltségeken szomorkodnak.

Az első ránézésre sokszor vonzónak tűnő ár mellett a járművek apró betűs ismertetői olykor kellemetlen meglepetéseket is tartalmazhatnak, ugyanis egynémely jószágnak se forgalmija, se kulcsa, de a kínálatban azért akadnak a piaci ár alatti ígéretes példányok is.

Minden egyes autónak megbecsülik a piaci árát a NAV szakértői, amit megfeleznek, majd erről a felezett összegről indul a licit. Tucatnyi autót mutatunk be a kínálatból, a fotók alatt a szűkszavú leírásaikból idézünk.

Opel Astra Caravan 1.7D (1997) – Licitár: 40 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 1

Erősen korrodált a kasztnija, de négy darab alufelnit és egy vonóhorgot is kapunk a jobbféle futócipő áráért kínált autóval. Márciusban lejárt a műszakija. Több jármű mellett ez a figyelmeztetés szerepel: „az elárverezett vagyontárgyakért sem az adós, sem az adóhatóság jótállással nem tartozik. A megtekintés során a résztvevők által nem észlelt vagy fel nem ismerhető rejtett hibákért, a vagyontárgy esetlegesen előforduló vélt vagy valós hiányosságaiért az adóhatóság felelősséget nem vállal.”

BMW 730D (2007) – Licitár: 1 millió forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 2

Állapot a korának megfelelő – írják a hetesről, amelyről sajnos nem készült az autó egész testét mutató fotó. Órája szerint 13 esztendő alatt mindössze 226 ezer kilométert futott

Citroën Xsara Picasso 2.0 HDI (2005) – Licitár: 250 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 3

Nem írják a futásteljesítményt, szinte csak két érdemi infót kapunk a képek alapján egyben lévő egyterűről, amiből a második a lényegesebb. Elektromos az ablakemelője, és pár hétig még érvényes a műszakija, ami nem evidencia

Volkswagen Amarok 2.0 TDI (2012) – Licitár: 2,5 millió forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 4

264 ezer kilométert futott nyolc év alatt, klíma, riasztó, motorok mozgatják a tükröket és ablakokat, és van vonóhorog is. „A gépkocsi forgalmi engedélye, törzskönyve, rendszámtáblái az illetékes kormányhivatalnál található. A jármű ideiglenesen forgalomból kivonásra került.”

Suzuki Ignis 1.3 (2006) – Licitár: 325 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 5

December közepéig érvényes a műszakija, korának megfelelő állapotról írnak vele kapcsolatban, és magyarországi az első forgalomba helyezés – egy-két kopáson kívül szinte semmi rosszat nem írnak róla

Volvo XC90 2.4 D (2013) – Licitár: 1,5 millió forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 6

A 220 ezret futott batár motoros napfénytetőt, harmadik üléssort és vonóhorgot is fel tud mutatni. Három éve jött be külföldről

Ford Fiesta 1.4D (2014) – Licitár: 250 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 7

Összeállításunk legfijabb tagja a korához képest átlag felett futott (192 ezer kilométert), ennek ellenére meglehetősen kedvezőnek tűnik az ár. 2022 januárjáig érvényes a vizsgája, és a NAV szerint korának megfelelő az állapot. Extralista: klíma, elektromos ablakok és tükrök

Na de hol vannak a nagykutyáktól lefoglalt luxusautók?

„Volt egy család, sorolom, hogy tőlük milyen kocsikat foglaltunk le: Maserati, Bentley, több Porsche, Mercedes…” – mesélte pár éve a Vezessnek a NAV munkatársa a csepeli telephelyükön, ahol az adóhivatal által lefoglalt luxusautókat néztük meg. Többek között ezeket:

Fillérekért kínál használt autókat az állam 8

Augusztusban adatkéréssel fordultunk a NAV-hoz: kikértük, hogy miként alakult az elmúlt években a lefoglalt luxusautók száma, valamint szerettük volna megnézni, hogy a fenti kép után évekkel, ma milyen csodákat őriznek a csepeli, Petróleum utcai telephelyen. Az adatokból kiderült, hogy megugrott a lefoglalt, nagy értékű személyautók száma az év első felében.

Arról, hogy ezek Porschék, Lamborghinik vagy micsodák, meglepő magyarázattal nem ad információt az adóhatóság, és azt sem engedik, hogy megnézzük őket. „A gépkocsimárkákról azért nem adunk információt, hogy egyetlen gyártó se tűnjön fel rossz fényben amiatt, mert autói – egy bizonyos márka, egy bizonyos típus – esetleg gyakrabban tűnnek fel a bűnügyi foglalási statisztikában.” Meglehetősen érdekes a nagy német, olasz stb. gyártók gazdasági érdekét a magyar adófizetők tájékoztatása elé helyezni.

BMW 530 XD (2006) – Licitár: 100 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 9

Meglepően vonzó összegnek tűnik a százezer forint, de sanszos, hogy régóta az adóhatóság telephelyének a vendége: két éve lejárt a műszakija. Klímáról, hat légzsákról írnak, azt pedig látni a képeken, hogy kétféle alufelnin gurul és bőr a belső. Ám itt a gond: „Az okmányok nincsenek a birtokunkban.”

Peugeot 207 1,4D (2009) – Licitár: 250 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 10

„A gépkocsi tulajdonosának elmondása szerint működőképes állapotú, indul, motorikusan üzemképes” – olvasható a 207-ről.

Škoda Superb (2012) – Licitár: 1,5 millió forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 11

Korának megfelelő állapot szerepel a jellemzők között, ugyanakkor nincs adat a futásteljesítményről. Jövő év februárjáig érvényes a műszakija, három kulcs van hozzá és lemerült az aksija

Opel Vectra 2.0D (2002) – Licitár: 125 ezer forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 12

Sajnos nincs róla olyan fotó, amelyen egészben látható, ezen mutat magából a legtöbbet. Éltes kora ellenére – ezen a fotón – rozsdásodásnak nincs sok nyoma, apró kasznihorpadást látni egy másik fotón. Meglehetősen katonás a leírása. „Jelleg: normál. Környezetvédelmi osztály: Diesel-euro III. Sebeségváltó: Mechanikus/Normál. 3 db dísztárcsa. Antenna.”

Mercedes E 320 CDI (2006) – Licitár: 1,3 millió forint

Fillérekért kínál használt autókat az állam 13

Végül egy fűthető és bőrrel bevont ülésekkel, motoros napfénytetővel kínált Merci 294 ezer kilométerrel és jövő májusáig érvényes műszakival