Jog

A gyorshajtás miatt kapott bőrnyúzó büntetéstől szabadulna meg olvasónk, mivel nem ő vezetett, sőt ott sem volt, egyáltalán semmi köze az egészhez.


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy kaptam egy gyorshajtásos csekket,viszont nem én vezettem, hanem rokonom, Rudolf. Lehet valamit ez ügyben tenni, hogy ne gazdagítsam a rendőrséget 30 darab Mátyás királlyal? Egyébként a képen nem látszik ki vezette.

Köszönöm válaszát előre is.

Szakértőnk válasza

Tisztelt Olvasónk!

Amennyiben a rokona két tanú előtt lenyilatkozza, hogy ő vezette az autót, illetve Ön is tesz egy nyilatkozatot, hogy átengedte a gépkocsi használatát a rokonának, és ezt a két nyilatkozatot egy kérelemmel megküldi a rendőrségnek, a határozatot Ön ellen visszavonják, viszont a rokona ellen a bírságot újra kiszabják.

Önmagában egy olyan levél, hogy nem Ön vezette a gépkocsit, hanem olyan közeli hozzátartozó, akit nem kíván megnevezni, közigazgatási bírság esetén nem vezet mentesüléshez (csak szabálysértési bírság esetén lehet ezzel védekezni).

Tisztelettel:
dr. Kozma Tamás
www.karterito.hu

Vezetéstechnika

Egy kedves olvasónk vezetéstechnikai szakértőnk felkészültségére kíváncsi. A kissé pimasz kérdés nem marad válasz nélkül, Székely Gyula őszintén vall szakmai tapasztalatának eredetéről.


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Székely Úr !

Ön hány kilométert vezetett közúton? Járt már a Brenner hágón vagy hasonló veszélyes helyen pl. 24 tonnás nyergessel vagy autóbusszal amelynek Ön ült a bal első ülésében?

Üdvözlettel: Zsolt

Szakértőnk válasza

Kedves Zsolt!

Az első kérdésére a válasz, nem tudom pontosan, a jogosítványomat 1975.-ben állították ki. Másokkal szemben én ezt nem tartom nyilván,annyit tudok, kevés olyan nap volt, amikor 2, 4, 6 , vagy 10 kerekű járművet ne vezettem volna
A.-ból B.-be.

A veszélyes helyeket én mindvégig elkerültem,télen meg aztán végképp csak garázsszolgálatra kértem magam.

Kétszer próbáltam meg a Brenner hágóhoz elmenni, de nem sikerült. Az első alkalommal az volt a járműre felírva, hogy Hungarocamion Nemzetközi Autóközlekedési Vállalat, másodszor is megpróbáltam akkor meg az volt felírva a busz oldalára hogy BKV Tanulójárat.

Így ez tehát nem sikerült, így kalandvágyból itthon maradtam, hogy céltáblája lehessek okos, szép, és bátor autóstársaimnak. 1998 óta dolgozom mint vezetéstechnikai instruktor, és halkan, csendben, saját erőmből és elképzeléseim alapján létrehoztam egy vezetéstechnikai központot, ahova aki akar eljön, és kipróbálhatja hogy 100km/h-ról fékezve, mire képes ha úgy valóban megpróbálná.

Nem a történetmesélés szintjén, hanem úgy valójában. Az a jó hír, hogy tavaly 1410 vezető gondolta úgy, hogy eljön az általam tartott tréningre. És tényleg itt voltak. Ők már saját felelelősségérzetüktől vezérelve tettek egy lépést. Abban bízom, hogy a helyes irányba. Ezt talán az igazolja vissza, hogy ki is fizették.

Üdvözlettel Székely Gyula

Autóvásárlás

Elektromos hibák jelentek meg a nyolc éve töretlenül szolgáló Renault Clionál ezért megérett a cserére? De vajon mivel lehet leváltani a francia kisautót? Szakértőnk válaszol!


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő Úr!

Ismét Önhöz fordulok, kérdéssel. Bízom abban, hogy most választ is kapok. Használt autó vásárlás előtt állok. Renault clióm van jelenleg, ami 8 évig nagyon kiválóan megfelelt, de az utóbbi időben elektromos hiba miatt, amit nem találnak, rengeteget ráköltöttem.

Helyette hasonló kategóriájú kocsit keresek, de masszívabb alvázzal, 1,4-es motorral, mivel van 2 km emelkedő és 1 km földút a házamig. Egyébként túlnyomórészt városban használom évi 15 ezer km. körül hajtva. Segítségét a márka és típus megválasztásában kérem. 4-7 évesben gondolkodom. Szempont a mérsékeltebb fogyasztás és olcsóbb alkatrész/szerviz.

Köszönettel Szelidi.

Szakértőnk válasza

Kedves Szelidi!

Sajnos nem írt összeget, ami megnehezíti a válaszadást. Ha a fogyasztás és a strapabírás mellett a térkínálat is szempont, akkor a nagyon sokat kibíró és nagy Dacia Logant ajánlom.

Ha a Logan csúf és elég kisebb csomagtartó, akkor ott a csinosabb Dacia Sandero, szintén egészséges hasmagasságal. 1,4 literes benzines motorjuk 6,9 és 7,5 liter között fogyasztott tesztjeinken városi forgalomban. Egymillió Ft alatt az ötajtós kisautók közül a Skoda Fabiát és a Hyundai Getz-et is sokra tartom.

Üdvözlettel, Szörényi András

Önnek is van kérdése?


Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!
Füstöl, csörög, de senki sem tudja a hiba okát? Karbantartási szakértőnk segít a bajban!