Autóvásárlás után érdemes biztosítást is kötni a frissen szerzett jószágra. Néha ezt nem is lehet megúszni, különösen, ha részletre vásároljuk az autót, akkor szokott ehhez ragaszkodni a hitelt nyújtó pénzintézet.

De saját magunk megnyugtatására is hasznos dolog biztosítás után nézni, mert egy autó elvesztése nemcsak a kényelmes kocsikázásnak, de extrém esetben a családot eltartó munkának is könnyen véget vethet.

Mindennapi pénzügyeink

Mindennapi pénzügyeink

Mindennapi pénzügyeink


Nem kell hozzá hatalmas logikai képesség, hogy kitaláljuk, azokat a márkákat, típusokat érdemes ellopni, amelyből sok van. A ritka autót ellopni sokkal kockázatosabb, mint mondjuk egy ezüstszürke VW Golfot. Így nem meglepő, hogy tavaly idehaza az autolopasok.hu statisztikája szerint a Suzuki volt a legnépszerűbb a tolvajok körében, az elcsent autók közel egyötöde volt ilyen márkájú. A sorban második a Volkswagen, majd a Toyota és a Renault következik. Érdekes, hogy a nagy értékű Audik és Mercedesek a sor vége felé kullognak, a maguk alig két százalékos részesedésével. Típusok szerint a Swift, Golf, Civic, Yaris a sorrend.

Szintén nem mindegy, hogy hol használjuk az autót. A nagyvárosokban sokkal nagyobb az egy négyzetkilométerre jutó autótolvajok száma, mint például egy csendes vidéki településen, ahol amúgy is mindenki ismer mindenkit. A városi terep megkönnyíti a lopást is, hiszen a temérdek jövő-menő ember már a riasztó hangjára is immunis, és a nagy többséget az sem érdekli, ha az orruk előtt törnek fel egy autót.

Tehát ha nagyvárosban élünk, és még saját garázsunk sincs, jóval nagyobb az esélye annak, hogy az egyik reggel csak a kocsi hűlt helyét találjuk. Ezt a statisztika is alátámasztja, tavaly a fővárosban történt az autólopások közel 86 százaléka, míg a második helyen álló Tárnok, Cegléd, Kecskemét már csak 1,36 százalékos eredményt ért el. Budapesten belül a XI. kerület messze a legveszélyesebb, ezt a XIII. és a II. kerület követi.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További cikkek a témában a www.mindennapipenzugyeink.hu weboldalon