Több ponton módosította a KRESZ-t a kormány – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Elsőként, már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta.

Betiltják a lézerblokkolót

Szeptembertől pontot tesz a jogalkotó egy régi vita végére. A KRESZ másik módosítása kimondja, hogy “tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni”. A kissé nehézkes fogalmazás gyakorlatilag a lézerblokkolók használatának a betiltását jelenti.

Régóta ült a javaslatokon a kormány

Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy “az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett”. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a nemzetközi gyakorlat nem egységes a radardetektorok engedélyezésében. Az NFM szerint a módosítás előkészítését szolgáló szakmai vita arra jutott, hogy ezek az eszközök nem befolyásolják olyan mértékben az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az szükségessé tenné tilalmukat. Ugyanakkor a tárca szerint használatuk kedvező hatása lehet, hogy az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

Nincs bírság, ha nincs eü-csomag

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset, vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. A pontosítás nyomán a felsorolt eszközök hiánya ugyanakkor egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható.

Nemrég országos hiszti volt belőle, szeptembertől viszont nem büntetnek, ha nincs a kocsiban

Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével.

Biztonsági folyosót nyitnak

További újdonság a KRESZ-ben a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.

A fejlesztési minisztérium szerint az új előírások a kormánypárti politikusok kezdeményezésére, az érintett minisztériumok és társadalmi szereplők bevonásával létrejött munkacsoport tevékenységének eredményeként születtek meg. Fontos itt megjegyezni, hogy a fenti javaslatok egy részi már régóta elfogadásra vár, korábban is dönthetett volna a kormány.