Javultak a közlekedési feltételek hétfő délutánra az országban, minden település megközelíthetővé vált, és csaknem minden útszakaszt megtisztítottak a hatóságok – közölte Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A politikus elmondta: a közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoznak országszerte, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. A legtöbb megyében az alsórendű utakat is megtisztították.

Budapest belvárosának egyik legforgalmasabb része, a Bajcsy-Zsilinszky út

Hétfő délelőtt még megdöbbentő állapotokat tapasztaltak az autósok, amikor Pesten és Budán több, rendkívül nagy forgalmú főútvonalon azt láthatták, hogy nyoma sincs a tegnap éjszaka óta szakadó hó takarításának. Én másfél óra vezetés alatt egyetlen egy hótakarító gépet sem láttam.

A fővárosban autózó tízezrek tapasztalhatták délelőtt, hogy nem ritkán bokáig érő hótörmeléket túrnak jobbról balra, majd balról jobbra a járművek olyan fontos útvonalakon, mint a négysávos Andrássy út, a hatsávos Bajcsy-Zsilinszky út, a szintén négysávos Alkotmány út, Szent István körút, Margit híd, vagy az Árpád fejedelem útja.

Nem jobb az Alkotmány utca sem

Azt fel sem soroljuk, hogy a pesti Arany János utcától a budai Szépvölgyi útig mennyi normál szélességű (egyirányú vagy kétszer egy sávos) úton tapasztaltunk hasonlót. A közlekedés mindenütt ugyanaz volt: a részben kitaposott sávok között feltorlódott hó miatt a sávváltások alkalmával a gyakorlatlan sofőrök alatt meg-megcsúsztak az autók, ami rendkívül balesetveszélyes.

A Margit hídon sem volt nyoma hótakarításnak

Budapesten éjszaka kezdődött a hószakadás, reggelre 10-15 centis friss hóval takarva be a várost. Az FKF Zrt. gépeinek ebből következően már éjszaka meg kellett volna kezdeni legalább a legfontosabb utak takarítását. Lehet, hogy így történt, de az általam használt utakon ennek nyomát sem lehetett látni.

Itt fordul rá a Margit híd forgalma az Árpád fejedelem útra

Habár a fenti képek egy részén alig látni autót, a belvárosban több helyen óriási torlódások alakultak ki. Az általam megtett 10-12 kilométerhez például másfél óra kellett.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn éjfélig ingyenes a tömegközlekedés használata, ezt a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes hálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon).

Mivel nincs letakarítva az út, a kerékpárosok csak a kitaposott sávban képesek tekerni. Ha jönnek szemből, akkor balesetveszélyes megelőzni őket

Jelentős fennakadásokat okoz a havazás a budapesti tömegközlekedésben is, közölte az MTI. Délelőtt a felszíni járatok általában 15-30 perces késéssel közlekedtek, kivéve a 4-es és 6-os villamosokat, valamint a HÉV-eket. A hegyvidéki járatok közül több is rövidített vagy terelt útvonalon járt.

13.30-kor azt közölte a BKK, hogy egyetlen tömegközlekedési vonal sem áll már a havazás miatt, késésekre azonban továbbra is számítani kell. Mi tesszük hozzá, hogy a havazás délelőtt elállt a fővárosban.

Szépvölgyi út

Egy időre le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az 1-es kifutót, a 2-es pedig műszaki okok miatt nem használható. Emiatt több járat is várakozott a légtérben, a Germanwings stuttgarti járata Temesváron szállt le, majd visszaindult Budapestre, és nem sokkal 10 óra után leszállt eredeti célállomásán.

Az MTI összefoglalója szerint országszerte jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben hétfő reggel és délelőtt a havazás. A Veszprém megyei Hidegkutat reggel elzárta a hó, de az országban több főúton is elakadt kamionok nehezítik a közlekedést.

Az M70-es hétfő délelőtt. Fotó: MTI

A magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az ország nyugati és középső részén, vagyis az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezen járhatóak, a hóesés mellett hóátfúvás és ónos eső is nehezíti a közlekedést.

Elakadt teherautót próbálnak menteni Győr határában a 81-es főút egyik autópálya-felhajtójánál. Fotó: MTI

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, a délelőttig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves.

A mellékutakon is hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos. Több megyében az elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

A MÁV hálózatán egyre több vonalon kell késésekre számítani, több járat – a délelőtti információk szerint – egy óránál is többet késik. A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak.

Kerékpározni sem nagy öröm a hóesésben, de nem reménytelen. Dupla menetidőre, és izzasztó helyzetekre kell számítani.

12.30-kor a Mávinformra hivatkozva közölte az MTI, hogy a hóhelyzetre tekintettel, a nagyobb torlódások és a még nagyobb késések elkerülése érdekében a monori, a váci, valamint egyes gödöllői és egyes sülysápi elővárosi vonatokat nem indítják el.

A rendkívüli időjárás miatt a kamionforgalom elől lezárták a Somogy és Zala megyei határátkelőket mindkét irányban, a személyautók forgalma zavartalan – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság délben.

Amennyiben ön hasonlót, vagy mást tapasztalt az utakon (nem csak Budapesten), írja meg a cikk alatt.

Így vezessen havon biztonságosan!