Szomorú rekordot hozott 2020 első fele, 312 236 darab gyorshajtást rögzítettek a rendőrség traffipaxai – derül ki a Vezess által az ORFK-tól kikért adatokból. Ez 7,5 százalékos növekedés 2019 első félévéhez képest, akkor 290 203 sebességtúllépés után küldtek sárga csekket a járművek üzembentartóinak az egyenruhások.

Mindez abban a hat hónapban történt, amikor az egész országra érvényes kijárási korlátozások miatt bő két hónapig sokkal kevesebb jármű közlekedett.  A Magyar Közút forgalomszámlálásai szerint szerint egy-egy átlagos áprilisi napon a hazai sztrádákon akár 50-80 százalékkal kevesebb jármű haladt, mint egy esztendővel korábban. Ilyen környezetben nőtt a gyorshajtások száma.

Soha ennyi őrülten száguldozó autóst nem fogtak 1

83 km/órával hajtott  a Ford kisteherautó Tatán, 50-es tábla mellett. Klasszikus 45 ezres büntetés (Fotó: police.hu)

Sajnos a száguldozókból lett sokkal több

Kikértük a rendőrségtől a 30 ezres bírságok számát is ebből a két félévből, és az adatokból igen érdekes jelenség bontakozik ki.

2020. január elseje és június vége között a 312 ezer darab sebességtúllépés miatt kiküldött csekkből 245 ezer tartalmazta a legalacsonyabb közigazgatási bírságösszegnek számító 30 ezer forintot. Ezen felül 67 ezer darab bírságot is kiosztottak a járművezetőknek (így állt össze a 312 ezer), ez a „maradék” leegyszerűsítve két részből áll.

A nagyobb része a VÉDA-rendszer 365 fixen rögzített, és 160 darab mobil traffipaxa által súlyos sebességtúllépésen ért, azaz minimum 45 ezres (vagy annál is súlyosabb, 60-90…300 ezres) csekkel büntetendő durva sebességtúllépés volt. A kisebb része pedig a tetten ért, útszélre leállított járművezetők helyszíni bírsága. Amint azt az autósok, motorosok tapasztalják, utóbbi meglehetősen ritka, nagyjából 4-5 százaléka szokott lenni az éves összes gyorshajtásos büntetésnek.

Nézzük meg ezek után, hogy tavaly mennyi volt ez a nagyrészt minimum 45 ezres csekket tartalmazó szám: 2019 első felében a 290 ezerből csekkből csak 42 ezer tartozott ebbe a körbe. Vagyis idén, a jóval kisebb forgalom mellett jóval több ilyet küldött szét a rendőrség (67 ezer darabot), azaz 2020 első hat hónapjában erőteljesen megnőtt a durva gyorshajtók száma. Azoké, akik minimum 45 ezer forintos közigazgatási bírságot kaptak. De mekkora sebességtúllépésért jár ekkora büntetés?

Magyarországon meglehetősen engedékeny a szabályozás, egy rossz szavuk nem lehet a gyorshajtóknak. 50-es táblánál 78 km/órás sebességtől, 90-es táblánál 124 km/órás sebességtől, míg 130-as táblánál 170 km/órás sebességtől jár a 45 ezres közigazgatási bírság.

Soha ennyi őrülten száguldozó autóst nem fogtak 2

Szintén 50-es táblánál, de immár 98-cal száguldott ez az Opel. Büntetése 60 ezer forint (Fotó: police.hu)

A bírságbevétel szerint is a súlyos gyorshajtások száma emelkedett

Természetesen féléves csúcsot döntött a kiszabott gyorshajtásos közigazgatási bírságok összege is, amely 2020 első felében 10 881 855 000 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 10 054 865 000 forinttal.

A kiszabott teljes bírságösszegnél a 8,2 százalékos növekedés nagyobb a bírságszámok 7,5 százalékos emelkedésénél. Ebből pedig az következik, hogy idén egy átlagos büntetésért magasabb összeget kaptak a szabályszegő járművezetők, mint tavaly. Ez is arra utal, hogy a sebességhatárokat súlyosan megszegők száma emelkedett.

Soha ennyi őrülten száguldozó autóst nem fogtak 3

Kecskemét előtt, 90 helyett 178 km/óra a lefotózott autó sebessége

Megkérdeztük a rendőrséget, mit gondolnak erről

Szerettük volna megtudni, hogyan értékeli az ORFK ezeket a számokat különös tekintettel arra, hogy a kijárási korlátozások miatt hosszabb ideig sokkal szerényebb volt a járműforgalom az országban.

„A rendőrség folyamatosan elemzi a közlekedésbiztonsági helyzetet és értékeli az intézkedések tapasztalatait. A megállapításainkat a prevenciós munka során és az intézkedések tervezésében használjuk fel” – válaszolta kérdésünkre a rendőrség.

Soha ennyi őrülten száguldozó autóst nem fogtak 4

Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a második félév. Ilyen fogással indult a július: 90-es korlátozásnál 223 km/órás tempó. 300 ezres csekk ment az Audi üzembentartójának