Agyonkaristolt dísztárcsa, sarkokon meghúzott lökhárító, 9999 kilométernél kiakadt napi számláló, soha le nem nullázott fedélzeti számítógép. Csokipapírok és műanyagflakonok a hátsó lábtérben, hónapokkal az átállítás után is késő/siető óra, műkörömmel összekarmolt kilincsfészek: a női autók jellegzetességeit összegyűjtve csupa olyan vonás jutott eszünkbe elsőre, ami nem valami hízelgő a hölgyekre nézve.

Imádjuk és nagyra becsüljük a nőket, de ha autóba ülnek, az jól működő párkapcsolatokban is temérdek konfliktus forrása lehet

Valljuk meg, nemcsak hölgyeknek okozhat nehézséget a beállás szűk parkolóhelyekre

Valljuk meg, nemcsak hölgyeknek okozhat nehézséget a beállás szűk parkolóhelyekre

Ám a nők autóhoz fűződő tulajdonosi viszonyát kár lenne ennyire elnagyolni. Némi gondolkodás után eszünkbe jutottak csajok pedánsan mosatott autóval és férfiak által használt kocsik járdaperemen lesikált felnivel, megnyomott lökhárítóval és tele szeméttel. Inkább megkérdeztünk néhány lányt, akik életvitelszerűen autóval járnak, miből próbálnák ők kiszúrni, hogy a tulaj a szebbik nemhez tartozik? Az derült ki, hogy nem érdemes hímsoviniszta alapállásból közelíteni és a klisékhez ragaszkodni.

Rúzs és oktánszámnövelő

„Nincs lila üléshuzat, se rózsaszín kormányvédő a kocsimban, az ablakot sem lepik el plüss állatok. Ellenben van benne kézfertőtlenítő gél, törlőkendő és külön kézkrém. (Amit a lágy felületű, minőséginek ható műanyagok nehezen bírnak. Például a Volkswagennél külön részleg foglalkozik azzal, hogy a kapcsolók és burkolatok legalább a gyakori kézkrémeket tartósan elviseljék.) Használok portörlőt, illatosítót és ápoló sprayt a műszerfalhoz. A csomagtartóban egy óriás ikeás táska, egy kisebb bevásárlószatyor valamint tollasütőkészlet, pléd és frizbi utazik, mert sosem tudhatod, mikor tör rám a piknikezés. Egyébként a napi számlálót mindig lenullázom, sőt még oktánszámnövelő adalékanyagot is hordok magammal, mert jót tesz a motornak és így olcsóbb, mint táltosbenzint tankolni.” – mesélte egyikük.

Jót tesz egy autónak, ha van valamilyen színe. A nők képesek az ekrü, a bézs, a barackszín megkülönböztetésére, érzik továbbá a pink, a hússzínű, a rózsaszín, a mályva és a lila közötti átmeneteket

Jót tesz egy autónak, ha van valamilyen színe. A nők képesek az ekrü, a bézs, a barackszín megkülönböztetésére, érzik továbbá a pink, a hússzínű, a rózsaszín, a mályva és a lila közötti átmeneteket

Az autó színe viszont tényleg fontos, még ha sokaknak a fekete is a kedvencük – mondta kolléganőnk. „A nők – ha tehetik – kerülik az átlagos színeket. Barátnőim pezsgőmetál, kobaltkék, arany és kifakult rózsaszín bugyira emlékeztető gyöngyházfényezésű autót választottak, utóbbit virágmatricákkal. Mindegyikük rendelt üléshuzatot és kormányvédőt, a legextrémebb a leopárdmintás kormányvédő. Ez szerintem is őrület!”

Túl az emancipáción

De a „nő a volánnál” továbbra sem kopott ki a köznyelvből figyelmeztetésként (vagy fenyegetésképp?). Pedig az előítéleteknek nemigen van alapjuk. Az egészen biztosan nem igaz, hogy a nők en bloc rosszul vezetnek. A tévhit talán abból a korból ered, amikor apu beivott és anyu vezethetett haza a telekről a vasárnap délutáni csúcsban. A feleség minimális tapasztalattal kényszerült vezetni, súlyosbítva a kapatos férjjel, aki nem győzte osztani az asszonyt a jobb egyből.

Rögös volt az út az emancipációig. A ma vezető nőknek könnyebb dolga van, mint édesanyjuknak volt évtizedekkel ezelőtt

Rögös volt az út az emancipációig. A ma vezető nőknek könnyebb dolga van, mint édesanyjuknak volt évtizedekkel ezelőtt

Az én autóm az én váram

Szerkesztőségünkben azt tapasztaljuk, hogy a nap mint nap autóval járó hölgyek azt az egy kocsit, amiben naponta ülnek, sok esetben imponálóan vezetik. Társuk lehet dobozos furgon vagy übercuki Corsa, jól bánnak vele, ismerik a határait és bárki bármit mond, képesek elhelyezni egy parkolóhelyen. Néha persze érintőre veszik a tereptárgyakat és a nyolcadikig száll a kuplungszag, de ugyanezt férfiak is produkálják.

Minden téren fontos a nőknek a színharmónia

Minden téren fontos a nőknek a színharmónia

Az idill nem egyszer szertefoszlik, ha át kell ülni egy másik autóba, amiben másutt vannak kezelőszervek, a műszerfal helyett az indexkar végén kell lámpát kapcsolni vagy fordítva, és egyébként is: ez nem az ő kedvenc Yarisuk, amely a legeslegjobb autó a világon.

Tudományos alapon

A nők és az autók kapcsolatáról saját benyomásainknál tudományosabb információinkkal is szolgálhatunk. Kiadóvállalatunknál sokféle vizsgálatot végeznek közvélemény-kutatással foglalkozó kollégáink. A Sanoma egyik online kutatásban 2894 fő alapján szűrték le, milyen a válaszadók viszonya az autózáshoz.

Kiadónk egy felmérése szerint a válaszoló nők 15 százalékának a saját kocsi egy beteljesült álom

Kiadónk egy felmérése szerint a válaszoló nők 15 százalékának a saját kocsi egy beteljesült álom

A kimutatások szerint a háztartások 82 százalékában van autó és ahol adott a gépsárkány, ott a hölgyek 79 százaléka rendszeresen használja is. A szín kiválasztása 30 százalékuk szert kizárólagosan vagy többnyire rajtuk múlt . A nők olyannyira nem tűnnek színfüggőnek, hogy az autóvásárlások kapcsán kialakuló konfliktusok között a márka és a típus kiválasztása, illetve az ár is több vitát vált ki az érintettek között, mint az autó színe.

Nők is adnak tanácsot autóvásárláskor

Az autókhoz kapcsolódó hozzáértés esetében a többség inkább semleges álláspontra helyezkedik, és a nők tizede állítja, hogy ért az autókhoz. Azonban érdeklődés terén jobb a helyzet, a nők negyede állította, hogy érdeklik az autók.

Családanyák mindennapjai megoldhatatlannak tűnnek autó nélkül

Családanyák mindennapjai megoldhatatlannak tűnnek autó nélkül

A két nem tagjai
Egyformán jól vezetnek
42% (13)
A nők jobban (nő vagyok)
0% ()
A nők jobban (férfi vagyok)
10% (3)
A férfiak jobban (nő vagyok)
6% (2)
A férfiak jobban (férfi vagyok)
42% (13)
A nők nem maradnak ki az autóvásárláshoz kapcsolódó tanácsadásból sem. Több mint harmaduknak kikérték a véleményét az elmúlt öt évben, közel azonos arányban családon/háztartáson belül, vagy ismerősök/barátok körében.

Ettől függetlenül a hölgyek zöme, a felmérés szerint 66 százalékuk azt válaszolta, hogy elsősorban használati tárgyként tekint az autóra, 15 százalékuknak azonban a saját kocsi egy beteljesült álom. Ez a kutatás is megerősítette, hogy a nőknek a legfontosabb szempont a biztonság: a válaszoló hölgyek háromnegyedének a biztonság a legfontosabb vezetés közben.

Nem csupán a passzív biztonság, nem is csak az aktív fontos és önmagában nem is csak az, hogy az autó minden reggel beinduljon és ne robbanjon le, ami kiszolgáltatottá tenné gazdáját. Ezek mind számítanak, de talán nem véletlen, hogy az autói megbízhatóságáról ismert Toyota és az ütközésbiztonságban évtizedek óta kimagasló Volvo is igen kedvelt autómárka a szebbik nem körében.