Aki fogékony a gyakorlatias érzéket kívánó, technikai jellegű kihívásokra, még talán élvezetet is talál abban, ha részt kell vennie egy vontatásban, legyen bár a kötél jobbik vagy rosszabbik végén autójával. Hiszen ez kaland, élmény, odafigyelést igénylő precíziós művelet.

Az autósok nagyobbik része számára viszont igazi stresszhelyzet egy ilyen esemény. A lerohadt autó megbízhatatlansága felett érzett bánatot egy veszélyes, jogi és műszaki felkészültséget egyaránt igénylő feladat stressze tetézi – és már el is érkeztünk a vontatás első számú szabályához. Csak akkor üljünk akár vontató, akár vontatott jármű kormánya mögé, ha tudjuk, milyen szabályokat kell betartanunk, ha nem félünk a normál autózáshoz képest teljesen új perspektívától a forgalomban, ha megbízunk abban a személyben, aki a köldökzsinór másik végén ül majd és ha magunkban is bízunk eléggé ahhoz, hogy tudjuk: nem esünk pánikba valami forgalmas kereszteződés kellős közepén, ha nem minden úgy alakul, ahogy szerettük volna.

A Vezess.hu készített egy kis oktatófilmet a (szerintünk) helyes vontatásról – fogadjátok szeretettel, és ne legyen szükségetek soha arra, hogy muszájból alkalmaznotok kelljen a benne látottakat: