Röviden – Isuzu D-Max RT-88
Mi ez? Modellfrissítésen átesett, 5110-5295 mm hosszú japán pickup új dízelmotorral és váltóval.
Mit tud? Robosztus, tartós, kis igényű munkavállaló, 3,5 tonnás utánfutót húzhat és bírja a terepralis vezetést.
Mibe kerül? Nettóban 5,4-7,6 millió forint között kapható, mindegyik 4×4-es.
Kinek jó? Flitteres, nagyzenés diszkópickup helyett őszinte melóst keresőknek; az LS és az LS Plus áfa-visszaigénylésben utazóknak személyautó helyett

Hazánkba is eljutott az Isuzu D-Max új verziója. A valójában iszuzunak ejtendő gyártmány az Opel Campók örököseként Thaiföldről érkezik Magyarországra. Thaiföld a pickupgyártás egyik epicentruma, ott szerelik össze a Mitsubishi L200-ast és a testvérmodell FIAT Fullbacket, a Ford Rangert, de a Nissan és a Toyota is gyárt itt platós kisteherautót.

RT-56-ból RT-88

Ránézve az autóra lehetetlen nem észrevenni, hogy ez valójában egy modellfrissítés átrajzolt orral, LED-es nappali menetjelző fénnyel. Ennek ellenére az aktuális Isuzu D-Max új modellkódot kapott, az RT-56 utódát RT-88-nak hívják. Valószínűleg nem lesz olyan közismert kódnév, mint a BMW-k modellkódjai E46-os 3-astól a G30-as új 5-ösig, de jó tudni. Olyan, ez mint a Škoda Octavia 5E: nem mindenki érti, de a többiek rögtön tudják, hogy a 2013 utáni generáció.

Isuzu D-Max – Egy no bullshit-pickup 1

1916-os alapításával az Isuzu elődje legrégebbi múltú japán autógyártó. A márkanevet iszuzunak helyes ejteni, a kéen egy 1972-es Faster pickup, az itthon Opel Campo néven ismerté vált modellcsalád egyik elődje. A név jelentése: gyorsabban

Tetszett az Isuzu D-Maxban, hogy itt a termék karaktere egyértelmű. Nem akartak hasba akasztani azzal, hogy a belső téri minőségérzet vetekszik a Rolls-Royce Phantommal és a kényelem veri a légrugós E-osztályt. Nem. Ez egy munkaeszköz, évtizedek óta igazoltan jó minőségben, de hozza azokat a kényelmi funkciókat, amiket a verseny időközben a platós kishaszonjárművek között is kikényszerített.

Felszereltségtől függően például hét hüvelyk átmérőjű, érintőképernyős navigációs rendszer, nyolc hangszórós  audioberendezés  kapható hozzá, a puccosabb LS- és LS Plus-verziókban párnázást kaptak a könyöklők az ajtóborításon és a két első ülés között. A hátsó utasoknak is jut továbbá USB-csatlakozó.

Két nagy helyett egy kisebb dízel

Eddig 2,5 vagy 3,0 literes turbódízelek közül lehetett választani, most mindkettőt leváltja egyetlen négyhengeres 1898 köbcentivel. Egyetlen, változó lapátgeometriájú turbófeltöltője van, SCR-rendszer (Selective Catalytic Reduction) nélkül teljesíti az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabványt. Ennek praktikus velejárója, hogy nem kell bele AdBlue-adalékot tölteni és a motorvezérlés nem tiltja le a karbamidtartály kiürülésekor az indítást. (Más autókban igen, mert üres AdBlue-tartállyal a jármű nem felel meg az emissziós előírásoknak, így nem vehet részt közúti forgalomban.)

