Újabban nem csak az autósok lámpavillogtatásából és a rádiókba betelefonálóktól értesülhetünk arról, hol készülnek a gyorshajtókról drága fotók, hanem magától a rendőrségtől is. Ami – valljuk be – első blikkre kicsit szokatlannak tűnik. A telefonunkra érkezhet az információ egy magyar fejlesztésnek köszönhetően.

Kevésbé köztudott, hogy a police.hu-ra a rendőrség régóta felrakja a traffipaxok helyét, feltételezhetően nem látogatják az autóba pattanás előtt ezt az oldalt napi szinten a sofőrök. Az új alkalmazások mögött álló rendszerekbe viszont felviszik az adatokat, így a telefon a fix, és az ORFK által közölt mobil traffipaxok helyéről  is értesít, plusz a használók is beküldhetik az információt a közösségnek, ha sebességmérést látnak.

Voltak már hasonló applikációk korábban is, különféle cégek fejlesztettek ilyeneket, ennek viszont az az újdonsága, hogy egy hivatalos rendőrségi oldal, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja egy cikkben kvázi reklámozza azt.

Meggyőzték a rendőrséget

“Nem volt könnyű meggyőzni a rendőrséget, mert a közvélekedés egy része a traffipax-előrejelzőkre úgy tekint, hogy azok a gyorshajtókat segítik. Mi viszont hisszük, hogy az applikációnk a baleset-megelőzést szolgálja  azzal, hogy a sebességhatárok betartására figyelmeztet” – közölte a  Vezess.hu kérdésére Borbély Roland.

Az applikációt fejlesztő vállalkozás társtulajdonosának végül sikerült  rávennie a rendőrséget, olyannyira, hogy még csak nem is reklámként  rakták fel az OBB honlapjára a  fejlesztést, hanem a “Megelőzés” rovatba töltöttek egy cikket “Új  alkalmazás okostelefonra” címmel.

ORFK: szakmai érdekesség

“Elsősorban a közlekedésbiztonságot kívánja javítani a 21. századi információs technológia segítségével” – mondja az ORFK, amely a Vezess.hu miértet firtató kérdésére azt válaszolta, hogy mint “szakmai érdekességet” mutatták be az olvasóiknak az alkalmazást. A rendőrség szerint ösztönzi a járművezetőket “a sebességhatárok betartására és a figyelmesebb közlekedésre”.

Borbély Roland elmondta, szeretnék továbbfejleszteni az alkalmazást a közlekedésbiztonság irányába oly módon, hogy figyelmeztesse a biztonsági öv bekapcsolására a jármű vezetőjét, valamint arra, hogy ne  igyon alkoholt vezetés közben.

Az applikáció ingyenes.

Jól fogynak a rendőrátverő radarok

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a fentihez hasonló telefonos applikációkon felül Magyarországon engedélyezettek a traffipaxokat előjelző radar- és lézerdetektorok is. 2012. szeptember 1-től hatályos szabályozás kimondja: “Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát.”

Másfél hónappal később már tisztán látszott, hogy a törvény miatt megugrott a sebességet mérő rendőröket kijátszó radarok forgalmazása.

A radar- és lézerdetektorok akár több száz méterrel is előre tudják jelezni a sebességmérőket. A legális készülékek között találni szélvédőre rögzíthetőt, lökhárító mögé beépíthetőt, és a rendszámtábla-keretbe szereltet.

Olvasta már? Alonso meggondolta magát!