Minden olasz autó rémes, az összes japán rohad és eszi az olajat, a németekkel csak a baj van. Rengeteg ilyen túlzó sztereotípiát ismerünk, pedig a téma mélyére ásva kiderül, hogy minden gyártónak akadnak jó és kerülendő típusai, sőt egy-egy ráncfelvarrás, újabb motorvariáns is billentheti a mérleg nyelvét.

Ezért jó, ha előítéletek nélkül vágunk bele a vásárlásba, a pénztárcánk ennek a döntésnek mindenképp örülni fog.

Ne higgy a mondókáknak!

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor Úr !

Szeretne a családom szülinapomra venni egy autót maximum 2 millióért. Városban használnám, szinte csak kis távokra. A Volkswagen ajánlották és a Škoda Fabiát eddig. Meglepett a Ford iránti rajongása…nekem alapszabálynak mondták a HÁROM F-et…Ford, Fiat, Francia NEEE. Válaszát megköszönöm, és ha esetleg megmondaná, mennyiért szakért meg egy autót, azért is hálás lennék.

Tisztelettel, Gyenes Béla

Szakértőnk válaszol

Kedves Béla!

A 3F szabály hülyeség! A franciák valóban elektromosan megbízhatatlan autókat gyártottak a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején, de ezek is idősebb korukra váltak megbízhatatlanná. 2008-2010 után a Renault kifejezetten megbízható kocsikat készít. Vannak persze típushibák, de igaz ez bármelyik másik típusra is.

A fiatalabb Fiatok szintén remek autók lehetnek használtan is. A Ford ár-érték arányban szerintem az egyik legjobb választás. Aki még mindig a 3F szabályban gondolkodik, 20 éves gondolkodás után vásárol autót és sokszor pórul jár.

Szívesen segítek az autóvásárlásban. Kérem, keressen meg privátban, elérhetőségeimet megtalálja a honlapomon.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Vannak BMW-k, amiket kerülni kell

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

Használtautó-vásárlás előtt állok, jelenleg amit kinéztem magamnak, egy E61 2005-ös 525i, kérdésem pedig az lenne hogy mennyire macerás ez a típus, például a légrugóra gondolok. M54-es motortípus. Vagy pedig egy Honda Accord 8. generációs 2.0i. Most egy BMW E46 20d-t használok.

köszönöm válaszát!

Szakértőnk válaszol

Kedves Árpád!

Már megint utálni fognak a BMW-sek, ha leírom a véleményem. Mindegy…

Sokkal macerásabb lesz, mint a mostani E46. Abban az esetben vásároljon E61-et, ha van a perselyben évi 500 000-1 millió Ft. És van idegrendszere az évi több szervizben álláshoz. Ha ez mind megvan, érdemes belevágni. Ha nincs, utálni fogja. Mindig lesz valamilyen elektromos, vagy motor, vagy váltó, vagy futómű, vagy légrugó, vagy valami más nyűgje. A Honda sokkal jobb választás megbízhatóság szempontjából, de kevésbé menő esti krúzoláshoz a városban. Ha ez nem fontos, én a Hondát venném.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Az állapot az első, nem a gyártási év

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga Tibor!

A párommal szeretnénk autót vásárolni 2 millió-2,5 millióig. Mivel az előző autónk Opel F Astra, nagyon hajlunk az Opelek felé. De nyíltak vagyunk más autókra is. Nézegettünk Škodákat és dél-koreai autókat is. A párom maximum 5 éveset szeretne, én pedig a kevés km-re szavazok. Melyik a jobb? Mit tudna ajánlani?

Előre is köszönöm válaszát!
Krisztián

Szakértőnk válaszol

Kedves Krisztián!

Nem attól lesz egy autó jó autó, hogy 5, vagy 7 éves és nem attól, hogy 70 000 kilométer van benne 150 000 helyett. A kevés kilométer gyakran hátrány. Vagy végig városban használták, ami nem tesz jót az autónak, vagy visszatekerték az óráját. Mindkét esetben illúziókat kerget. Gyakran nézek át kis futásteljesítményű autókat rossz állapotban és sok több kilométeres autóval találkozom remek állapotban.

A kilométerszámláló csak számol. Nem tudja, hogy hol használták az autót (város/vidék), hogy szervizelték, hogy vezették (anyataxi, minden gödröt megtaláltak vele…). Rengeteg autó gyönyörű pedigrével van hirdetve és csillogó képekkel, kevés kilométerrel, orvos tulajtól… Átvizsgálva gyakran kiábrándító a valóság.

Persze lehet találni kevés kilométeres, valóban jó autót a piacon, de ezek a piaci ár tetején lesznek. Lehet találni 1-2 évvel öregebb, esetleg kicsit több kilométeres remek állapotban lévő használt autót olcsóbban. A döntés az Önöké.

Vásárlás előtt mindenképpen kérjék szakember segítségét az átvizsgáláshoz.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu