Sokáig szentül hittem benne, hogy a horgászás a megromlott házasság legbiztosabb jele. Elsőként az asszony felelősségét vizsgálnám abban, ha vödörrel és botokkal felszerelkezett emberek reggel négykor a nádasban állják a szúnyoginváziót. Milyen sárkány kényszerítheti őket erre a rituáléra, csak hogy ne kelljen otthon lenniük?

A sok könyv nem csak hőszigetelés

De egyre több horgászt ismertem meg, aki boldogan él és nem menekülésből űzi ezt a sportot. Egyszerűen csak élvezi a kikapcsolódást, akár még a fővárosi rakpartokon is. Az Autó Magazin és a Vezess szerkesztőségében többen is pecáznak, közülük Gajdán Miklós fogta be horgászautónak a nyártól őszig velünk lévő 3008-ast.

Mikiről mondta azt egy kollégánk, hogy náluk az a sok könyv nem hőszigetelés. Ő a mi intelligens háttértárolónk, hadtörténeti kérdésektől a gőzmozdonyig, atomerőműtől a teaszertartásig bármiben hagyatkozhatunk rá. Gajdán urat Szörényi Eszter, a szerző kislánya is elkísérte hallesre.

Miki bácsi varázsládájából Eszternek az etetőcsúzli tetszett a legjobban. Kedvenc autója a Peugeot, mert oroszlán van az emblémájában, ami ezerszer érdekesebb holmi propellernél vagy stilizált betűnél

Miki bácsi varázsládájából Eszternek az etetőcsúzli tetszett a legjobban. Kedvenc autója a Peugeot, mert oroszlán van az emblémájában, ami ezerszer érdekesebb holmi propellernél vagy stilizált betűnél

Abból indultuk ki, hogy nincs külön horgászautó. Ilyenkor a család egyetlen kocsiját kell befogni horgászatra is, amihez a Peugeot nagyobbik crossovere jó alapokat kínált. Alja nem túl alacsony és bár egyedül a hibridváltozat 4×4-es, hepehupás úton a többivel is be lehet jutni a kedvenc horgászhelyre. Főleg, ha az okos kipörgésgátlót, a Grip Controlt is megrendelte az előrelátó tulaj. Ám egy igazi horgászautóra a fekete helyett a karcosodást jobban bíró, világos fényezés javallott.

Tele van ötlettel a 3008

A belső tér annyira praktikus és ötletes, hogy könnyen helyet találunk benne a halfogás megannyi kellékének. Fontos kritérium, hogy az összecsukva is akár 1,5 méteres bot elférjen, lehetőleg a csomagtartóban.

Nem elég, ha nagy a csomagtartó, szeparálható rekeszek kellenek bele. Véres, vizes hal szállítására jobb lenne az egyik oldalán gumival bevont, megfordítható csomagtérszőnyeg

Nem elég, ha nagy a csomagtartó, szeparálható rekeszek kellenek bele. Véres, vizes hal szállítására jobb lenne az egyik oldalán gumival bevont, megfordítható csomagtérszőnyeg

Ám ekkora hely nagyon kevés autóban van. A 3008-ban sincs, de az osztott üléstámlákon túl itt a sílécalagutat használva a kartámasz helyén is előredughatók a botok. Ha nincs szükség a jobb oldali helyekre, az utasülés támláját lehajtva előredughatjuk a rövidebb horgászbotokat.

Nem elég a nagy csomagtér

A háromféle magasságban rögzíthető csomagtérpadló nagyon hasznos, mert a család cucca mehet felülre, az alagsorban pedig elférnek a pecázás kellékei. Van olyan állás, amikor az osztott ajtó alját lehajtva telerámolt csomagtérnél is hozzáférhető az alsó rész. A kompakt SUV-k között egyedülálló ajtó azért is jó, mert az ülőkéről nagyon kellemesen lehet compóra, keszegre vagy bármi másra menni, netán a tűznél halat sütni. Az ajtó 200 kilóval terhelhető, ketten is lógathatják a vízbe a horgot.

A felszerelt boton kívül a horgászat másik alapkelléke a vödör, amiben velünk jöhet a csalihal, mondjuk a sneciként ismertebb szélhajtó küsz. A vödörben bekeverhető az etetőanyag is, például kukorica, krumpli, magdarák keveréke, vagy amiben az illető hisz. Ha van rá mód, az etetéshez bottal vagy mélységmérővel meg kell találni a tó legmélyebb pontját, mert a legmélyebb helyen gyűlik össze a táplálék, oda szokik a hal.

Távirányítós etetőhajó

Egy héttel a nagy nap előtt érdemes elkezdeni a beetetést. A vándorhorgásznak, akinek nincs állandó helye, nehezebb a dolga, aki viszont visszatérő vendég valahol, akár GPS-szel rögzítheti az etetési pontot a Balaton közepén. Létezik távirányítós etetőhajó is, hogy ne kelljen mindig beevezni a helyszínre, amely műholdas navigációval pontosan visszatalál az adott helyre.

Folyóvízen jó helyszín a házilagos sarkantyúk, természetes gátak mögötti terület, ahol a folyó lelassul és kirakja a sodort táplálékot. Persze az etetés helyétől lejjebb érdemes bedobni, ahová a víz hordja a táplálékot.
 

Lehajtható az első ülés támlája, ami nemcsak a pecázóknak jön jól

Lehajtható az első ülés támlája, ami nemcsak a pecázóknak jön jól

Öt literrel elmegy százon

A dízelmotoros Peugeot-val minimális költséggel utazhatunk pecázni. Két hónap alatt hatezer kilométert tettünk meg vele, a nyugodt országúti, autópályás szakaszokon stabilan 4,9-5,1 l/100 kilométer közötti fogyasztással. A 3008-ast szép műszerfala, ötletes belső tere és komfortja miatt szeretjük igazán. Dízelként is halkan fut, kényelmesek az ülései, szélzaja sem jelentős.

Horgászáshoz a 3008 nagyon bevált, de kíváncsiak vagyunk arra is, mit tud a konkurenciával szemben. A vadonatúj Suzuki SX4 S-Crosst és a kategória legsikeresebb autóját, a Nissan Qashqait választottuk ellenfeléül. Nemsokára megírjuk, milyen eredmény született az összehasonlító teszten.

Addig is nézzétek meg ezt a horgászvideót Szigligetről, az 1980-as évekből, amelyben vízmérés után pontos eresztékállítás következik: