Idén is Rotterdam belvárosában rendezik meg a Shell Eco-marathont, amely a világ legkomolyabb, legtöbb résztvevővel megrendezett versenye a diákok által épített alternatív hajtású járműveknek. A tavalyi fantasztikus magyar szereplés után 2013-ban öt hazai csapatot hívtak meg a május közepi többnapos rendezvénysorozatra, amelyre 24 országból 224 team-et várnak.

A tavalyi versenyen – ennek helyszínéről a vezess.hu számos tudósítást küldött – magyar rekord is született, hiszen a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata a kalkulált eredmény szerint 2696 kilométert tett meg egyetlen liter üzemanyaggal. Ezzel az eredménnyel a Megameter III nevű járművet és Á. Tóth Kriszta pilótát csupán a hosszú évek óta legyőzhetetlen, gigaköltségvetésű francia Microjoule-La Joliverie csapata előzte meg, amely egyben a világrekordot is tartja.

Természetesen a GAMF versenyautója jelentős fejlesztésekkel készül a májusi visszavágóra, mint ahogy a többi magyar csapat is.

A magyar mezőny legfiatalabb versenyzői a Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai lesznek ismét, akik a 2013-as versenyre teljesen új járművel és speciális 3D technológiával tervezett karosszériával készülnek. Az Óbudai Egyetem hallgatói az idei fejlesztések során külön figyelmet fordítottak az autó elektronikájára, amit teljes egészében a tanulók gyártanak.

Idén saját műhelyükben készítik fel a pécsi egyetemisták a Hi-Orca nevű járművüket, amely teljesen új hajtással, kisebb tömeggel, így nagyobb hatásfokkal vág neki a versenynek. A győri Széchenyi István Egyetem különítménye, a SZEnergy Team az idei versenyre kategóriaváltás miatt egy teljesen új városi elektromos autóval készül, amelyen a segédtöltést napelemek biztosítják majd.

A Shell Eco-marathon győztese az lesz, aki az autó tervezésének és a felhasznált technológiának köszönhetően a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh vagy 1 liter üzemanyaggal.