Nem csupán Magyarország kevésbé ismert tavait mutatjuk most meg nektek, hanem adunk néhány tippet azzal kapcsolatban is, hogy költséghatékony módon utazz ezekre a helyekre, például telekocsival. Vigyél magaddal valakit és máris olcsóbban megnézheted ezeket a csodás helyeket.

Bánki-tó

Az apró tavacska Nógrád megyében található és hét hektáron terül el. Átlagosan négy méter mély, a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt.

Budapestről Rétságra átlagosan 1000 forintért juthatunk el telekocsival, és Rétságtól már csak egy köpésre van a Bánki-tó. Vonattal esélytelenek vagyunk ugyanezt véghezvinni, busszal pedig 1120 forintba kerül.

Esetleg még olyan opció jöhet szóba, hogy Vácig telekocsi, ami Budapestről 500-800 forint, aztán Vácról busz a bánki strandfürdőig.

Szelidi-tó

A Szelidi-tó Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb turisztikai célpontja, Dunapataj nagyközség közelében. A Szelidi-tó 5 km hosszú, 150-200 m széles, 3-4 m mély, vízfelülete megközelítőleg 80 hektár, ezzel hazánk ötödik legnagyobb természetes tava. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandokat alakítottak ki.

Budapestről Dunapatajra átlagosan 1500 forintért juthatunk el telekocsival, busszal pedig 2200 forintba kerülne a 100 kilométeres út. Sajnos ehhez az úti célhoz ritkán megy telekocsi, de Kalocsára és Hartára sűrűbben van “járat”, ezekkel a sofőrökkel érdemes egyezkedni, hogy esetleg útba ejtsék a Szelidi-tavat.

Oszkár telekocsi gyorstalpaló

A telekocsizás lényege ugye az, hogy ha egyedül utazol az autóddal, akkor meghirdetheted az autóban lévő szabad helyeket, utasként pedig ezekre a szabad helyekre ülhetsz be, ha egyezik az útirány. Ez nem csupán a pénztárcánkat, de a környezetet is simogatja. Kiszámolták, hogy az oszkározók már több millió kg CO2 kibocsátásától óvták meg bolygónkat.

Telekocsiznál? Az alapokat ITT találod!

Orfűi-tavak

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécstől durván 10 kilométerre északnyugatra, a Mecsek északi lábánál helyezkedik el. A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszénájai-tó. A tórendszer kialakításának terve még az 1960-as évek elején született meg. A terv célja a bővizű karsztforrás lehetőségeinek kihasználása, s ezzel egyidejűleg a tórendszerhez csatlakozó üdülőterületek létrehozása volt.

Bátran kiszámolhatjuk a Budapest-Orfű (Pécs) távot is. A vonat felnőttként 3950 Ft, de akkor 4 óra 10 perc az út, 4605 Ft-ért 2 óra 55 perc plusz átszállás buszra és irány Orfű. Mindez telekocsival átlagosan (Népliget–Orfű) 3000 Ft és maximum 3 óra.

Amikor épp nincs fesztivál a tó partján, érdemes úgy számolni, hogy Pécsig telekocsi, aztán busz a tavakig, ami egy laza 20 kilométeres táv, szóval egyáltalán nem vészes.

Lakvölgyi-tó

A Bélapátfalva közelében található apró tavacskát akkor érdemes felkeresned, ha a turisták zsivaja helyett sokkal inkább a madarak csicsergését részesíted előnyben. A Lakvölgyi-tó egyik legvonzóbb lehetősége, hogy elvonulhatsz a világ elől.

Budapestről Bélapátfalvára úgy tudunk eljutni legegyszerűbben telekocsival, ha Egernél kiszállunk, ami 1500-1800 forintunkba kerül, ezek után pedig Egerből busszal felutazunk Bélapátfalvára, potom 370 forintért.

Arlói-tó

Az Arlói-tó és a tavat körbevevő táj Borsod megye egyik legszebb tája. A tó úgy keletkezett, hogy a hegy alatti bányajáratok miatt a hegyoldal megcsúszott és a suvadás eltorlaszolta a patak útját. A mintegy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, és a felette magasodó hegyek a természetjárók kedvelt célpontjai.

Ehhez az úti célhoz szintén Egerig érdemes utazni, ha Budapestről indulunk, és onnan tovább busszal Arlóig, amely 930 forintba kerül.

A Balaton csodálatos, de egyértelmű, hogy van alternatíva, ha nem vágysz a balatoni zsúfoltságra és a pénteki, illetve vasárnapi őrületre az autópályákon, vonatokon.