Röviden – Toyota Land Cruiser / PPE MGS3 SCOUT
Mi ez? Toyota Land Cruiser alapokra épített, könnyű építésű határ-, területfelügyeleti egység
Mit tud? Nagy kiterjedésű területeken történő hosszú távú őrjáratokra tervezték
Mibe kerül? Ára nagyban függ az opciós listáról összeválogatott felszereléstől, de mint minden katonai célú, csúcstechnikás eszköz, ez is súlyos pénzekbe kerül
Kinek jó? Bárkinek, akinek nagy területet kell szemmel tartania, és esetenként barátságtalan látogatóktól kell tartania

Két hazai cég összehozta azt a járművet, amelyből fix telepítésű kiegészítőkkel megtámogatva néhány darab szemmel tarthatná az egész déli határszakaszt. De az illegális határátlépőknek ettől az autótól egyelőre nem kell félniük. Legalábbis Magyarországon nem.

Megtalál, bárhova is bújsz 1
Megtalál, bárhova is bújsz 2

Megtalál, bárhova is bújsz

Megtalál, bárhova is bújsz

Megtalál, bárhova is bújsz 62
Megtalál, bárhova is bújsz 63
Megtalál, bárhova is bújsz 64
Megtalál, bárhova is bújsz 65
Megtalál, bárhova is bújsz 66
Megtalál, bárhova is bújsz 67
Megtalál, bárhova is bújsz 68
Megtalál, bárhova is bújsz 69
Megtalál, bárhova is bújsz 70
Megtalál, bárhova is bújsz 71
Megtalál, bárhova is bújsz 72
Megtalál, bárhova is bújsz 73
Megtalál, bárhova is bújsz 74
Megtalál, bárhova is bújsz 75
Megtalál, bárhova is bújsz 76
Megtalál, bárhova is bújsz 77
Megtalál, bárhova is bújsz 78
Megtalál, bárhova is bújsz 79
Megtalál, bárhova is bújsz 80
Megtalál, bárhova is bújsz 81
Megtalál, bárhova is bújsz 82
Megtalál, bárhova is bújsz 83
Megtalál, bárhova is bújsz 84
Megtalál, bárhova is bújsz 85
Megtalál, bárhova is bújsz 86
Megtalál, bárhova is bújsz 87
Megtalál, bárhova is bújsz 88
Megtalál, bárhova is bújsz 89
Megtalál, bárhova is bújsz 90
Megtalál, bárhova is bújsz 91
Megtalál, bárhova is bújsz 92
Megtalál, bárhova is bújsz 93
Megtalál, bárhova is bújsz 94
Megtalál, bárhova is bújsz 95
Megtalál, bárhova is bújsz 96
Megtalál, bárhova is bújsz 97
Megtalál, bárhova is bújsz 98
Megtalál, bárhova is bújsz 99
Megtalál, bárhova is bújsz 100
Megtalál, bárhova is bújsz 101
Megtalál, bárhova is bújsz 102
Megtalál, bárhova is bújsz 103
Megtalál, bárhova is bújsz 104
Megtalál, bárhova is bújsz 105
Megtalál, bárhova is bújsz 106
Megtalál, bárhova is bújsz 107
Megtalál, bárhova is bújsz 108
Megtalál, bárhova is bújsz 109
Megtalál, bárhova is bújsz 110
Megtalál, bárhova is bújsz 111
Megtalál, bárhova is bújsz 112
Megtalál, bárhova is bújsz 113
Megtalál, bárhova is bújsz 114
Megtalál, bárhova is bújsz 115
Megtalál, bárhova is bújsz 116
Megtalál, bárhova is bújsz 117
Megtalál, bárhova is bújsz 118
Megtalál, bárhova is bújsz 119
Megtalál, bárhova is bújsz 120
Fotó megosztása:

Az alap

A felderítő jármű alapját a Toyota Land Cruiser ősrégi modellje adja, amelyet 1984 óta gyártanak, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Nagyon átgondolt, végtelenül egyszerű, nagyon túlméretezett. A HZJ 78-as ránézésre és technikailag is évtizedekkel ezelőtti dizájnja ne tévesszen meg senkit, ennél az autónál manapság nem nagyon találni megbízhatóbbat ilyesfajta felhasználásra, az egymillió kilométeres futásteljesítmény itt nem számít extrémnek.

Megtalál, bárhova is bújsz 121

Kintről semmi gyanús nem látszik az autón, úgy fest, akár egy expedíciós autó

Megtalál, bárhova is bújsz 122

Jellegzetes forma, az ENSZ-től a Vöröskeresztig mindenki ezt használja a világ problémásabb felén

A Toyota a Land Cruiser J7-es modelljét Európában nem forgalmazza, de a világ kevésbé urbanizált területein mind a mai napig ez az autó a nagybetűs terepjáró. Ahol megbízható, már bizonyított alapra van szükség, általában ott is erre építkeznek, világjáró expedíciós autók és különleges katonai modellek is épülnek erre a modellre. A gyárból háromféle kivitelben rendelhető, készül belőle mezei, polgári kivitel, erősített alvázú katonai, és nagyobb teherbírású alvázzal, futóművel felszerelt páncélozásra előkészített, 5,4 tonnáig terhelhető szintén katonai változat is. Ennek óriási előnye, hogy könnyű vele dolgozni, a későbbi páncélpanelek rögzítési helyei már elő vannak készítve az alapon.

