Évente egyszer érdemes kitisztíttatni a légkondicionálót, és erre a legjobb időpont a tavasz. Én későn kapcsoltam, és gyors, egyszerű, olcsó megoldást kerestem. Természetesen találtam is, azonnal, a polcról levehető formában.

Nem kell elmenni sehová, nem piszkál bele más az autónkba, és a kocsiban eluralkodott kupleráj miatt sem kell szégyenkeznünk. Pár ezer forintért már kapható fertőtlenítőszer, amivel kiirthatjuk a légkondi csöveiben vagy a hőcserélőben boldogan élő kórokozókat.

Hogy sokáig tiszta maradjon a rendszer és ne telepedjenek meg rögtön a pangó kondenzvízben újra a baktériumok, gombák, érdemes minden megérkezéskor a motor leállítása előtt pár percig kikapcsolt klímával is járatni a szellőzést. Így sanszosabb, hogy nem marad víz a rendszerben.

Profi szakműhelyben tízezer forint körüli összegért végeznek teljes tisztítást.  Ez a legprofibb és egyben a legdrágább megoldás. A tisztítás során a szellőzőrendszer járatai mellett gombaölő vegyszerrel kezelik a tulaj számára nehezen hozzáférhető elpárologtatót is. A kezelés után maradó felületvédelem megnehezíti a baktériumok újbóli megtelepedését. Bármelyik klímaberendezés-karbantartási megoldást is választjuk, érdemes utánanézni, hogy a márkaszervizek nem kínálnak-e potom pénzért akciós klímaellenőrzést és légkondi-feltöltést. Ennek igazi szezonja a tavasz végi időszak, de rákérdezni vagy a honlapokat böngészni most sem kerül semmibe.

Milyen módszert választasz a klímatisztításra?
Ezek a bombák megfelelnek
74% (3540)
Csak szakműhelyben tisztíttatom
17% (825)
Nincs klímám, nincs problémám!
9% (447)