Kristóf nem tipikus bűnöző. Éli a dolgozók mindennapi életét, házas, gyerekeket nevel. Ennek ellenére mégis engedett a kísérésnek. Egyszer próbálkozott kocsilopással. Az autózással kapcsolatos sztorik bírósági utóéletét bemutató sorozatunk alábbi története közel sem hétköznapi eset.

Nyitva maradt az ajtó. Te Pista, nem visszük el?

Az eladóként dolgozó negyvenes férfi délutános műszakja után késő este indult haza a barátjával, akit nevezzünk most Istvánnak – hamarosan kiderül, hogy miért a fantázianév. Ő szúrta ki az X5-ös BMW-t, amikor Budapest kertvárosi részén egy pirosnál megálltak. A kocsi résnyire nyitott ajtóval parkolt tőlük pár méterre.

Gyorsan jött a nyerőnek gondolt ötlet: félreállnak, és megnézik, mit rejt az értékes autó. Sőt, ha beindul, el is viszik.

Mintha filmből tanulták volna, egy sarokkal arrébb leparkolták Kristóf rozsdás Fiatját, majd visszagyalogoltak. Valójában nem Hollywood segített, inkább István rutinja, aki ismerte az autók ellopásának csínját-bínját.

Az X5-ös tényleg nyitva volt, mivel a környéken nem nagyon láttak járókelőket, a Fiattal hamarosan a BMW elé álltak. István abban maradt, Kristóf pedig átült a X5-be, majd válogatás nélkül mindent egy reklámszatyorba pakolt, amit talált. A szajrét már az ő kocsijában nézték át: forint és euró kápé mellett megtalálták a szervizkönyvbe csúsztatva a forgalmit is.

Éppen kéznél volt egy immobiliser-blokkoló

Pár perc alatt megbeszélték, hogy ha Kristóf be tudja indítani, elviszik az autót. Az X5 kulcs nélküli életre keltésével kapcsolatos infókat István gyorsan átadta büntetlen előéletű barátjának az éppen nála lévő kis kütyükkel együtt. Úgymint immobiliser-blokkoló és álkulcs.

A terv az volt, hogy a kocsit Kristóf kertes házának az udvarán pihentetik, mialatt István a kapcsolatait felhasználva egy alvilági társasággal megegyezik majd az árról. Rábólintottak, Kristóf neki is látott a beindítási folyamatnak, de 3 perc alatt sem birkózott meg az autó technikájával. István közben figyelte őt, és a környéket is. Ekkor szúrta ki, hogy az út túloldalán lévő társasház egyik erkélyén valakik cigiznek. És mintha őket figyelnék.

Szólt Kristófnak, de nagy meglepetésükre abban a pillanatban, ahogy beültek a Fiatba, megérkeztek a rendőrök. Istvánnak sikerült elmenekülnie a helyszínről, Kristóf kezén azonban kattant a bilincs. Gyorsan őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását – védelmével a Székely Ügyvédi Irodát bízta meg. Mondanunk sem kell, nem vált a hasznára, hogy Fiatjában a rendőrök mindent megtaláltak, ami hiányzott a BMW-ből.

Itt sok autótolvaj ül. Kristóf megúszta

Itt sok autótolvaj ül. Kristóf megúszta

Csak az egyikükből lett vádlott

A nyomozás során kiderült, hogy a cigarettázók már a legelső ajtónyitástól figyelték a párost, és egyből értesítették a rendőrséget, akiknek a kiérkezéséig folyamatosan telefonkapcsolatban voltak az ügyeletessel.

Nem sikerült ugyanakkor kideríteni, hogy ki volt a cikkünkben Istvánnak nevezett szökevény tettestárs, akiről Kristóf hallgatott. Ennek megfelelően egyedül állt a vádlottak padjára. A kerületi ügyészség “jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérletével” vádolt meg őt.

Lehet, hogy egyeseket a történtek után meglep, de a bíróság előtt Kristóf tagadta bűnösségét a lopással kapcsolatban. Szerinte az úgy történt, hogy észlelte a nyitott ajtót, ezért elhatározta, hogy “körülnéz” kicsit. Ellopni a BMW-t egyáltalán nem akarta. Védekezése többek közt abból állt, hogy az autóban előtte már jártak, ezért volt nyitva az ajtaja, a gyújtáskapcsolót sem ő rongálta meg. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a kocsijában talált szatyorban a BMW-ből elvitt tárgyak voltak.

Megszólalt a BMW tulajdonosa

A bíróság tanúként hallgatta meg az erkélyen cigarettázókat, és az X5-ös tulajdonosát. A hatvanas hölgy elmondta, hogy öt nappal korábban parkolt le a kocsijával, azóta nem járt az autó közelében. Határozottan állította, a BMW-t lezárt állapotban hagyta el.

A 2000-es évjáratú autó értékét a szakértő 2,2 és 2,6 millió forint közé helyezte. A gyújtáskapcsolóban keletkezett kár pedig az utólagos szakszervizes javítás szerint 115 ezer forint volt.

A bíróság a vádlott tagadásával szemben a tanuk és tulajdonos vallomására alapozta ítéletét. Logikátlannak találta, hogy a vádlott csak úgy beleüljön az X5-be, mindenféle indok nélkül. Továbbá kétséget kizáró tényként fogadta el, hogy a vádlott a helyszínre nem egyedül érkezett, ismeretlenül maradt társával együtt mozgott és cselekedett, később ismeretlen társa a vádlott tevékenységét figyeléssel biztosította, majd jelzett is neki, hogy észrevették őket. Ezt követően a rendőrök kiérkezésekor futva elmenekült.

Mi lett az ítélet?

A bíróság a fentiekre tekintettel megállapította, hogy Kristóf elkövette a lopás bűntettének kísérletét, mint társtettes.  Ezért 1 év börtönbüntetésre ítélte őt, amit 2 évre felfüggesztett.

Átszámoltuk a rendőrség adatait, és egészen más toplista jött ki az ellopott autókra.
Itt megtudhatja, hogy az ön kocsiját kedvelik-e a tolvajok.