Négyhengeres maradt, de 1,9 literes az új dízel. A gyár tartós konstrukciót ígér, a 2,5 literes előd teljesítményével

Négyhengeres maradt, de 1,9 literes az új dízel. A gyár tartós konstrukciót ígér, a 2,5 literes előd teljesítményével

Teljesítményben egyáltalán nincs visszalépés a 2,5 litereshez képest, az új dízelmotor maximális forgatónyomatéka 360 Nm 2000-2500 között, 164 lóerős csúcsteljesítménye 3600-as fordulatszámon mérhető. Százra 12,7-12,9 mp alatt gyorsul a megújult Isuzu D-Max, a végsebesség egységesen 180 kilométer/óra.

Ebben a kategóriában a felhasználók érzésem szerint szívesebben vennének ugyanekkora teljesítménnyel és nyomatékkal egy öblösebb dízelt, mint kisebb és jobban kihegyezett motort, de mostantól ez van. Az üzemanyag-ellátás Bosch, ami jó hatással lehet az autó későbbi javíthatóságára, mert a nagynyomású közös nyomócsöves rendszerek alkatrészellátása finoman szólva nem minden beszállítónál megoldott.

3,5 tonnát elhúz

Mindkét váltó új,  A hatfokozatú kézi helyett hatfokozatú automatikus sebességváltó rendelhető. Ez is japán, Aisin-gyártmány, Ahogy megszokhattuk, a négykerék-hajtás menet közben is kapcsolható 100 kilométer/órás sebességig. Terepen viszont nem butaság amíg lehethátsó hajtással haladni, mert az elakadt autón segít, ha 4×4-re kapcsolunk.

Változatlanul egy tonna a terhelhetőség, az autó viszont egy mázsával könnyebb elődjénél. A vontatott tömeg 3,5 tonna lehet

Változatlanul egy tonna a terhelhetőség, az autó viszont egy mázsával könnyebb elődjénél. A vontatott tömeg 3,5 tonna lehet

Ha összkerékhajtással állna meg az Isuzu D-Max, akkor már kevés a tartalék. Meredek emelkedők és lejtők meghódítását a felező teszi lehetővé, ami rövidebbre veszi az áttételeket. Így simán motorfékkel legurulhatunk nyaktörő lejtőkön és alapjárat közelében felkapaszkodhatunk hajmeresztő kaptatókon.

A japánok megmondták

Nemcsak Japán első autógyártója az Isuzu, de dízelmotort is ők kezdtek a legkorábban gyártani a szigetországban. Az új Isuzu D-Max bemutatóján szóba került, hogy hányféle márkának szállítottak már dízelt, köztük az Opel 1,5 és 1,7 vagy a Honda 1,7 literes motorját. Köztük volt a Renault is, én viszont csak a V6-os Isuzu motort ismertem az Espace-Vel Satis-Laguna III Coupé-Latitude-vonalról és ez nem az a motor, amit a sajtónak emlegetni mernék.

Turzai Árpád, az importőr Wallis Automotive Europe kereskedelmi igazgatója jól ismeri ezt a motort a vezérképviselet Saab-korszakából. Azt mesélte róla, hogy ez a hathengeres eredetileg teherautókhoz készült és az Isuzu soha nem szánta személyautóba. Pont azért, mert egy túlzsúfolt orrban nem megoldható a hűtése. A General Motors azonban, az akkori résztulajdonos, kikényszerítette a személyautós applikációt, aminek meg is lett az eredménye. A háromliteres, V6-os dízel a sajtóteszteken szép volt és erős, de az Opel Vectra C-ben és a Signumban ugyanúgy túlmelegedett, mint a Saab 9-5-ben és a Renault-nál. Érdemes lett volna a V6-ost kifejlesztő japán mérnökökre hallgatni.

Egy mázsával könnyebb elődjénél az új Isuzu D-Max, az egy tonnás terhelhetőséget és a 3,5 tonnás vontatási kapacitást azonban sikerült megőriznie a gyárnak. A hazai bemutatón az elődöt húztuk vele, a motor a jól megszabott áttételekkel 1500-as fordulat körül sem erőlködött vontatás közben.

