Vezetéstechnika

Lehet idegenkedni, és bízni a saját tehetségben, lábmunkában, de az átlagsofőrök életmentő segítsége lehet a blokkolásgátló.


Olvasónk kérdezi

Igaz,hogy az ABS megnöveli a fékutat,csupán a kormányzáson,irányíthatoságon segít?

Szakértőnk válasza

Kedves Sándor !

Az ABS nem csodaszer, de hatására fékezés közben irányítható marad az autó, ez pedig életet menthet

Az ABS nem csodaszer, de hatására fékezés közben irányítható marad az autó, ez pedig életet menthet


A napi tréningek során azt tapasztajuk, hogy az ABS – el szerelt autók 60, és 100 km/h között viszonylag rövid úton állnak meg vészfékezéskor.( 17- és 42 méter között ) Mindeközben jól irányíthatóak maradnak az autók. ABS nélküli autók 60 km/h – s tempóról vizes úton, már 25 méteren tudnak csak megállni nálunk a pályán,ugyanakkor nem iránythatók amint a két első kerék blokkol. Hóban az ABS nélküli áll meg hamarabb, de csak viszonylag kisebb sebesség tartományokban, viszont a rövidebb megállás azzal párosul, hogy ha a hátsó kerék is megáll, az autó komoly eséllyel kitér az egyenes vonalú mozgásból. Az ABS – el szerelt autó valamivel hosszabb úton áll meg, de nyomtartó marad a jármű.A honlapunkon van egy videó ahol 100 – ról fékezünk ABS – el, ezeket az adatokat ABS nélkül nem tudtuk volna produkálni. Ma az Európai Unió országaiban csak ABS – el szerelt új autókat lehet gyártani. Nem véletlenül.

Üdvözlettel Székely Gyula

Autóvásárlás

Az első autó kiválasztása mindig nehéz döntés, racionális érvek és érzelmek küzdenek, főleg ha a kiszemeltek között szerepel egy izgalmasnak semmiképp sem mondható Dacia Logan MCV. Sokan idegenkednek még a rossz előéletű márkától, de az igénytelen, puritán Logan A-ból B-be történő eljutáshoz ideális célszerszám. 


Olvasónk kérdezi

Üdvözletem!

Első autó vásárlásom előtt állok.Két típus között vacillálok, a meg bízhatóság és fogyasztás ,na és persze az árak között. Az egyik választásom egy Dacia logan MCV 1.5 dCi, illetve egy Seat cordoba 1.4 pd tDi, de mindenféleképpen tDi-re lennék vevő, ha esetleg ebben a kategóriában tudna esetleg jobbat javasolni meg köszönném. Nagyjából munkába járásra kellene, illetve 1-2 alkalommal le ugrani vidékre a távoli rokonokhoz.(mellesleg a szakmám bútorasztalos, ennyiből előnyt élvezne a Dacia).Mivel még nincs nagy tapasztalatom az autók terén, úgy gondoltam kérdésemmel egy tapasztaltabb személyt keresek meg.

Válaszát előre is köszönöm! 

Tágas, takarékos, igénytelen. Nem pezsdíti fel a vért, de ha olcsó, tágas autó kell, akkor a Dacia Logan MCV ideális megoldás

Szakértőnk válasza

Kedves Dániel!

Nem állok neki lebeszélni a használt dízelről, bár egy szívómotoros (azaz nem turbós) benzinessel használtan mindig kevesebb a rizikó és LPG-re átalakíttatva a kétszeri jövedéki adó emelés után, jövő májustól is versenyképes lesz az autógáz a gázolajjal, nemhogy most. De ha dízel, akkor dízel. A kettő közül javíthatósági szempontból kicsit jobb a PD TDI a SEAT-ban, de a kombi Dacia annyival tágasabb, praktikusabb és sokoldalúbb autó, hogy saját magamnak a Logant MCV-t venném meg. A Dacia Logan kényelmes és nagyon strapabíró autó, aki esetleg leszólja majd, azt ültesse bele egy körre és ha van agya, elhallgat.

Üdvözlettel, Szörényi András

Szakértőnk válasza

Jog

Letaglózó probléma, ha egy reggel csak autónk hűlt helyét találjuk. Ezzel alapjáraton elég szembenézni, de ha még a bank is követeli a lopott autó árát, és buszozva kell nyögni a hitelt, na az igazi tragédia.


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kérdésem arra vonatkozik,hogy van-e valamilyen mentőöv egy nemrégiben ellopott autónk és egyben hitelre finanszírozott autónkra?Május végén ellopták a családunk egyetlen autóját,amit ráadásul banki hitelre vettünk.A probléma az,hogy a bank továbbra is követeli a közel egy milliós befizetést.Kárunkat fokozza ez a tény és reménykedünk benne,hogy van valami megoldás arra,hogy ne fizessük még közel négy évig a havi törlesztőt.Ha bármi ötlete van,kérem segítsen rajtunk.Így még egy másik autóban se reménykedhetünk.Az autón sajnos nem volt casco.Várom szíves válaszát a fenti elérhetőségen.

Hálás köszönettel.

Dupla csapás ha hitellel terhelt autót kötnek el, ilyenkor alig akad lehetőségünk a helyzet javítására

Dupla csapás ha hitellel terhelt autót kötnek el, ilyenkor alig akad lehetőségünk a helyzet javítására


Szakértőnk válasza

Tisztelt Olvasónk!

Sajnos a hitel összegét mindenképpen vissza kell fizetnie, a bank követelése jogosnak tekinthető. Az elkövetővel szemben ugyanakkor – amennyiben előkerül – a büntetőeljárás során ún. polgári jogi igény keretében érvényesítheti a kárát, amely azt jelenti, hogy a büntető bíróság a bűnösség megállapításával egyidejűleg kötelezheti a terheltet a gépjármű eltulajdonítás időpontjában képviselt, okirattal igazolt forgalmi értékének megfizetésére. Ennek a végrehajtása természetesen csak akkor lehet eredményes, ha van vagyona az elkövetőnek.

Üdvözlettel: dr. Kozma Tamás ügyvéd www.karterito.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!