Javultak a közlekedési feltételek hétfő délutánra az országban, minden település megközelíthetővé vált, és csaknem minden útszakaszt megtisztítottak a hatóságok – közölte Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A politikus elmondta: a közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoznak országszerte, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. A legtöbb megyében az alsórendű utakat is megtisztították.

Budapest belvárosának egyik legforgalmasabb része, a Bajcsy-Zsilinszky út

Budapest belvárosának egyik legforgalmasabb része, a Bajcsy-Zsilinszky út

Hétfő délelőtt még megdöbbentő állapotokat tapasztaltak az autósok, amikor Pesten és Budán több, rendkívül nagy forgalmú főútvonalon azt láthatták, hogy nyoma sincs a tegnap éjszaka óta szakadó hó takarításának. Én másfél óra vezetés alatt egyetlen egy hótakarító gépet sem láttam.

A fővárosban autózó tízezrek tapasztalhatták délelőtt, hogy nem ritkán bokáig érő hótörmeléket túrnak jobbról balra, majd balról jobbra a járművek olyan fontos útvonalakon, mint a négysávos Andrássy út, a hatsávos Bajcsy-Zsilinszky út, a szintén négysávos Alkotmány út, Szent István körút, Margit híd, vagy az Árpád fejedelem útja.

Nem jobb az Alkotmány utca sem

Nem jobb az Alkotmány utca sem

Azt fel sem soroljuk, hogy a pesti Arany János utcától a budai Szépvölgyi útig mennyi normál szélességű (egyirányú vagy kétszer egy sávos) úton tapasztaltunk hasonlót. A közlekedés mindenütt ugyanaz volt: a részben kitaposott sávok között feltorlódott hó miatt a sávváltások alkalmával a gyakorlatlan sofőrök alatt meg-megcsúsztak az autók, ami rendkívül balesetveszélyes.
A Margit hídon sem volt nyoma hótakarításnak

A Margit hídon sem volt nyoma hótakarításnak

Budapesten éjszaka kezdődött a hószakadás, reggelre 10-15 centis friss hóval takarva be a várost. Az FKF Zrt. gépeinek ebből következően már éjszaka meg kellett volna kezdeni legalább a legfontosabb utak takarítását. Lehet, hogy így történt, de az általam használt utakon ennek nyomát sem lehetett látni.
Itt fordul rá a Margit híd forgalma az Árpád fejedelem útra

Itt fordul rá a Margit híd forgalma az Árpád fejedelem útra

Habár a fenti képek egy részén alig látni autót, a belvárosban több helyen óriási torlódások alakultak ki. Az általam megtett 10-12 kilométerhez például másfél óra kellett.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn éjfélig ingyenes a tömegközlekedés használata, ezt a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes hálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon).

Mivel nincs letakarítva az út, a kerékpárosok csak a kitaposott sávban képesek tekerni. Ha jönnek szemből, akkor balesetveszélyes megelőzni őket

Mivel nincs letakarítva az út, a kerékpárosok csak a kitaposott sávban képesek tekerni. Ha jönnek szemből, akkor balesetveszélyes megelőzni őket

Jelentős fennakadásokat okoz a havazás a budapesti tömegközlekedésben is, közölte az MTI. Délelőtt a felszíni járatok általában 15-30 perces késéssel közlekedtek, kivéve a 4-es és 6-os villamosokat, valamint a HÉV-eket. A hegyvidéki járatok közül több is rövidített vagy terelt útvonalon járt.

13.30-kor azt közölte a BKK, hogy egyetlen tömegközlekedési vonal sem áll már a havazás miatt, késésekre azonban továbbra is számítani kell. Mi tesszük hozzá, hogy a havazás délelőtt elállt a fővárosban.

Szépvölgyi út

Szépvölgyi út

Egy időre le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az 1-es kifutót, a 2-es pedig műszaki okok miatt nem használható. Emiatt több járat is várakozott a légtérben, a Germanwings stuttgarti járata Temesváron szállt le, majd visszaindult Budapestre, és nem sokkal 10 óra után leszállt eredeti célállomásán.

Az MTI összefoglalója szerint országszerte jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben hétfő reggel és délelőtt a havazás. A Veszprém megyei Hidegkutat reggel elzárta a hó, de az országban több főúton is elakadt kamionok nehezítik a közlekedést.

Az M70-es hétfő délelőtt. Fotó: MTI

Az M70-es hétfő délelőtt. Fotó: MTI

A magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az ország nyugati és középső részén, vagyis az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezen járhatóak, a hóesés mellett hóátfúvás és ónos eső is nehezíti a közlekedést.
Elakadt teherautót próbálnak menteni Győr határában a 81-es főút egyik autópálya-felhajtójánál. Fotó: MTI

Elakadt teherautót próbálnak menteni Győr határában a 81-es főút egyik autópálya-felhajtójánál. Fotó: MTI

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, a délelőttig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves.

A mellékutakon is hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos. Több megyében az elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

A MÁV hálózatán egyre több vonalon kell késésekre számítani, több járat – a délelőtti információk szerint – egy óránál is többet késik. A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak.

Kerékpározni sem nagy öröm a hóesésben, de nem reménytelen. Dupla menetidőre, és izzasztó helyzetekre kell számítani.

12.30-kor a Mávinformra hivatkozva közölte az MTI, hogy a hóhelyzetre tekintettel, a nagyobb torlódások és a még nagyobb késések elkerülése érdekében a monori, a váci, valamint egyes gödöllői és egyes sülysápi elővárosi vonatokat nem indítják el.

A rendkívüli időjárás miatt a kamionforgalom elől lezárták a Somogy és Zala megyei határátkelőket mindkét irányban, a személyautók forgalma zavartalan – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság délben.

Amennyiben ön hasonlót, vagy mást tapasztalt az utakon (nem csak Budapesten), írja meg a cikk alatt.

Így vezessen havon biztonságosan!