Nincs puccparádé, de kellemes a szemnek a praktikus belső tér

Nincs puccparádé, de kellemes a szemnek a praktikus belső tér

A brit gyártmányú utánfutó nagyon érdekes szerzet: rendkívül alacsony, így típusbizonyítványa alapján 140-nel lehet vele vontatni, ahol ez engedélyezett. Mivel nálunk 80 kilométer/óra a felső határ, ez elméleti érték, de autót trélerezni tényleg nagyon jó lenne mondjuk 110-es határral a lapos, mély súlypontú utánfutóval. Stabilitásától persze a vállalkozók gyöngye vérszemet kaphat és hajlamos az Audi Q7-tel 170-nel húzni vele a versenyautót, de ez nem a konstrukció hibája.

Ésszerű, de nem kell a nyújtott kabin

Valószínűleg továbbra is a duplakabinos verzióra lesz a legnagyobb igény, de aki munkaautónak keres pickupot, a hozzáértők szerint jobban járhat a nyújtott kabinos kivitellel. Ebben ugyanúgy adott a hátsó üléstér rakodóhelynek, szükség esetén utazni is lehet itt. Az elsőkkel szembenyíló ajtókkal a ki-beszálláshoz nem az előredöntött üléstámla mögött kell átvergődni és ami a lényeg, hosszabb a plató. A különbség nem nagy, de a nyújtott kabinos rakfelületére két Euro-raklap ráfér, míg a duplafülkéssel még egyet fordulnunk kell a másik palettáért. Pont, mint a váratlanul dögnehéz csempével és járólappal, amit az asszony kinézett.

115,2 cm hosszú a duplakabinos platója, nyújtott fülkével 179,5, szimpla kabinnal 230,5 centi

115,2 cm hosszú a duplakabinos platója, nyújtott fülkével 179,5, szimpla kabinnal 230,5 centi

Minden modell kapcsolható összkerékhajtású, itt nincs kétféle hajtásrendszer, mint a VW Amarokban, sem hátsókerekes alapmodell. Áfa nélkül 5 449 000 forinttól kapható a szimpla kabinos (ez alatt százezerrel van az önjáró alváz), a duplakabinos, LS Plus csúcsfelszereltségű pickup 7 590 000 forintért kelleti magát automatikus váltóval. Bruttóban az ársáv 6,8-tól 9,6 millió forintig terjed, ennyit tesz a 27 százalék általános forgalmi adó.

Öröm volt látni a rendezvényen a márka nagykövetét, Kőváry Barnát. A trabantos borulóművészként ismertté váló autóversenyző később gyorsaságiban és raliban komoly eredményeket is elért Ford Puma Kit-carral és Renault Clióval, de jó ideje nem versenyez. Szerencsére a reflexei nem tompultak és Barna a kedvünkért tartott egy terepralis ízelítőt a saját, terepgumis D-Maxával.

1835-1910 kg közötti az önsúly, a 16 collos kerekű, hosszú platós melós verzió a legkönnyebb

1835-1910 kg közötti az önsúly, a 16 collos kerekű, hosszú platós melós verzió a legkönnyebb. Ez a nyújtott fülkés, az elsővel ellentétesen nyíló hátsó ajtóval

Ez alatt a pár kör alatt egy személyautót leírtunk volna, a pickupokat azonban más fából faragták. Pláne a D-Maxot, amely újonnan a FIAT Fullback mellett az egyik legolcsóbb platós kisteherautó, használtan viszont 300-400 ezer kilométerrel is megkérik az árát, épp tartóssága és csekély karbantartási, javítási igénye miatt. Pár év múlva kiderül, hogy a csupán 1,9 literes új motorral is megőrzi-e nimbuszát?

 

Hogy tetszik a 2017-es Isuzu D-Max?
281 szavazat - átlag: 8.56 (10-ből)
Hogy tetszik a 2017-es Isuzu D-Max?