Vezetéstechnika

Az eltérő típusú autók eltérően viselkednek határhelyzetben. Ezért fontos, ha vezetéstechnikai tréningen veszünk részt, lehetőleg az általunk használt típussal gyakoroljunk, ellenkező esetben komoly meglepetés érhet minket a való életben.


Olvasónk kérdezi

Üdvözletem Gyula!

Annyit szeretnék öntől kérdezni, hogy saját autóval kell a helyszínre érkezni vagy esetleg van egy tesztautó(nem azért mert zúzni szeretnék) esetleg van anyagi vonzata a dolognak? Ha tegyük fel csak kíváncsi lennék a képességeimre vagy tanulni 1-2 “nemárthatudom” technikát?:-)

Szakértőnk válasza

Kedves Zoltán !

Cégünk a tréningekhez alapesetben nem biztosít gyakorló autót, ennek nyilván anyagi okai vannak.
2005 óta múködünk úgy, hogy évente ezer emberből kb. 20 szeretne bérelni autót.A tréning célja , hogy a vezető saját, minden nap használt autójának a határait ismerje meg, azokkal a gumikkal, amelyekkel éppen az évszaknak megfelelően fel van szerelve. Így hiteles képet kap arról ,hol húzódnak önmaga, és autója teljesítőképességének határai.

Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 1
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 2

Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata?

Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata?

Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 9
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 10
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 11
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 12
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 13
A közlekedés során elkövethető bűnök egyik legaljasabb fajtája a cserbenhagyás. Áldozatként ennél nincs bosszantóbb helyzet, a baleset okozója örökre elillan, és esély sincs a kártérítésre.
Fotó megosztása:
Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 15 Azt a pénzt, amit pl. 5 autó pályán tartására költenénk kezdettől fogva, a pályára költjük, pl. az öntözőrendszerek fejlesztésére, műgyanta pályák további építésére. A hozzánk érkező cégek nagy része kimondottan úgy rendeli meg a tréninget, hogy a dolgozó a céges autóval köteles részt venni a képzésen. Az autók , és a gumik simán károsodás nélkül kibírják a tréninget, van olyan megrendelőnk, aki egy autóval két dolgozót küld hozzánk, és ezek az autók is kibírják.

Nem ész nélkül megyünk, és nem a kézifékes fordulókat gyakoroljuk. Azt hogy 70-100-ról fékezünk párszor azt egy alsó középkategóriás autó elviseli ABS-el. Hiába bérelnénk a vendégünknek egy ESP- vel, vagy DSC – vel felszerelt összkerekes felnőtt autót, ha otthon egy ennél gyengébb autóval berreg. Gagyit nem akarunk adni, ez napi 5 ezer forintból megoldható lenne, ha a vevő úgy dönt saját költéségén egy bármilyen bérelt autóval érkezik, ezt megteheti anélkül is hogy nekünk emiatt aggódni kellene.

Üdvözlettel, Székely Gyula

Autóvásárlás

Olvasónk francia autóra vágyik olcsón, lehetőleg 300.000 forintos árért maximum. Biztassuk, vagy lebeszéljük? Szakértőnk segít eldönteni a kérdést.

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Uram!

Egyéb anyagi megfontoltságból kb. 300.000,- Ft-ot szeretnék autóvásárlásra költeni. Naponta kb. 50 km-t autózom, vagy kevesebbet és nem szeretnék dízel autót. Van is kiszemelt áldozat: R. Laguna 1.8-2.0 16V. A neten ebben az árfekvésben többet is találtam, igen gazdagon felszerelve és a fórumokon is több a pozitív vélemény róluk. Engem a francia autómizéria különösebben nem érdekel. Az Ön véleményét is szívesen venném a vásárlás előtt.

Köszönettel, Attila

Mit tehet egy cserbenhagyás áldozata? 16 Szakértőnk válasza

Kedves Attila!

Az első Laguna tényleg nem rossz. Ha már kinézte és erre vágyik, nem szeretném lebeszélni róla. De ha mégsem veszi meg ezt, akkor hasonló árban jó autó a Renault 19, kicsit többért a Citroën Xsara. Az 1,4-esek fogyasztása kedvezőbb, mint a kinézett Lagunáé. Ha a minél kisebb fenntartási költség a lényeg, akkor viszont semmi nem múlja felül az 1988 utáni Swiftet.

Üdvözlettel, Szörényi András

Jog

A közlekedésben elkövethető bűnök között nincs aljasabb a cserbenhagyásnál. Elhagyni egy baleset helyszínét, felelősségvállalás nélkül még komolyabb bajba sodorja az áldozatokat, akiknek alig akad esélyük a kártérítésre.


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvédúr!

A következő kérdésem lenne.2013.04.01.-én egy ámokfutó miatt balesetet szenvedtem.5 autót akart megelőzni egy teljesen lehetetlen helyzetben,hiszen frontálisan jött velem szemben (kb.3m el )Azonnal félrehúztam a kormányt,minek következtében a puha föld visszadobott,majd a szembe sávba 3x keresztbe majd az árokba 4x bukfencezve,felborultunk.

A kocsi totálkár, mi kisebb sérülésekkel megúsztuk a csodának köszönhetően, viszont a tettes elhajtott, de tanunk van aki látott mindent. Egyértelműen kiderül,hogy csak áldozatok voltunk, de kártérítést nem biztos hogy kaphatnék, mivel valószínű hogy nem tudták elkapni az ámokfutót.  Kérem segítsen nekem abban, hogy van e némi esélyem hogy valamennyi pénzt valakin belehet e hajtani.

Köszönettel, H.O.

Szakértőnk válasza

Tisztelt Olvasónk!

Amennyiben ismert az okozó rendszáma, úgy kideríthető, hogy ki a felelősség biztosítója, így ahhoz a biztosítóhoz lehet fordulni a kártérítési igényével, még akkor is, ha a vezető személye nem derül ki egyértelműen. Amennyiben azonban a rendszám sem ismert, akkor a Magyar Biztosítók Szövetségét (MABISZ) keresse meg. A MABISZ azonban csak akkor fizeti ki a gépjárműkárt, ha súlyos személyi sérülés is történt,egyéb esetben legfeljebb saját CASCO biztosítójától várhat kártérítést.

Tisztelettel:
dr. Kozma Tamás ügyvéd
www.karterito.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!