Olvasóink változatos kérdéseire a Vezess felkészült szakértői adnak változatos válaszokat.

Koccanás után a bíróságra

Olvasónk kérdez

Egy büntető fékezéses esetnek köszönhetően koccanásos baleset történt. Ezután mivel nem egyértelmű a hibás rendőrségi helyszinelés kérése után, károsult elhagyta a helyszint adatai hátrahagyása nélkül. Rendőrségi helyszinelés megtörtént, de mivel károsult nem volt, így további intézkedés nélkül elköszönt a helyszinelő (fotók-helyszinrajz )készültek.

Károsult másnap feljelentést tett cserbenhagyás miatt, mintha nem ő ment volna el. Autót időközben megjavíttatta és most bíróságra ment,mondván aki kárt okoz, azt meg kell térítse. A kár összege ami a per tárgya 400 ezer Ft, viszont az én autómon csak karcolások keletkeztek, tehát lehetetlen, hogy neki ekkora sérülést okoztam volna VW Caddi hátsó vészháríttó, amit állítása szerint cseréltek.

Az én autóm rendelkezett kötelező biztosítással, de mivel elment a rendőri intézkedést nem várta meg,esélyem sem volt rendezni-baleseti bejelentőt kitölteni. Természetesen a büntető fékezést tagadja. Mire számíthatok az ügyben??? Választ előre is köszönöm.

Üdv:Attila

Egyértelmű baleset után is bíróságon találhatjuk magunkat 1

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Attila!

A kártérítési eljárásban a felperesnek kell bizonyítania, hogy a kárt Ön okozta, és a balesetben azok és olyan sérülések keletkeztek, amelyeknek a kijavítási költségét kéri megtéríteni. Önnek nincs különösebb félnivalója, mert legrosszabb esetben a másik fél kárát és a perköltséget megfizeti az Ön biztosítója, és Önnek két fokozatot romlik a bónusz besorolása. Javasoljuk a saját kötelező biztosítója perbehívását, ha nem azt, hanem Önt perelték be.

A jövőre nézve pedig gondolja meg egy fedélzeti kamera beszerzését.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Probléma a külföldi jogosítvánnyal

Olvasónk kérdez

Tisztelt Szakértő,

Magyar származású Belga állampolgár vagyok és korlátlan tartózkodó engedéllyel hivatalosan élek Pesten, Belgiumban nincs cím bejegyzés, a nagykövetég listán szerepelek mint Belga rezidens Magyarországon. Múlt Decemberben kirándultam a vidéken egy bérelt autóval, véletlenül befordultam egy egyirányú u. ban, ebből kis bírság lett (10 ezer ft) és a rendőr, kedvesen magyarázta, hogy miután itt élek 2005 óta kötelező lecserélni a Belga Európai jogosítványomat magyarra.

Semmi kedvem mert ha vissza megyek később élni Belgiumban az kalamajkát fog okozni. Tudom, hogy ha tartózkodok állandóan itt több mint 6 hónapot kellene lecserélni a jogosítványomat, ha nem teszem meg milyen következményre várhatok esetleges rendőri feljelentés miatt? Pedig évente két néha háromszor Belgiumban utazok ( bérel autóvalt ) leasing szerződéssel) meglátogatni közel rokonokat )fiamnál – Hugomnál, mégis kötelező lecserélni a jogimat, nincs kiskapu?

Egyértelmű baleset után is bíróságon találhatjuk magunkat 2

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Érdeklődő!

Ha jól értjük, Ön nem kettős állampolgár, hanem magyar származású belga állampolgár.

A külföldön (nem Magyarországon) kiállított vezetői engedély érvényességére vonatkozóan jól körülhatárolt szabályok találhatók a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben. A külföldi vezetői engedélyének az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • az engedély jogosítottjának azonosítására alkalmas adatokat,
  • a jogosított fényképét, aláírását,
  • az engedély kiadásának és érvényessége lejáratának időpontját,
  • az engedély számát, a kiadó hatóság nevét vagy pecsétjét, és
  • a vezetői engedély címfeliratot, az engedélyt kibocsátó ország nemzeti nyelvén (nemzeti nyelvein), valamint az engedélyt kiadó ország nevét és/vagy megkülönböztető államjelzését

Szükséges feltétel továbbá, hogy a jogosítványa érvényességét a kiállító állam területén nem korlátozták, függesztették fel vagy vonták vissza. Ami a honosítás szükségességét illeti, az Ön esetében: ha tartalmaz a vezetői engedély érvényességi időt, ezen belül nem szükséges honosítania, az használható. Ellenben, ha nem tartalmaz érvényességi időt, akkor bizony el kell végeznie a honosítást, tekintettel arra, hogy szokásos tartózkodási helyét Magyarországra helyezte át.

Tisztelettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Neked is van közlekedéssel kapcsolatos jogi kérdésed? A D.A.S. szakértői segítenek! Kattints ide és írj nekik!

Napi 30-40 kilométerre kell autó

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Mitsubishi ASX (2012 -2015 )vásárlásán gondolkodom. 1.6 benzines az elsődleges szempont, de vajon jó választás lenne-e a 1.8-as dízel? Napi 30-40 km lenne a távolság. Rövid távra állítólag nem ajánlatos a dízel. Melyik motor mennyire megbízható, illetve mi a véleménye az autóról.
Nem szeretném sokat szervizbe hordani.

Üdvözlettel: István

Szakértőnk válaszol

Kedves István!

Gyakori, rövid utas használat minden motort tönkretehet, nem csak a dízelt. Az ASX 1,8 dízelmotorja kiváló, bár olyan a hangja, mint a Singer varrógépnek. A benzines kevésbé virgonc, de golyóálló.  A fogyasztáskülönbség a két motor között kb. 2,5 liter. Ez önnek nagyjából 1 000 000 forint különbséget jelent a benzinkúton százezer kilométerenként. Évi 10 000 kilométerre én inkább a benzinest venném, de a dízel sem ördögtől való. 200-300 ezer kilométerig valószínűleg nem jönnek ki a dízel nyűgök és utána sem költ rá annyit, mint amennyit spórolt az üzemanyagon.

Üdvözlettel,

Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Ha te is kérdeznél Tibortól autóvásárlás kapcsán. Kattints ide és írj neki!