A Volkswagen Golf 1974-ben adrenalininjekció volt a Bogár elnyúló sikerén elbágyadó, csőd közelbe jutó német gyártónak.  Új fejezet, autótörténeti mérföldkő, mára elpusztíthatatlan márkanév. Az elmúlt évtizedekben 29 millió gyártott darabbal megkerülhetetlenül lett az utcakép része világszerte.

Közel gyári Golf I GTI, ebből nem lehetett sokat látni

Közel gyári Golf I GTI, ebből nem lehetett sokat látni

A jelenleg futó hat generáció valamelyike bárki számára elérhető, ezért nem csoda, hogy hazánkban is széles rajongótábor, erős klubélet jellemzi a típust. Ezért ha valaki országos találkozót szervez, jobb, ha nem a legközelebbi Penny parkolót nézi ki helyszínül. A Hungaroring már ideálisabb placcot ad, így szombaton itt gyűlt össze a Magyarországon fellelhető Golfok színe-java.
Címadó mondat

Címadó mondat

Címadó mondat


Mogyoród ideális választás, a nem Golffal érkező több ezer látogató könnyen, kényelmesen talált helyet magának. Összesen kétezer Golf töltötte meg a boxok mögötti paddock részt és a külön számukra fenntartott parkolót. Mindössze száz forintot kellett leszurkolni a belépéshez, cserébe tombola járt, ahol főnyereményként mi más, mint egy gyári állapotra feljavított 1983-as 50 lóerős Golf I-est vihetett haza a szerencsés.

A rajongói szívet facsaró felhozatal a paddock betonján kapott helyett, négyszáz gép, a különlegestől a gyorson át a hajmeresztőig. Nehéz lenne körbeírni ki milyen módon találta meg az önkifejezés lehetőségét a típusban, ezért a legérdekesebb autókról komoly mennyiségű fotóval tömtük tele a galériát.

Földönfutó I-es Golf enyhe Rat stílusban

Földönfutó I-es Golf enyhe Rat stílusban

Annyi biztos, hogy a gyári állapot ritka, mint a fehér holló. Az öreg egyesek nagy becsben tartott példányain is felfedezhető némi halvány tuning, enyhe ültetés, kiegészítők. Vadabb megvalósításból annál több akad, a típus kedvelt alapanyag a Rat (patkány) átalakítást kedvelőknek. Itt a lényeg a meghökkentő, rozsdás, elhanyagolt külső, minél több szem kerekedik a látványtól, annál jobb. Zsákszövettel behúzott visszapillantók, porig ültetett karosszéria, kiskert a csomagtartóban, így lesz a harminc éves népautóból show szereplő, poszt-apokaliptikus látomás.
Kiskert a csomagtartóban

Kiskert a csomagtartóban

Több mint egy Golf Cross County bújt meg a tömegben, a terepre szánt variáns kiváltképp ritka, de szerencsére ezek jó kezekben vannak, mintha most gurultak volna ki a szalonból.
Honda VTI? Nein, danke! 6 A placcon várakozó autók mustrálása mellett akadt még program bőven, a tulajdonosok a helyi villámszerviz szolgáltatását igénybe véve szembesülhettek mennyi pénz kell még a műszakilag tökéletes Golf eléréséhez. Természetesen a gazdag történelem megjelenítése nem maradt el, a bokszokban berendezett mini kiállításon minden generáció helyett kapott, beleértve az év végén megjelenő friss hetedik Golfot is.
Egy szó szerint elvakult rajongó!

Egy szó szerint elvakult rajongó!

A bokszok mellett maradva a gyártó veterán típusai adnak okot a fényképezőgép fokozott használatára. Csak a nagy ikonok, Volkswagen Transporter első széria, Kharmann Ghia, és persze Bogár, Bogár, Bogár minden mennyiségben.
Honda VTI? Nein, danke! 8 A sétától elgémberedő végtagokat frissítő gokartozással lehetett lerázni, vagy a szokásos virsli sör kettőssel a büfében elvegyülve, természetesen csak akkor ha hazafelé más veszi át a volánt.