Autót kívül-belül megmutatni leginkább tisztességes fényképekkel lehet. De van ennél izgalmasabb, interaktívabb dolog is, ez a gömbpanoráma. Ha pedig még egy VR-szemüveg is akad a közelben, akkor még szórakoztatóbb a dolog. A Vezessnél még 2009-ben kaptunk rá a gömbpanorámák készítésére.

Van otthon VR-szemüveged? Gyorsan keresd elő! 1

Ford Ka 2009 márciusából

Kezdetben igazi fényképész készítette nekünk ezeket a forgatható, zoomolható fotókat, majd rájöttünk, hogy kicsit kevesebb idő befektetésével és olcsóbban mi is össze tudjuk hozni, ha nem is ugyanazt, de hasonlót. Így beruháztunk egy panorámafejre és a hozzá szükséges szoftverre és nekiláttunk saját kezűleg legyártani az olyan autófotókat, amikben szét lehet nézni. Aztán ahogy már lámpás is került a hímtagunkra, elmaradt az időigényes fotózás, illesztgetés, retusálás, tengernyi formátumban feltöltés. Pedig klassz volt a végeredmény, itt van pár gömbpanoráma, tessék őket nyugodtan megnézni. Kedvencem a mentőautós, ami ehhez a cikkhez készült.

A mentőautó belülről így fest

A mentőautó belülről így fest

2017-ben viszont már ott tart a tudomány, hogy egyetlen fotóval, percek alatt megoldható a gömbpanoráma, sőt, még videót is lehet ezzel a módszerrel készíteni, amiben aztán arra néz az olvasó, amerre csak kíván. Ha nem kíváncsi a beszélő fejekre, akkor addig bambulhat a hátsó ülések felé, vagy akár a műszerfalat is szemügyre veheti. Tessék, itt lehet kipróbálni, de előre szólunk, az élvezetes minőséghez izmos gép és vastag internet kell:

Ami viszont még ennél is jobb, hogy azt feltételezzük, majd’ minden háztartásban van már VR-szemüveg. Nem nagy befektetés, néhány ezer forinttól már kaphatóak egyszerűbb darabok, amibe bele kell tenni a telefont és ha abban még giroszkóp is van, akkor már működik is a varázslat. Szóval, ha porosodik otthon ilyen eszköz, érdemes előkapni, kikergetni belőle a pókokat, mert most már lehet majd valami értelmes dologra is használni. Már amennyire értelmes dolog autók belsejét vizslatni műanyag izével a fejen.

Hogy tényleg lehessen szemüveggel nézelődni az autóban, le kell tölteni egy alkalmazást is. Mondjuk ezt itt. Aztán hajrá! Kísérletezgetni remek ez a Toyota Land Cruiser-belső:

Ez magában nem néz ki jól, kell hozzá VR szemüveg és egy alkalmazás is

Ez magában nem néz ki jól, kell hozzá VR-szemüveg és egy alkalmazás is

Itt egy belső videó is az új Discovery-ből, remek tévés betéttel:

Végül egy külső felvétel. Izgalmas terepen randalírozás nincs benne, mert elmenne rá a szerkesztőségi vagyon, ha újra kéne fényeztetni ezt a spéci kolbászzsír-metált:

 

Van otthon VR szemüveged?
Van, elő is szedem, hogy végre használjam is valamire
12% (12)
Van, de csak csajokat/pasikat/tapírokat nézegetek vele
7% (7)
Nincs, de szerzek egyet, ha tényleg csak pár ezer forint
38% (37)
Nincs, és nem is érdekel ez a boszorkányság
43% (42)