Nemrég új elektromosautó-töltőpontot adott az OMV a főváros budai oldalán, a Vezess szerkesztőségéhez viszonylag közel. A helyszín a Pasaréti út és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál kibővített és felújított töltőállomás, amely az 1950-es évektől üzemelt, 1990-ig az Áfor, majd 1990 és 1999 között a BP színeiben.

Egyenáramú villámtöltő

A nagyságrendileg 10 millió forintos beruházással létesített töltőoszlop nemcsak az elektronok lassú barangolására biztosít lehetőséget váltóárammal, de egyenáramú villámtöltésre is. A Siemens-gyártmányú berendezésnél törzsvendégek lehetnek a környékbeli villanyautósok, mert az ázsiai villanyautókban elterjedt CHAdeMO-csatlakozójú autókat és az európai elektromos autókban favorizált CCS-csatlakozón át is villámgyorsan feltölthetők az akkumulátorok, kapacitásuk körülbelül 80 százalékáig.

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 1
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 2

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon?

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon?

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 13
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 14
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 15
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 16
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 17
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 18
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 19
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 20
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 21
Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 22
Fotó megosztása:

Aki igénybe veszi ezt a lehetőséget, tartsa magát a zöld rendszámos egymás mellett élés egyik alapelvéhez: csak a félórás villámtöltésre foglalja el a helyet, ne hagyja ott autóját a 80 százalékos szint felett áramot csipegetni az akkuk teljes feltöltéséhez! Mivel 80-ról 100 százalékra, a villámtöltéssel bezúdított árammennyiség után, a töltésvezérlés az akkuk kímélése érdekében igen lassan tölti a nagyfeszültségű akkumulátort, szabadítsátok fel a töltőpontot – kéri a villanyautós közösség.

Se CNG, se LPG

Az első pár hónapban ingyenesen vételezhetnek elektromos energiát az érintettek, utána az áram is besorol a benzin, a gázolaj és más üzemanyagok közé. Az eltankolt áram vételárát még nem állapította meg, legalábbis nem közölte a cég. Ha már az alternatív üzemanyagoknál tartunk: a korszerűsített kúton sajnos sem sűrített földgáz, sem autógáz nem kapható.

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 23

Balra az európai villanyautók villámtöltésére szolgáló CCS-kábel, jobbra a malacorrú CHAdeMO-csatlakozó. Itt mindkét szabványos villámtöltő elérhető

Benzinár: mennyi az annyi?

A jövő az elektromos autózásé lehet, de a jelenben és a következő pár évtizedben még a belsőégésű motorokra, így benzinre, gázolajra és jobb esetben földgázra leszünk utalva. Sokat közlekedő autósként, amennyire ezt a Vezessnél meg tudjuk ítélni, a MOL, az OMV és a Shell egymásra figyel az árazásban. A hűvösvölgyi Mol és az ottani OMV sem vív öldöklő árharcot a budagyöngyei Shell-kúttal, hogy a szerkesztőséghez legközelebb eső háromszögben maradjunk, de az általunk rendszeresen látogatott nem pesti kutak közül Cegléden vagy Balatonfüreden, a 71-es út két töltőállomása között sem érezni árharcot.

Helyenként azonban a nagy kúttársaságok, akár Budapest közepén is, hajlandóak mérsékelni az árakat, élve az üzemanyagok kiskereskedelmi árrésében rejlő játéktérrel. (Piaci információnk szerint az üzemanyagáron nincs nagy marzs, a körülbelül 4-6 százalékra, literenként maximum 20  forintra saccolható árréssel lehet variálni. Az árszintet elsősorban az üzemanyagra terhelt adótömeg  határozza meg és itthon mindig a Mol az árvezérlő, mert nekik 500 benzinkútjuk van nagyságrendileg, az OMV-nek meg 200. A szerk.)

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 24

Itthon a Mol az árvezérlő, nagyjából 500 kútjuk van az országban. A kép illusztráció

Az árazást elsősorban a közelben működő konkurencia befolyásolja, szakszóval a mikromarket. A mikropiac kiterjedése nehezen behatárolható, mindenesetre ez az a terület, amelyen belül az autósok hajlandóak az árkülönbség miatt elgurulni egy másik környékbeli benzinkútra. Ahol van a közelben nyomott árakkal dolgozó, jelentős forgalmú töltőállomás, az a többi kúttársaságot is árversenyre késztetheti. Nagyon leegyszerűsítve ott van esély jutányosabb üzemanyagot találni a három nagy kúttársaságnál, ahol a közelben diszkontkutat működtet egy nagyáruház, esetleg a Lukoil vagy bejáratott maszek kút hat az árakra.

Meddig jut el a schwechati üzemanyag?

Nem egy autósban él az osztrák benzin mítosza, amivel jobban megy az autó és kevesebbet fogyaszt. Ezt független benzinteszteken tudtunkkal még nem sikerült hitelt érdemlően igazolni, ahogy a táltosbenzinek teljesítményfokozó, fogyasztáscsökkentő hatását sem. Ebben a témában előítéletek feszülnek hiedelmeknek, tapasztalatok tankolási naplóknak, mi sajnos nem tudunk igazságot tenni. Arra azonban megpróbálunk választ adni, hogy van-e és ha igen, hol húzódik a határvonal, ameddig osztrák benzinnel és gázolajjal töltik az OMV-kutakat.

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 25

Egy diszkontkút képes lefelé nyomni a közeben működő többi töltőállomás árait

A témában megkérdezett, neves szakembertől megtudtuk, hogy gyakorlatilag nincs ilyen határ, mert ez elsősorban logisztikai kérdés. Ha a Duna jól hajózható, nincs aszály és be sem fagy a folyó, mint tavaly télen, akkor kényelmesen eljut az üzemanyag Csepelre uszályokon és onnan szállítják ki a kutakhoz országszerte. Ha a hajózási útvonal kiesik, akkor marad a tartálykocsis szállítás Ausztria felől, amivel csökkenhet a hatósugár.

Aki ragaszkodik az osztrák üzemanyaghoz, a prémium gázolajjal és a 100-as benzinnel mehet biztosra, ezek forrása mindenütt a schwechati finomító illetve a Sankt Valentinben működő bázis, ahol a bejegyzés szerint 460 000 köbméternyi áru tárolható. Forrásunk fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy “Valamennyi üzemanyagunk alapüzemanyagból és adalékcsomagból áll. Egyes üzemanyagaink alapüzemanyaga különböző szállítóktól érkezhet, de az adalékcsomag – amely meghatározza az üzemanyag végső minőségét – minden esetben házon belülről származik.” Ezt úgy kell érteni, hogy a prémium 95-ös készülhet osztrák alapanyagból és kisebb valószínűséggel más, valószínűleg Mol-alapbenzinből is, amit ebben az esetben Csepelen adalékolnak. A 100+-os benzin és a prémium gázolaj alapüzemanyagát is minden esetben az OMV állítja elő.

Hol van olcsóbb benzin Magyarországon? 26

Elsősorban egymásra figyel az árazásban Mol, az OMV és a Shell

Természetesen az OMV is arra törekszik, hogy a saját áruját terítse, így az alapbenzin és a gázolaj is 70-80 százalékban importból érkezik. Tehát nincs vízválasztó, ameddig elér az osztrák benzin; nemcsak a Dunántúlon méri a hálózat az import üzemanyagokat és nemcsak a prémium üzemanyagok jönnek külföldről. Ergo a Dunán innen is lehet sima 95-öst tankolni osztrák forrásból, és kisebb eséllyel, de a 95+ is készülhet Mol-alapanyagból. Egy mítosszal kevesebb.