Eddig két alkalommal eredtünk GPS-es, sebességet is rögzítő kis kameránkkal megkülönböztető jelzést nem használó rendőrautók nyomába, hogy megnézzük, hogy viszonyul a Testület azokhoz a szabályokhoz, amiket velünk, civil autósokkal oly szigorúan be akar tartatni. Akkor is szép bírságösszeg jött össze a nettó húsz perc-félóra videózás során, amiket behajthatnának saját maguktól – és most nemkülönben.

Itt található a tavalyelőtti anyagunk, itt pedig a tavalyi videó. Íme, ez pedig a 2012. májusi felvétel arról, mennyire is tartják be maguk a rendőrök a KRESZ-t:

Pár fővárosi kilométer alatt összesen – ha a nem fix bírságoknál a legalacsonyabb tételekkel számoltunk – 460 000 forint bírságot szedtek össze azok, akiknek a feladata a mi megbírságolásunk, ha ugyanígy közlekedünk. Ironikus. (Hoppá, tévedtünk: ennél kevesebbet, mert április 15-e óta a piros lámpa már csak 50, a sárga 25 ezer forintba kerül. – a szerk.)

Megjegyezzük: az irgalmatlan összeggel olyan szabálysértésekért lehetne a csőd szélére taszítani ezeket a rendőröket családostul, amik egy pillanatig sem veszélyeztettek senkit, amik csak a forgalom ritmusához alkalmazkodó, normális autózásból eredtek. (Kivéve talán a zebrás történetet.) Vagyis a mai szabályok szerint szinte a létezésünkért kell bírságot fizetni, mindenki folyamatosan kriminalizált – ez nem balesetvédelem, ez pénzbeszedés, sarc, törvényes jog a hatóságoknak az államot fenntartó polgárok útonálló kirablására.

A felbontás, a videó minősége azért ilyen, hogy a rendőrautók rendszáma NE legyen felismerhető, hiszen célunk nem az egyes munkájukat végző, a legtöbb autósnál nem többet szabálytalankodó rendőrök meghurcoltatása, hanem a Rendőrség és a közlekedési szabályokat létrehozó és alkalmazó egyéb állami intézmények ráébresztése arra, hogy mennyire elrugaszkodnak a valóságtól a gigászi büntetési tételekkel és a közlekedés agyonszabályozásával.

Ezért a vezess.hu magazin újságírói által létrehozott közlekedési érdekvédelmi egyesület (Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület, blokkolasgatlo.hu) nevében a videó linkjét elküldjük a Rendőrség, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőinek, és megkérdezzük véleményüket. A válaszokról – ha lesznek -, természetesen beszámolunk!