Gyári animáción így néz ki a jószág:

Az európai tisztaságmániás világban patás ördögnek számít az autó 4,2 literes, hathengeres, 129 lóerős, Euro 0-s kategóriába sorolt károsanyag-kibocsátású, kamrás szívódízel motorja. Mivel a harctéren a legkisebb gond is nagyobb a részecskeszűrőnél, katalizátornál, a tipikus vevőkör könnyen átsiklik ezen a hiányosságon, de aki polgári használatra, csak területfigyelésre használná közúton, annak sem kell lemondani az autóról. Kisebb motorteljesítmény és nagyobb fogyasztás mellett különböző kiegészítők beszerelésével akár Euro 6-os normának megfelelő autót is kaphat a pénzéért katalizátorral, adBlue tartállyal, miazmással.

Mit tud?

A járgányt alapvetően terepi körülmények közötti határ- vagy területvédelemre tervezték. Radarjával az egyszerű gyalogost 8, a fegyveres katonát 10, az autót 15, a teherautót 24 kilométerről biztonsággal kiszúrja. A radarok mellett nappali, éjszakai és hőkamera is megtalálható rajta, a látott adatokat képes folyamatosan rögzíteni, vagy igény szerint a központba is továbbíthatja. A magyar fejlesztésű egység egyik legnagyobb előnye a méret, ezt a tudást ennyire kis helyre összpontosítva nem nagyon kínálja senki a piacon. Mások ugyanezt jellemzően a 7,5 tonna feletti méretkategóriában árulják, értelemszerűen drágábban.

5 méter magasra tolja fel a kamerákat, radart. 8 kilométerről kiszúrja a gyalogost és azt is megmondja, van-e nála fegyver

5 méter magasra tolja fel a kamerákat, radart. 8 kilométerről kiszúrja a gyalogost és azt is megmondja, van-e nála fegyver

Az MGS3 Scout a benne felhalmozott temérdek akkumulátornak köszönhetően több mint 40 órát képes néma csendben működni. Közben fűt, hűt, és mielőtt a telepek lemerülnének, az autó motorja automatikusan elindul. Emellett található benne egy aggregátor is, de ha még ez sem lenne elég, akkor akár hálózatról is üzemeltethető. Belseje a végletekig átgondolt részletekkel van tele, -50 és +60 fok között bármilyen időjárás mellett üzemeltethető, teljesen elsötétíthető, ajtónyitásra lekapcsolja a belső fényeket. A kamerát, radart 5 méter magasra emeli meg, miközben az autó hidraulikus kitámasztással minden terepen és erős szélben – egészen 80 km/h-ig – biztonságosan használható. Legtöbb rendszerét úgy találták ki, hogy ha valami elromlik, akkor még legalább kétféle módon át lehessen hidalni a problémát. A hidraulikus, pneumatikus dolgok pedig szükség esetén kézzel is működtethetőek.

Fűthető, hűthető kabinban dolgozhat a személyzet, akár napokig is

Fűthető, hűthető kabinban dolgozhat a személyzet, akár napokig is

Miért fehér?

Katonai célú járgányoktól megszokhattuk, hogy általában sötétzöldek, vagy legalábbis foltosak, terepszínűek, elmosott kontúrokkal. Legalábbis itt Európában. Afrikában persze homokszínűek, messze északon pedig hófehér a rejtőszín. Tehát ez az autó is terepszínű, csak nem nálunk, hanem ott, ahol majd használni is fogják.

A fegyveres őr helyzete nem igazán irigylésre méltó

A fegyveres őr helyzete nem igazán irigylésre méltó

Milyen vezetni?

Mivel az autónak már van gazdája, csak a fotózás miatt autóztunk át vele a szomszéd rétre, így komoly menettapasztalatokat nem gyűjtöttünk vele. De az feltűnt, hogy a modern turbódízelek korában mennyire természetesnek tűnik a régimódi dízel stílusa, amely még hírből sem ismeri a turbólyukat. Nyilván nem is ugrik meg soha, mint amit fenéken rúgtak, és pörgetni sem kell, szabad, de valahol imponáló a kiszámíthatósága. Mondjuk pszichésen is biztos sokat hozzátesz a tudathoz, hogy ez soha, de soha nem fog elromlani. Rücskös, BF Goodrich terepgumijaival, spéci laprugóival és spártai belsejével egyszerűen lehetetlen nem beleszeretni. Még az izgalmas, de költséges katonai extra felszerelés nélkül is.

Kéne? Nem kéne? Pontozz!
1373 szavazat - átlag: 9.03 (10-ből)
Kéne? Nem kéne? Pontozz!