Traffipaxba futni vacak dolog, és nem is kell feltétlenül ész nélkül száguldozni hozzá, hogy egy jól sikerült felvétel után lógó orral ballaghassunk a kasszához. Szerencsére megúszható a büntetés ezzel a pár ezer forintból némi ügyességgel otthon is összeépíthető szerkezettel.

Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 1
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 2

Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax

Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax

Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 13
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 14
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 15
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 16
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 17
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 18
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 19
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 20
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 21
Ezzel a filléres eszközzel semlegesíthető a traffipax 22
Fotó megosztása:

Mit tud?

A lélektani 5000 forintos összegből kihozható TIVEDA névre keresztelt berendezéssel a rendőrségnek dolgozó, 15 milliárd forintos beruházással megvalósult VÉDA rendszert lehet hatástalanítani. Pontosabban a segítségével megúszni a büntetést. Az autóba szerelhető, cigarettásdobozba is beleférő eszköz a fix telepítésű traffipaxok ellen nyújt védelmet úgy, hogy előre jelzi, ha utunkba kerül egy. Sőt, a pillanatnyi és a megengedett sebesség függvényében különféle módon riasztja a vezetőt, hogy még időben tudjon lassítani.

Tápcsatlakozó, vezérlő, fény- és hangjelző. Ennyi

Tápcsatlakozó, vezérlő, fény- és hangjelző. Ennyi

A profi leírásért, alkatrészlistáért érdemes ellátogatni a készítő oldalára. További kérdésekkel is őt lehet bombázni, mi csak kipróbáltuk a szerkezetet.

Bonyolult beszerelni?

Nem. A tesztkészülék csinos USB-csatlakozón keresztül kapja az energiát, se kapcsoló, se egyéb gomb, izé nincs a kütyün. A GPS-t is tartalmazó dobozt érdemes úgy elhelyezni, hogy rálásson az égre, a VÉDA-jelző LED-et pedig úgy, hogy arra pedig a vezető lásson rá. A hangszórót igény szerint el is lehet hagyni. Ha indulunk és feszültség alá kerül az USB-csatlakozó, elindul a TIVEDA is. Ha megvan a műholdkapcsolat – erről hangjelzés is tájékoztat -, akkor a 15 másodpercenként felvillanó piros LED-en kívül semmit nem érzékelni a működéséből. Ha traffipax felé közeledünk, akkor a pillanatnyi sebességtől függően riaszt, az alábbi táblázat szerint:

 

Pillanatnyi sebességünk a várható sebességhatárhoz képest Villogó Csipogó
-10 km/h vagy annál lassabb, például városban 40 km/h alatt másodpercenként egy felvillanás másodpercenként egy csippanás
-10 km/h és -5 km/h között, azaz városban 40 és 45 km/h között másodpercenként két felvillanás másodpercenként két csippanás
-5 km/h és a sebességhatár között, azaz városban 45 km/h és 50 km/h között másodpercenként három felvillanás másodpercenként három csippanás
sebességhatár felett, de legfeljebb 15 km/h túllépés fokozódó sebességű bal-jobb villogás fokozódó sebességű “sziréna” hang
+15 km/h, vagy afelett (itt már csekkre számíthatunk!) sűrű villogás folyamatos csipogás
Egyszerű USB csatlakozón kapja az energiát a szerkezet

Egyszerű USB-csatlakozón kapja az energiát a szerkezet

Sunyi sebességmérés?

Nem, a VÉDA kapuk korrekt módon kitáblázva, fix helyszíneken lesik az autósokat. Így akár azt is mondhatnánk, hogy hülye az, aki a kitáblázás és a jól látható berendezés ellenére is képes belefutni egy húzós büntetést jelentő gyorshajtásba. De persze nem mindig van ez így. Nézzük meg például ezt a helyszínt. Ahogy a készülék kitalálója is írja, „itt az országúti 90-es tempóról érkezünk meg lakott területre, ahol egy 40-es tábla, majd alig 100 méter után egy VÉDA kapu fogad. Ha valaki elnézi a táblát és 55-tel halad el, az már 30 000 forinttal rövidíti meg a családi kasszát.” A 40-es tábla pedig okosan egy másik tábla szélárnyékában lapít, nehogy látni lehessen. Na, ezt a legvadabb szabálytisztelő is simán benyelheti.

Jól kitáblázott sebességmérés. Kérdés, ha már a táblát látjuk, megúszhatjuk-e a büntetést?

Jól kitáblázott sebességmérés. Kérdés, ha már a táblát látjuk, megúszhatjuk-e a büntetést?

Büntetési tételek:

Az új eszközök közel tucatnyi szabálysértést képesek rögzíteni. Itt a lista, hogy mely szabálysértésért mennyit is kell fizetni:
Gyorshajtásért: 30 000-300 000 Ft
Kihangosító nélkül telefonálásért: 30 000 Ft
Biztonsági öv nélküli autózásért: 10 000, 15 000 vagy 20 000 Ft (lakott terület, vidék, autópálya)
Jelzőlámpa tilosán áthajtásért: 50 000 Ft
Vasúti átjárón tiltott áthajtásért: 60 000 Ft
Záróvonal átlépéséért: 30 000 Ft
Kötelező haladási irány megszegéséért: 50 000 Ft
Tiltott behajtásért: 30 000 Ft
Autópálya leállósávjában jogtalan megállásért: 40 000 Ft
Autópálya leállósávjában haladásért: 100 000 Ft
Buszsáv jogosulatlan használatáért: 20 000 Ft
Buszsávban haladásért: 30 000 Ft
Lejárt műszakival autózásért: 40 000, 50 000 vagy 60 000 Ft (attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapja járt le).

buntetes

 

Működik?

Igen. Két VÉDA-kapunál próbáltuk, mindkettőnél megbízhatóan, időben jelzett. Az M2-esen, ahol csak az egyik irányban van kapu, az ellenkező irányból érkezve nem adott fals riasztást, magyarul tudta, hogy nem jelent ránk veszélyt a traffipax. Mondjuk a hangja rettenetes, de ez a lényeg. Hogy felkapjuk a fejünket és vidáman mosolyogjunk a kamerába: tőlünk ugyan egy huncut krajcárt nem vesztek el, …. ! (tetszés szerinti megnevezéssel kiegészíthető)

A piros státusz LED. Ha minden rendben, csak 15 másodpercenként villan egyet

A piros státusz LED. Ha minden rendben, csak 15 másodpercenként villan egyet

Van értelme?

Logikus kérdés, hogy van-e létjogosultsága egy ugyan filléres, de mégiscsak egy újabb kütyünek az autóba, amikor a legtöbb navigációs berendezés ugyanúgy tudja a fix radarok helyét és még figyelmeztet is, ha ezek felé közeledünk. A Waze például nemcsak a fix telepítésű traffipaxoknál jelez, hanem a felhasználók által bejelentett mobil sebességméréseknél is.

Videón a TIVEDA működése:

a videó a hirdetés után indul

Ugyanez motoron:

Ennek ellenére mégis bőven megérheti a fent bemutatott szerkezetet beszerelni az autóba. Persze nem mindenkinek. Akik a vécére is ablakra tapasztott telefonnal járnak és már a saját utcájukból sem találnak ki GPS nélkül, azoknak valóban nem jó semmire. Akik viszont még neki mernek vágni fejből egy balatoni útnak, vagy feltalálnak a Mátrába csupán az útjelző táblák alapján is, azoknak sokat spórolhat ez a szerkezet.

Persze az lenne a legjobb, ha mindenki betartaná a sebességhatárokat és akkor sem VÉDA-ra, se büntetésekre, se TIVEDA-ra nem lenne szükség. Blablabla…

Szerinted hasznos cucc? Kéne ennyiért?
Nem, én mindenhol lassabban megyek, mint lehet
10% (1424)
Igen, hasznos cucc, egy megúszott büntetésnél bejön az ára
73% (10835)
Nem, gazdag vagyok
6% (961)
Mi az a traffipax?
11% (1557)